Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
12. 5. 2016,
14.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Natisni članek

Maja Keuc Evrovizija Eurosong Stockholm Švedska

Četrtek, 12. 5. 2016, 14.58

6 let, 6 mesecev

Maja Keuc o Evroviziji, Stockholmu in tem, kako bi skoraj zastopala Švedsko

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Foto: Tibor Golob

Priljubljena in uspešna pevka Maja Keuc nam je tik pred nastopom naše predstavnice na Evroviziji povedala, kako je živeti v Stockholmu, kdaj bo izdala novi album in kdaj bo stopila pred oltar.

Maja Keuc nam je že pred dvema letoma in pol pobegnila na sever. No, tja jo je zvabila ljubezen. Do fanta in do glasbe. V Stockholmu namreč vse bolj zori tudi njena glasbena kariera, saj ima priložnost sodelovati z najboljši glasbeniki in producenti. Maja je videti srečna in zadovoljna, še bolj pa bo konec junija, ko bo doštudirala in izdala novi album, namenjen Švedski.

S čim vsem vas je Švedska prepričala, da ste jo vzeli za svojo?
Stockholm je zame eno najlepših mest na svetu. Toliko prijetnih kotičkov, lokalčkov, otočkov in vsepovsod nas obdaja voda. Hkrati je Švedska tudi glasbena meka in tretji največji izvoznik glasbe na svetu. Ljudje so izjemno prijazni, vljudni in profesionalni. Nekateri pravijo, da so severnjaki zadržani, jaz pa mislim, da potrebujejo samo malo več časa, da ti zaupajo in se popolnoma sprostijo. Je pa res, da se malce bojijo sporov in zato včasih delujejo malce pasivni ali pa zadržujejo negativna čustva v sebi.

 | Foto: Tibor Golob Foto: Tibor Golob

Kaj je največja razlika med Švedsko in Slovenijo?
Mi imamo boljšo in bolj kakovostno hrano, lepšo naravo in precej visok standard glede na majhnost. Smo si pa precej različni v miselnosti, saj tukaj zelo redko koga slišim pljuvati po lastni državi. Čutim tudi veliko razliko v tem, kakšen odnos imajo glasbeniki med sabo tukaj in pri nas doma. Tukaj se ljudje zmeraj zahvalijo drug drugemu, se spoštujejo in igrajo vlogo, ki jim pripada, vlagajo v prihodnost, čeprav samo na račun tega, da v produkt verjamejo. Pri nas se najprej pozanimamo, kaj bomo od tega imeli, umetniki so ponavadi tako džuboksi in se jih jemlje kot samoumevne. Vsi okoli njih so bolj pametni glede tega, kaj bi morali početi. Kakšno glasbeno vzdušje vlada torej? Takšno, da se nikamor ne premaknemo in dušimo ljudi, ki si želijo ali upajo nekaj več. Zato pa ljudje bežijo ven, na žalost!

Vas je v zgornji del našega planeta popeljala ljubezen, kako gre?
Gre že štiri leta in še kar gre in gre (smeh).

Če se ne motim, sta se z Jonahom zaročila, kajne? Že vesta, kdaj in kje bo poroka?
Pa sva se res (smeh). To bova začela načrtovati po obveznostih, ki naju čakajo zdaj, ker si res ne želim biti živčna nevesta.

Bi se poročila na Švedskem, v Sloveniji ali kar v obeh državah?
V Slovenijiiiiii!

Kaj najraje počnete na Švedskem? Kaj vam polepša dan?
Ljubim Stockholm, kadar sije sonce. Vso mesto žari in ljudje se smejijo, pijejo kavo, jejo slaščice, ležijo v parkih. Čudovito je! Uživam v rekreaciji na prostem. Rada ustvarjam glasbo z ljudmi, ki v tem uživajo in me navdihujejo.

Kaj z Jonahom počneta ob koncih tedna in kje preživljata počitnice?
Pri nas glasbenikih so konci tedna običajno delovni, si pa seveda vzameva čas drug za drugega in kam pobegneva. Večinoma sva spontana in narediva to, kar oba v tistem trenutku čutiva.

Kako dobro že poznate Stockholm in kako je živeti v njem, se počutite dobro?
Zdaj ga poznam že kar dobro in odlično se počutim. Sploh odkar imam prijatelje, ki so mi res blizu, in odkar se počutim bolj samostojno. To mesto ima toliko čudovitih in prijetnih kotičkov, da ga lahko raziskuješ v nedogled.  

Maja pravi, da se na Švedskem že počuti kot doma. | Foto: Facebook Maja pravi, da se na Švedskem že počuti kot doma. Foto: Facebook

Kako drugačen je od Ljubljane?
Ljubljana se je razvila v res lepo mesto. Morda ji manjka samo kakšen res sproščujoč kotiček več.  

Se tudi v daljni prihodnosti vidite na Švedskem?
Trenutno se resnično vidim na Švedskem, ker sem se ravno začela počutiti domače. Ker se poznam in vem, da sem zelo odprta oseba, znam pristati tudi kje drugje. Prepuščam se toku življenja.

Amaya bo zavzela Švedsko

Na Švedskem ustvarjate pod imenom Amaya, kajne? Je album, ki ga obljubljate, namenjen švedskemu in tujim trgom?
Tako je. Album snemam v angleščini in je namenjen predvsem tujemu trgu, vsekakor pa si ga prizadevam posneti tudi v slovenščini. 

Zakaj ste si izbrali ime Amaya?
Amayo sem si izbrala, ker so imeli v tujini veliko težav z izgovarjavo mojega priimka in sem si želela biti bolj zapomljiva. Amaya je izpeljanka iz imena Maja in pomeni iluzija v hindujščini ter nočni dež v japonščini, kar se sklada z mističnostjo moje glasbe in mojo predstavo na odru.

 | Foto: Tibor Golob Foto: Tibor Golob

Ko sva nazadnje govorili, ste omenili, da sodelujete s producenti, ki so delali z Britney Spears in Robyn. Lahko zdaj poveste kaj več?
Ta album sem si res želela narediti po svoje in vanj zliti vso svojo kreativnost, zato na njem sodelujem s svojima najljubšima glasbenikoma in producentoma na Švedskem. Moj fant Jonah in Gustav Orphee Noah sta oba izjemna glasbenika in učiti se od takšnih ljudi je zame pravi blagoslov. Ta album bo precej drugačen od vsega, kar sem izdala do zdaj, in nekakšna uresničitev mojih fantazij. Imam pa v žepu pesmi za še tri albume, tako da bi bilo lahko to leto še zanimivo. 

Pridno nastopate tudi na Švedskem, kako so vas sprejeli kot pevko? Ste tudi zanje kot Chistina Aguilera?
Res sem presenečena, da so me Švedi tako toplo sprejeli, da me podpirajo in verjamejo vame. Slišala sem že marsikakšno primerjavo, tudi z moškimi pevci (smeh). Vse razen Christine, kar je verjetno dobra novica, saj to pomeni, da sem v teh letih razvila bolj svoj zvok.

Kateri glasbeniki vas trenutno najbolj navdihujejo?
Trenutno najbolj Jonah in Gustav. Oba sta vrhunska glasbenika in vokalista. Ne poslušam več veliko glasbe na splošno, ker se z njo tako ali tako ukvarjam ves čas.

Najbrž ste stkali že kar nekaj pomembnih glasbenih navez, saj se na Švedskem ustvarja najboljša glasba. Ste imeli priložnost sodelovati še s kakšnim pomembnim imenom?
Prejšnji teden sem pisala za Carolo, ki je verjetno največje ime na Švedskem. To je bilo zame res nekaj posebnega in mi je veliko pomenilo.

 | Foto: Tibor Golob Foto: Tibor Golob

Navijala bo za ManuEllo, a najbolj se veseli Justina

Stockholm je letos spet gostitelj Evrovizije, od tam je tudi največ zmagovalcev, vi pa ste nas zastopali na tem tekmovanju. Kako pridno spremljate vso letošnjo evforijo?
Letos, moram priznati, bolj slabo, ker sem ravno sredi pisanja in končevanja albuma. Dobesedno živim v studiu ali za računalnikom, ker dela nikoli ne zmanjka. Je pa lepo videti, kako mesto diha, na vsakem koraku slišiš kak tuj jezik. Lepo je videti ljudi, zbrane na kupu, ko so vsi v pričakovanju in veseli.

Imate svojega favorita?
Na žalost sem spremljala samo prvi polfinale. Moj favorit s tega večera je Nizozemec (smeh).

Letos bo nastopil tudi pevec svetovnega kova Justin Timberlake. Vam je uspelo dobiti akreditacijo, ga boste lahko videla v živo?
Jaaaaaa!! Ne morem verjet in komaj čakam!

Kaj menite o naši predstavnici, imate kakšen nasvet zanjo?
ManuElla si zasluži vse najboljše. Odlična pevka in čudovita oseba je, želim ji le vse najboljše. Naj se samo sprosti in uživa na največjem evropskem odru, ker je to njen trenutek, da zasije. Jaz bom stala pod odrom in jo občudovala.

Vam je všeč njena skladba?
Je pozitivna in energična. Super!

Kakšen pa se vam zdi švedski predstavnik?
Frans morda ni ravno izstopajoč vokalist, sta pa njegova prezenca in karizma dovolj. Tudi pesem je lahkotna in zelo sodobna. Zelo je simpatičen. 

Maja med snemanjem novega albuma, ki ga bo na Švedskem izdala julija. | Foto: Facebook Maja med snemanjem novega albuma, ki ga bo na Švedskem izdala julija. Foto: Facebook

Švedsko bi lani lahko zastopala Maja

Ali Švedi na splošno res množično spremljajo Evrovizijo? Kako pogosto pesem njihovega zmagovalca predvajajo po radiu?
Res je zelo priljubljen festival. Pesmi z Melodiefestivalena (švedski izbor, kot naša Ema, op. a.) po radiih predvajajo še dolgo za tem. To je tudi najboljša promocija, kar jih lahko dobiš.

Bi si kdaj želeli zastopati Švedsko na Evroviziji?
Hm, nikoli ne reci nikoli. Jaz vedno rečem: če mi je namenjeno, se bo zgodilo, če mi ni, se ne bo. Povabljena sem bila že lani, a nisem čutila, da sem pripravljena. Björkmanu, ki je producent na Melodiefestivalen, je na uho je prišlo (no ja, izvedel je od mojega fanta, haha), da zdaj živim v Stockholmu in tukaj ustvarjam glasbo. Povabili so me k sodelovanju in z veseljem bi kdaj poskusila, če bom imela občutek, da je to prava odločitev. Vse bo tako, kot mora biti.
 
Ko ste letos v imenu Slovenije na Švedsko sporočili glasove žirije (svoje prispeva tudi mednarodna žirija, op. a), ste povsem obvladali švedščino. Zdaj vam gre očitno že veliko bolje.
Hehe, zdaj mi gre že res veliko bolje. Razumem veliko bolje, včasih se mi pri govorjenju še kaj zalomi, ampak vse pride ob svojem času (smeh).

Maja in Jonah sta že nekaj mesecev zaročena. | Foto: Facebook Maja in Jonah sta že nekaj mesecev zaročena. Foto: Facebook

Se je tudi vaš zaročenec Jonah naučil kaj slovenščine?
Poskuša in pravi, da je kitajščina verjetno lažja (smeh).

Kakšno je sicer življenje, razpeto med dvema državama?
Zadnji dve leti sem živela med tremi in moram priznati, da si bom kar oddahnila, ko bom lahko črtala Rotterdam. Počutiš se, kot da dejansko nimaš doma. Veliko različnih odgovornosti te vleče na različne strani, hkrati pa se poskušaš vključiti v novo okolje in si ustvariti novo omrežje. Junija po diplomi bo moje življenje veliko lažje.

Ne spreglejte