Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 5. 2019,
8.24

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

5

Natisni članek

Evrovizija Nizozemska Duncan Laurence

Nedelja, 19. 5. 2019, 8.24

4 leta, 11 mesecev

Kdo je 25-letni Nizozemec, ki je zmagal na Evroviziji? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

5

Duncan Laurence | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Letošnjega evrovizijskega zmagovalca so Nizozemci leta 2014 vzljubili v pevskem resničnostnem šovu.

NIzozemska DUncan Laurence
Trendi Na Evroviziji je zmagala Nizozemska! #video

Tega ni mogoče opisati z besedami, je po zmagi na tekmovanju za pesem Evrovizije v Tel Avivu povedal nizozemski predstavnik Duncan Laurence. "Resnično so se mi uresničile sanje," je po poročanju STA dejal 25-letni pevec, ki je prepričal s pesmijo Arcade o čustvih, kot so hrepenenje, jeza in ljubosumje.

Obenem je poudaril, da je najpomembnejše ostati zvest sebi. "Ostani pri tem, kar imaš rad, naredi iz tega največ, čeprav imaš drugačno seksualno nagnjenje, sprejmi in imej rad ljudi takšne, kot so, namesto obsojanja. To je najpomembnejše sporočilo. In seveda - sanjaj velike stvari," je dejal.

"Odrasel sem v kraju, ki mu je bila glasba tuja"

Pravo ime letošnjega evrovizijskega zmagovalca je Duncan de Moor, rodil se je 11. aprila 1994 v mestecu Spijkenisse na jugozahodu Nizozemske. "Odrasel sem v kraju, ki mu je bila glasba tuja," je izjavil po zmagi na Evroviziji, "v šolskem sistemu ni bilo prostora zanjo."

Duncan Laurence | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"A to me od glasbe ni odvrnilo," je nadaljeval, "pritegnila me je njena čarobnost, ki mi je omogočala, da se izrazim in povem svojo zgodbo. Imeli smo majhno lokalno gledališče in staro glasbeno šolo, vsak dan sem igral klavir, pisal svoje skladbe in pesmi. Spomnim se, kot da bi bilo včeraj. Bil sem povsem prepričan, da bom glasbenik."

V mladosti je bil žrtev trpinčenja vrstnikov

"Moja mladost ni bila lahka, vrstniki so me ustrahovali in trpinčili in nisem se mogel braniti. Glasba je bila moje varno zavetje, prostor, kjer sem bil prepričan vase in kjer sem lahko svoja čustva spustil na plano," je še povedal Duncan, ki je že pri 16 letih zmagal na prvem tekmovanju talentov in posnel prvo pesem, leta 2014 se je v resničnostnem šovu The Voice of Holland uvrstil v polfinale, kar nekaj časa je živel in ustvarjal v Londonu ter Stockholmu, letos pa je končal "rock akademijo" v nizozemskem mestu Tilburg, kjer se je razvijal kot pevec, skladatelj in producent.

Duncan Laurence | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Pred finalom povedal, da je biseksualec

Na letošnjem izboru Pesem Evrovizije je od samega začetka veljal za favorita za zmago. Dodatno pozornost je pritegnil na novinarski konferenci po četrtkovem predizboru, ko je odkrito spregovoril o svoji spolni usmerjenosti.

"Preden se je vse to začelo, sem bil ustvarjalec, ki je pesmi pisal v svoji spalnici, Evrovizija pa mi omogoča, da se lahko predstavim kot umetnik in kot človek," je dejal. "Sem namreč veliko več kot umetnik. Sem oseba, človeško bitje, sem biseksualec, sem glasbenik, zavzemam se za stvari. In ponosen sem, da sem dobil priložnost, da lahko pokažem, kaj sem in kdo sem."

Preberite še:

Gašper Zala
Trendi Zala in Gašper: Poskušava dojeti, kaj se nama je zgodilo #video
Madonna
Trendi Madonna na odru Evrovizije s palestinsko zastavo
Ne spreglejte