Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2023,
7.35

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

3

Natisni članek

rojstni dan Adriano Celentano

Petek, 6. 1. 2023, 7.35

1 leto, 3 mesece

"Človek, ki je v Italijo prinesel rock'n'roll", je dopolnil 85 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

3

Adriano Celentano | Adriano Celentano leta 2012 na festivalu v San Remu | Foto Guliverimage

Adriano Celentano leta 2012 na festivalu v San Remu

Foto: Guliverimage

Evropska popglasba pozna kar nekaj dvojnikov Elvisa Presleyja, na Otoku so imeli Cliffa Richarda in v Franciji Johnnyja Hallydaya, v Italiji pa Adriana Celentana, ki danes praznuje 85. rojstni dan.

Svet je Adriana Celentana spoznala s pesmijo Azzurro, ki je nastala leta 1968 in so jo prodali v več kot sto milijonih izvodov. Italijane pa je Celentano, od danes 85-letnik, navdušil že veliko prej.

Pevec, znan po svojem rezkem glasu, se je rodil leta 1938 v Milanu v revnih razmerah kot sin priseljencev z juga. Oče ga je naučil urarske obrti, a je kmalu postal človek, ki je v Italijo prinesel rock'n'roll. Po navdihu skupine Bill Haley & his Comets je ustanovil svojo prvo rock skupino in prepeval pesmi, kot sta Tutti Frutti in Jailhouse Rock. Nato ga je opazil legendarni Federico Fellini in "italijanski Elvis" je v njegovem kultnem filmu Sladko življenje leta 1960 zaigral samega sebe.

Že pred tem, leta 1959, je Celentano zmagal na festivalu v Anconi s pesmijo Il tuo bacio e come un rock. Sledile so uspešnica za uspešnico, med njimi Il ragazzo della Via Gluck, avtobiografsko navdihnjena pesem, v kateri je že leta 1966 obravnaval teme, kot so varstvo okolja in škodljivi gradbeni posegi, ter so jo oboževalci v koncertnih dvoranah prepevali še desetletja pozneje.

Zaigral je v okoli 40 filmih, večinoma precej preprostih, a pogosto smešnih. Celentano je več filmov tudi režiral ali napisal scenarij, pri filmu Yuppi Du pa je bil v obeh vlogah.

Italijani so ga spremljali tudi na malih zaslonih, na primer v televizijskih oddajah, kot sta Fantastico 8 ali Rockpolitik. Navijač milanskega Interja je veliko govoril o temah, kot so okolje, dobro počutje živali in politika, pri čemer je včasih prešel v vlogo pridigarja. Postal je znan tudi kot oster kritik štirikratnega predsednika vlade Silvia Berlusconija.

Poročen je z igralko, pevko in producentko Claudio Mori, s katero sta si 14. julija 1964 ob 3.30 zjutraj, da bi se izognila paparacem, večno zvestobo obljubila v cerkvi San Francesco v Grossetu. 

Siamo la coppia piu bella del mondo sta leta 1967 zapela v duetu, je pa v njunem zakonu tudi škripalo in naj bi v začetku 80. let prejšnjega stoletja nekaj let živela ločeno. Glasne so bile govorice o pevčevi aferi z igralko Ornello Muti, ki je leta 2014 za časopis Il Fatto Quotidiano izjavila: "Imela sem nekaj z Adrianom Celentanom."

Brez kakršnihkoli konfliktov, ki bi bili znani javnosti, pa je bil njegov profesionalni odnos z glasbeno partnerico Mino. Leta 1998 sta izdala skupni album s preprostim naslovom Mina Celentano, ki je bil zelo uspešen. Prodali so ga v približno dveh milijonih izvodov. Leta 2016, ko sta bila stara že 78 in 76 let, sta skupaj zapela na albumu Le migliori.

Esco di rado e parlo ancora meno (v prevodu Redko se pokažem in še manj govorim) je naslov albuma iz leta 2000 in verz ene od pesmi pevca, ki se zdaj v javnosti pojavlja le občasno. Na družbenih omrežjih uporablja vzdevek L'Inesistente (Neobstoječi), čeprav ne gre zanikati, da je v italijanski popkulturi le redkokdo pustil tako velik pečat kot on.

Oglejte si še:

Znani abrahami 2023
Trendi Od Cavazze do Katarine Kresal: ti znani Slovenci bodo letos srečali abrahama
Ne spreglejte