Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
15. 12. 2014,
10.02

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bryan Adams koncert

Ponedeljek, 15. 12. 2014, 10.02

4 leta

Bryan Adams: Nocoj bom v hotelski postelji razmišljal o vas

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Celoten album Reckless in Adamsove slavne balade so včeraj dodobra razgrele dvorano Stožice. Namesto vžigalnikov so goreli ekrani telefonov, kanadski rocker pa je ob koncu razmišljal o čarovniji.

Bryan Adams se je v Sloveniji prvič ustavil leta 1996, in sicer na koprskem štadionu tik po izidu albuma 18 till I Die. Na kateri točki je bila njegova kariera, priča dejstvo, da je imel v Kopru dve predskupini, slovenske Šank Rock in Američanko Melisso Etheridge. Osemnajst let pozneje, vmes je dvakrat nastopil v Hali Tivoli, se je z bolj uglajeno scenografijo in bolj urejeno pričesko vrnil v Ljubljano in dvorano Stožice, a njegova odrska energija je ostala nespremenjena.

Prvi del koncerta v znamenju albuma Reckless Kanadski rock klasik je tokrat praznoval 30 let od svojega albuma Reckless, ki ga je z duetom s Tino Turner v skladbi It's Only Love izstrelil med zvezde. Adams je bil takrat star 24 let in kot je povedal v prvem delu koncerta, v katerem je odigral vse skladbe s tega albuma, so bili takrat še časi, ko je bilo treba dolžino albuma prilagajati vinilkam in CD-jem. Album Reckless, na katerem je tudi slavna Summer of '69, je lahko z vsemi 16 skladbami izdal letos, deset skladb z izvirnika pa je včeraj poslušalo ljubljansko občinstvo.

Adams, ki že več kot deset let ni imel prave uspešnice, je včerajšnji večer začel nekoliko zadržano, skladbe Reckless, One Night Love Affair in She's Only Happy When She's Dancin' pač niso stalnica na jedilniku povprečnega poslušalca ali poslušalke, a če slovensko občinstvo kaj zares ceni, je to dobra stara rock balada, zato se je vzdušje v Stožicah drastično spremenilo po skladbi Heaven. Takrat se je omehčalo, sedežni red zrahljal, razvezal pa se je tudi Adamsov jezik.

"Veste, imam še 12 drugih albumov" Ko je končal preigravanje skladb z albuma Reckless, ki so dobile tudi nostalgično črno-belo vizualno spremljavo, je dejal: "Veste, imam še 12 drugih albumov," in s tem napovedal serijo uspešnic, zaradi katerih je bila dvorana napolnjena skoraj do zadnjega kotička.

"Iščem divjo žensko, ki zna plesati" Čeprav tokrat med skladbo When You're Gone, ki jo v izvirniku prepeva s spajsico Mel C, ni na oder povabil naključne obiskovalke, se je z ženskim delom občinstva poskusil pobližje spoznati med skladbo If Ya Wanna Be Bad Ya Gotta Be Good. Za seksi blues je iskal divjo žensko in jo tudi našel na desni tribuni, a komaj se je oboževalka zagrela za ples pod žarometi, že je prišel varuh reda v rumenem brezrokavniku in jo skušal s stopnic umakniti nazaj do njenega sedeža. Kajti v Stožicah se zabavamo po pravilih.

A po negodovanju občinstva in intervenciji Adamsa, ki je zaradi nadležnega reditelja ustavil skladbo in mu dejal, da lahko tudi "gospod policist" zapleše, se je ta le omehčal, "divji dami v črnem" pa so se pridružile še tri, ki so Adamsa navdušile do te mere, da jim je obljubil brezplačne majice: "V Sloveniji torej prosiš za eno dekle in dobiš štiri?"

Za konec romantika s skladbo All for Love Čeprav je občinstvo uživalo v poskočnicah, kot sta 18 till I Die ter The Only Thing That Looks Good on Me Is You, je v dodatku Adams sledil preverjenemu receptu in koncert končal s tremi baladami: svežo She Knows Me ter Straight from the Heart in All for Love, ki jo je občinstvo zapelo s svetlečimi ekrani telefonov. Za konec je Adams zasanjano pripovedoval o tem, kako je občinstvo skupaj z njim ustvarilo nekaj čarobnega ter da bo o njem razmišljal zvečer v svoji hotelski postelji, zaradi česar si je zaslužil ubran vzdih, kakršnega v ameriških nadaljevankah občinstvo nameni simpatičnim kužkom.

Adamsovi nastopi so za ljubitelje klasičnega rocka vedno sproščujoč dogodek tudi zaradi njegovega repertoarja, ki je praktično enak kot pred 11 leti, ko je bil Adams nazadnje v Ljubljani. Slovensko občinstvo pač ne zahteva novega materiala, zato se lahko Adams v Ljubljano mirne vesti vrne še petič.

Ne spreglejte