SiolNET. Trendi Glasba
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstralski znanstveniki z AC/DC nad rakaste celice

0,08

termometer

AC/DC
Foto: Getty Images

Na univerzi v Južni Avstraliji raziskujejo vpliv rock glasbe na učinkovitost zdravil proti raku. Pri tem si pomagajo s skladbo Thunderstruck skupine AC/DC.

Vibracije, ki jih povzroča rock glasba, so se izkazale za uporabne pri izboljšanju učinkovitosti zdravil proti raku, saj pripomorejo k bolj enakomerni porazdelitvi prevleke za mikrodelce v zdravilu. Na ta način lahko rakaste celice doseže optimalna količina zdravila, s čimer se poveča uspešnost zdravljenja.

Mikrodelci poskakujejo ob glasbi AC/DC

Mikrodelci so namreč porozni in ko se jih napolni z zdravilom, del tega zdravila "uide". Da bi to preprečili, mikrodelce prevlečejo s plazmo, a pri tem stran mikrodelca, ki je na površini, ostane neprevlečena. Da bi delce prevlekli z vseh strani, so uporabili vibracije, ki jih povzroča glasna rock glasba. S tem so delce pripravili do poskakovanja in omogočili bolj enakomerno prevleko.

Ker so to ugotovili raziskovalci in raziskovalke z univerze v Južni Avstraliji, morda ne preseneča podatek, da so pri raziskavah uporabljali glasbo domače skupine, in sicer Thunderstruck skupine AC/DC. Tako zaščiteni mikrodelci, napolnjeni z zdravilom kamptotecin, so zdravilo izločali počasneje in bili učinkovitejši pri dostavi.

Tehnika uporabna tudi za druge vrste zdravil

Raziskovalec Nico Voelcker je povedal, da bi se tovrstno tehniko dalo uporabiti tudi pri drugih vrstah zdravil, skladbo Thunderstruck pa je izbral zaradi hitrega ritma.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin