Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
16. 6. 2016,
12.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

AC/DC Dimitri Payet Paul Pogba Antoine Griezmann Euro 2016 Albanija Francija Didier Deschamps

Četrtek, 16. 6. 2016, 12.44

6 let, 6 mesecev

Odmevi iz francoskega tabora po zmagi nad Albanijo

Francoski selektor priznal, da je zvezdniški par spravil v slabo voljo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Francoska nogometna reprezentanca se je po drugi zmagi na evropskem prvenstvu že uvrstila v osmino finala. Selektor Didier Deschamps se je dvoboja z Albanijo na načeti igralni površini lotil z nekoliko spremenjeno enajsterico, v katero ni uvrstil največjih zvezdnikov Paula Pogbaja in Antoina Griezmanna.

Odmevi iz albanskega tabora po porazu s Francijo.

Galski petelini želijo letos osvojiti tretjo evropsko krono in nadaljevati imeniten niz osvajanja lovorik na domačih tleh. Po EP 1984 in SP 1998 bi radi prednost domačih igrišč v naslov pretopili tudi na letošnjem Euru, kjer jim gre za zdaj vse po načrtih. Po dveh tekmah se lahko pohvalijo s šestimi točkami. Tako proti Romuniji kot Albaniji so si jih zagotovili s poznimi zadetki v izdihljajih srečanja, v osrednji vlogi pa sta se pojavila Dimitri Payet in Antoine Griezmann.

Oblakov soigralec pri Atleticu ni blestel na prvi tekmi z Romunijo. Naposlušal se je kritik in dvoboj z Albanijo sprva spremljal le s klopi. Podobna usoda je doletela Paula Pogbaja, ki spada med najdražje evropske igralce in bi lahko v poletnem prestopnem roku prekoračil celo mejo stotih milijonov evrov, potrebnih za njegov prestop.

Pogbaja postavil na klop zaradi taktične odločitve

Paul Pogba je v igro vstopil na začetku drugega polčasa. | Foto: Paul Pogba je v igro vstopil na začetku drugega polčasa. Francoska javnost je bila začudena, da je selektor Didier Deschamps proti Albaniji na klop posadil oba. Zvezdnika, vnaprej označena za osrednja francoskega junaka na Euru, sta se tako morala zadovoljiti le z vlogo rezervistov.

"Sem selektor in odločam o tem, kdo bo igral in kdo ne. Tako Pogba kot Griezmann nista srečna na klopi, a se je še enkrat več izkazalo, da igralci, ki vstopijo v igro s klopi, pogosto poskrbijo za razliko na igrišču. Ni prvič, da se je Griezmann tako izkazal kot rezervist. Imel je naporno sezono, nas pa čakajo tri tekme v devetih dneh," je po zmagi z 2:0, ki sta jo zagotovila zadetka v izdihljajih srečanja, sporočil francoski selektor. Pojasnil je, da je Pogbaja na klop uvrstil zaradi taktične odločitve, saj je menil, da zaradi najavljene postavitve Albancev na sredini igrišča potrebuje dva zadnja zvezna igralca z drugačnimi lastnostmi, kot jih ima mladi as Juventusa. Želel je zajeziti igro gostov na krilnih položajih.

V prvem polčasu se je njegova taktična različica 4-2-3-1, nekoliko drugačna od tiste s tekme z Romunijo (4-3-3), izkazala za manj prepričljivo. Albanci so zadržali začetni rezultat 0:0, Deschamps pa je bil med polčasoma primoran ukrepati. V igro je poslal Pogbaja, ki je poskrbel za pogostejše nevarnosti pred albanskimi vrati, po 15 minutah pa je na igrišče Velodroma v Marseillu vstopil še najboljši strelec madridskega Atletica.

"Ko sta vstopila Paulo (Paul Pogba, op. p.) in Grizou (Antoine Griezmann, op. p.),'' je bilo drugače, je po zmagi nad Albanijo priznal Payet, z dvema zadetkoma prvi strelec Francije na letošnjem prvenstvu.

Griezmanna oblila čustva

Oblakov klubski soigralec je poskrbel za izliv navdušenja v 90. minuti. Takrat je z glavo, ker so albanski branilci pozabili nanj, matiral tekmečevega vratarja in priigral vodstvo z 1:0. "Ob zadetku so me oblila čustva. Sreči ni bilo videti konca, saj so me na štadionu spremljali tudi družinski člani," je pojasnil presrečni strelec prvega francoskega zadetka.

Didier Deschamps se je na tekmi z Albanijo odločil za posrečene menjave. | Foto: Didier Deschamps se je na tekmi z Albanijo odločil za posrečene menjave.

"Selektor mi je pred dvobojem razložil, da bom vstopil v igro kot menjava. Želel sem pomagati reprezentanci in soigralcem. Ta zadetek mi bo pomagal, trudil se bom še naprej in skušal nadaljevati prvenstvo v podobnem slogu," je povedal v mikrofon televizijske postaje TF1.

Deschamps ne bi dovolil koncerta skupine AC/DC

Dvoboj je potekal na načeti igralni površini, ki si še ni opomogla po sobotnem srečanju med Anglijo in Rusijo. Slabo stanje zelenice je bolj odgovarjalo albanski reprezentanci, ki se je večino časa organizirano branila. O travnati podlagi je po tekmi spregovoril tudi francoski selektor Deschamps: "Slabo stanje igrišča me ni presenetilo. Čudi me, zakaj so prireditelji pred mesecem dni dovolili, da bo na tem štadionu koncert glasbene skupine AC/DC," je opozoril. Marseille bo v tretjem krogu skupinskega dela gostil dvoboj med Islandijo in Madžarsko.

Ne spreglejte