Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
10. 8. 2018,
12.54

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Sarajevski filmski festival Sarajevo film

Petek, 10. 8. 2018, 12.54

5 let, 8 mesecev

Znano je, kdo bo kot častni gost letos obiskal Sarajevo

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
SFS | Foto STA

Foto: STA

Danes se v Sarajevu začenja 24. mednarodni filmski festival, ki vsako leto v mesto privabi številne filmske ustvarjalce in ustvarjalke ter ljubitelje in ljubiteljice filma. Del filmskega druženja je tudi podelitev nagrad.

Častno srce Sarajeva bosta letos prejela turški režiser Nuri Bilge Ceylan ter ustanovitelj in lastnik družbe ASA Prevent in Fundacije Hastor Nijaz Hastor.

Eden najbolj cenjenih sodobnih filmskih avtorjev

Turški režiser Nuri Bilge Ceylan, ki bo prejel nagrado zaradi svojega izjemnega prispevka k filmski umetnosti in podpore sarajevskemu filmskemu festivalu, je eden najbolj cenjenih sodobnih filmskih avtorjev.

Na festivalu bo častni gost sekcije Posvečeno, v Sarajevu pa bodo odprli tudi razstavo njegovih fotografij, kar je bila po študiju elektrotehnike njegova prva ustvarjalna ljubezen.

Eden od letošnjih prejemnikov nagrade častno srce Sarajeva, ki ga podeljujejo na sarajevskem mednarodnem filmskem festivalu, je tudi turški režiser Nuri Bilge Ceylan, ki je eden najbolj cenjenih sodobnih filmskih avtorjev. | Foto: www.sff.ba Eden od letošnjih prejemnikov nagrade častno srce Sarajeva, ki ga podeljujejo na sarajevskem mednarodnem filmskem festivalu, je tudi turški režiser Nuri Bilge Ceylan, ki je eden najbolj cenjenih sodobnih filmskih avtorjev. Foto: www.sff.ba

Avtor izvirnega sloga

Kritiki Ceylana opisujejo kot avtorja izvirnega kinematografskega sloga, zasnovanega na čustvenih vzdušjih, ki preizprašujejo tradicionalne vrednote in družinske odnose ter raziskujejo človeško dušo, življenje in smrt.

V svojih filmih turški režiser tematizira odtujenost, monotonost človeškega življenja in druga bivanjska vprašanja. Leta 2014 je za svoj film Zimsko spanje prejel zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu.

Tako njegovi filmi kot fotografije potrjujejo Ceylanov status "talentiranega pripovedovalca ter izjemno značajskega in etičnega umetnika", so ob napovedi podelitve nagrade častno srce Sarajeva zapisali na spletni strani filmskega festivala.

Trendi Film o ženskem glasu v deželi, kjer je ta še vedno redko slišan

Priznanje za podporo filmski umetnosti

Nijaza Hastorja, ustanovitelja in lastnika družbe ASA Prevent in Fundacije Hastor, bodo s častnim srcem Sarajeva nagradili za dolgoletno podporo pri razvoju sarajevskega filmskega festivala ter za izjemen doprinos pri uveljavitvi in razvoju filmske umetnosti v jugovzhodni Evropi.

Na letošnjem 24. sarajevskem filmskem festivalu bodo prikazali 266 žanrsko različnih filmov iz 56 držav. | Foto: Na letošnjem 24. sarajevskem filmskem festivalu bodo prikazali 266 žanrsko različnih filmov iz 56 držav.

Začetek s Hladno vojno

24. mednarodni filmski festival se bo v Sarajevu začel danes s filmom Hladna vojna poljskega režiserja Pawla Pawlikowskega, ki je zanj na letošnjem festivalu v Cannesu prejel nagrado. Režiser, ki je pred tremi leti za film Ida prejel tujejezičnega oskarja, bo tudi posebni gost v Sarajevu.

Festival bo trajal vse do 17. avgusta, skupno pa bodo prikazali 266 žanrsko različnih filmov iz 56 držav. V programu je tudi nekaj slovenskih filmov, v tekmovalnem programu dokumentarcev film Fundamenti Petra Cerovška.

Slovensko kinematografijo bodo v Sarajevu zastopali še film Gajin svet v režiji Petra Bratuše, Dober dan za delo režiserja Martina Turka, Rudar scenaristke in režiserke Hanne Slak ter kratki igrani film Fountain scenarista in režiserja Gorana Vojnovića. Na festivalu bodo prikazali tudi več slovenskih manjšinskih koprodukcij.

Trendi "Film je vedno na meji med poslom in umetnostjo"

Nagrade srce Sarajeva

Na filmskem festivalu, ki je eden najpomembnejših v jugovzhodni Evropi, si bo občinstvo ob preseku najboljših del v regiji, Evropi in svetu ogledalo tudi 52 premier. Dobitnike nagrad srce Sarajeva bodo razglasili 16. avgusta.

V tekmovalnem programu igranih celovečercev, ki se potegujejo za festivalske nagrade srce Sarajeva, je deset del. Med njimi so na primer bolgarsko-nemško-francoski film Aga v režiji Bolgara Milka Lazarova, film Horizon gruzijske režiserke Tinatin Kajrišvili, film One Day, ki ga podpisuje madžarska avtorica Zsofia Szilagyi, in hrvaški film Mali režiserja Antonia Nuića.

 

Ne spreglejte