Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 11. 2016,
16.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Natisni članek

DKino televizija filmi nasilje priporočila film Telekom Slovenije

Petek, 25. 11. 2016, 16.37

6 let, 7 mesecev

TV-priporočila

Ženske, s katerimi ni dobro zobati češenj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Ženske, s katerimi ni dobro zobati češenj

Na mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami smo se ozrli po aktualnih filmih, ki vam bodo pokazali, da močnejši spol ne obstaja.

25. novembra obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Tega je Organizacija združenih narodov razglasila na prvi feministični konferenci Latinske Amerike in Karibov v Bogoti leta 1981, in sicer v spomin na sestre Mirabal, ki so bile brutalno umorjene v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki leta 1960.

Ob tej priložnosti smo za vas pripravili izbor filmov, v katerih so glavne junakinje izpostavljene različnim oblikam nasilja. V izboru sicer prevladujejo akcijski filmi in trilerji, ker pa nismo želeli poveličevati nasilja, smo se izognili filmom, v katerem bi bile ženske samo nebogljene žrtve.

Na žalost je resnica velikokrat drugačna, zato si pred njo ne smemo zatiskati oči.



Jackie Brown (1997)

V edinem filmu, ki ga je Quentin Tarantino posnel po knjižni predlogi (Rumov punč Elmorja Leonarda), spremljamo stevardeso v srednjih letih (Pam Grier), ki za preprodajalca orožja (Samuel L. Jackson) čez mehiško mejo tihotapi denar. Ko jo pri tem zalotita FBI-jeva agenta, ji ponudita priložnost za sodelovanje in izhod iz godlje, ki jo Jackie odlično izkoristi.

Ponedeljek, 21. 11., ob 22.15 na TV 1000 (pr. mesto 218 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).


Elizabeta: Zlata doba (Elizabeth: The Golden Age, 2007)

Ženska. Bojevnica. Kraljica. Vse to je bila Elizabeta prva, ki je Angliji in Irski vladala med letoma 1558 in 1603. Eno najmogočnejših žensk v zgodovini je Cate Blanchett prvič upodobila leta 1998 v filmu Elizabeta in si z vlogo prislužila svojo prvo nominacijo za oskarja. Z vlogo v nadaljevanju je ta uspeh ponovila. Oskar za najboljšo kostumografijo.

Sobota, 19. 11, ob 22.50 na POP TV (pr. mesto 4 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).

Izdana (Haywire, 2011)

Akcijski triler Stevena Soderbergha o hladnokrvni tajni agentki na begu pred svojimi izdajalskimi delodajalci. To je odigrala nekdanja šampionka ženskih mešanih borilnih veščin Gina Carano, vrhunsko igralsko zasedbo pa sestavljajo še Michael Fassbender, Ewan McGregor, Bill Paxton, Channing Tatum, Antonio Banderas in Michael Douglas.

Film si lahko ogledate v videoteki DKino in v videoteki VOYO (pr. mesto 5/239 na SiOL TV).

Carrie (1976)

V kultni grozljivki, ki jo je Brian De Palma posnel po romanu Stephena Kinga, mlada Sissy Spacek igra sramežljivo najstnico, ki v šoli velja za izobčenko in čudakinjo. Na maturantskem plesu sošolci, med katerimi je tudi mladi John Travolta, zanjo pripravijo ponižujoče presenečenje. Carrie se jim krvavo maščuje, ko se v njej prebudijo nenavadne sposobnosti.

Ponedeljek, 28. 11., ob 01.25 na kanalu Cinemax 2 (pr. mesto 209 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj). Film je na voljo tudi na HBO GO (pr. mesto 240 na SiOL TV).

Ubila bom Billa – 1. in 2. del (Kill Bill: Vol. 1 & Vol. 2, 2003/2004)

Ker so mogoči ženski liki in nasilje Tarantinov zaščitni znak, vas ne bi smelo presenetiti, da so se v izboru znašli kar trije njegovi filmi. Dva, če obravnavate Ubila bom Billa kot enoten film, kar velja za Tarantina. V njem se elitna morilka v podobi Ume Thurman po petih letih kome maščuje nekdanjim sodelavcem in okrutnemu vodji skupine, ki ga igra David Carradine.

1. del: 20. 11. ob 2.40 na FOX Movies (pr. mesto 216 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).
2. del: 26. 11. ob 0.00 na FOX Movies (pr. mesto 216 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).

Soba za paniko (Panic Room, 2002)

Napet triler Davida Fincherja govori o bogati ločenki (Jodie Foster), ki se skupaj s svojo diabetično hčerko (Kristen Stewart) zapre v visokotehnološki jekleni bunker, v katerega poskušajo vdreti trije moški. Dva od njih, Jared Leto in Forest Whitaker, sta pozneje prejela oskarja, z dvema prejetima kipcema pa se lahko pohvali tudi glavna zvezdnica filma. Ob takšni ekipi res ni razloga za paniko.

Sobota, 19. 11, ob 2.25 na AXN (pr. mesto 229 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj). Film si lahko ogledate v videoteki Pickbox (programsko mesto 242 na SiOL TV).

Sufražetke (Suffragette, 2015)

Nominiranki za oskarja Carey Mulligan in Helena Bonham Carter ter trikratna prejemnica te nagrade Meryl Streep v zgodovinski biografski drami o prvih borkah za enakopravnost žensk. Boj proti nasilju nad ženskami se je lahko začel šele po tem, ko so te dobile volilno pravico.

Film si lahko ogledate v videoteki DKino na SiOL TV (programsko mesto 5).

Sosedov fant (The boy Next Door, 2015)

Srhljivka o nedavno ločeni srednješolski učiteljici literature (Jennifer Lopez), ki se spusti v strasten odnos s postavnim najstnikom (Ryan Guzman), ko pa se odloči končati nepremišljeno romanco, spozna, da je čedni mladenič z njo obseden, zaradi česar se spremeni v maščevalnega psihopata.

22. 11., ob 0.25 in 5. 12 ob 0.00 na HBO (pr. mesto 208 na SiOL TV). Na voljo tudi na HBO OD in HBO GO (pr. mesti 203/240 na SiOL TV).

Prežeči tiger, skriti zmaj (Crouching Tiger, Hidden Dragon, 2000)

Mož, ki je režiral film o gejevskih kavbojih, je pred tem posnel kungfujevski film, v katerem imajo osrednjo vlogo ženske in ob ogledu katerega boste uživali ne glede na to, katerega spola ste. Čudovita romantično-akcijska ekstravaganca tajvanskega režiserja Anga Leeja je bila nominirana za deset oskarjev in prejela štiri, med njimi tudi kipec za najboljši tujejezični film.

24. 11. ob 2.22 na FOX Movies (pr. mesto 216 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).

Divja reka (The River Wild, 1994)

Akcijski pustolovski triler nedavno umrlega Curtisa Hansona (L.A. Zaupno) o nekdanji vodički po reki (Meryl Streep), ki se skupaj z družino odpravi na izlet. Ta se spremeni v neusmiljen boj za preživetje, ko se družini pridružita neznanca (Kevin Bacon in J. C. Reilly), ki nista prišla v divjino na počitnice, ampak bežita pred policijo. Streepova in Bacon sta bila za svoji vlogi v filmu nominirana za zlata globusa.

25. 11., ob 12.20 na TV 1000 (pr. mesto 218 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).

Ne spreglejte