Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 7. 2016,
15.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

koncert

Sreda, 20. 7. 2016, 15.45

6 let, 7 mesecev

Vrnitev vročega Gramatika v Križanke

Oglasno sporočilo

V Križankah v Ljubljani bo v sklopu ameriške in evropske turneje v nedeljo, 24. julija, nastopil eden najbolj vročih producentov letošnjega poletja Denis Jašarević - Gramatik. Uverturo v najbolj glasen koncert poletja bodo zagotovili Blaž in Matter.

Slovenski producent Denis Jašarević je že pred časom zapustil Slovenijo in svojim sanjam sledil v Združene države Amerike, natančneje v New York. Pred dvema letoma so organizatorji koncerta ob najavi njegovega nastopa hitro ugotovili, da je dvorana Kina Šiška preprosto premajhna, in prizorišče preselili v Križanke v Ljubljani. Gramatik je s takratnim albumom The Age of Reason, prelomno ploščo svoje kariere, Križanke zapolnil do zadnjega kotička.

 

 

Takšen odziv je bil za nekatere sicer presenetljiv, o njem pa niso dvomili poznavalci njegove glasbe in kariere. Niz uspešnih albumov je mladega Primorca, ki se z glasbo ukvarja od zgodnje mladosti, pripeljal v zvočnike tudi tistih poslušalcev, ki ga še kakšno leto pred tem niso poznali. Z albumi Street Bangerz Vol. 1–4, No Shorcuts in predvsem odmevnim The Age of Reason je Gramatik postajal glasbena senzacija in mnogi niso niti vedeli, da gre za slovenskega producenta. Še večje presenečenje je za marsikoga predstavljal Gramatikov odnos do glasbe, ki jo poslušalcem ponuja brezplačno. To je tudi filozofija njegove založbe Lowtemp, ustanovljene leta 2013 po odhodu iz založbe Pretty Lights Music, ki mu omogoča izdajanje glasbe pod njegovimi pogoji.

 

Foto: visual artwork (Multipraktik) | Foto: Foto: visual artwork (Multipraktik)

 

Tokrat se Gramatik v Ljubljano vrača po letu presežkov in z novim albumom Epigram, na katerem so kot gostje in sodelavci nastopili Lee Napier, Wu-Tangovec Raekwon, Adrian Lau, Luxas, Russ Liquid in slovenski Laibach. Po odmevnih in razprodanih nastopih na odrih svetovnih prizorišč, recimo festivala Coachella, Amsterdam Air Open, Roskilde, razprodanem koncertu v Red Rocks Amphiteatre itn. se bodo obiskovalci lahko v živo prepričali, zakaj je Gramatik trenutno eno najbolj vročih producentskih svetovnih imen. Pred slabim mesecem je slovenske oboževalce navdušil tudi z novim izdelkom, ki sta ga ustvarila skupaj z raperjem N'tokom.

 

 

Gramatik je za ogrevanje občinstva izbral primorskega producenta Blaža in kamniški trio Matter. Blaž je prva dva EP-ja pri rosnih sedemnajstih letih izdal pri ameriški založbi Cold Busted, kjer se je tedaj mudil tudi Gramatik. Letos je na festivalu Tresk predstavil svoj dolgometražec Don't Listen To This.

 

Foto: Blaž (last avtorja) | Foto: Foto: Blaž (last avtorja)

 

Matter so javnost nase opozorili že s prvim videospotom Meduze, ki je postal eden bolj priljubljenih videov na YouTubu med mladimi. Na koncertu v KUD France Prešeren v Ljubljani so nedavno predstavili prvenec Amphibios in občinstvo prepričali z mešanico svojevrstnega besedilnega in glasbenega abstraktnega izraza, ki jih Matter nadgrajujejo tudi s serijo uspešnih videospotov.

 

Foto: David Lotrič | Foto: Foto: David Lotrič

Ne spreglejte