Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2023,
18.25

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,73

38

Natisni članek

Domen Kumer Dejan Krajnc Gaja Prestor Alenka Gotar Darja Švajger Jože Potrebuješ Vili Resnik pesem Evrovizija Carpe Diem Joker Out

Ponedeljek, 6. 2. 2023, 18.25

1 leto, 2 meseca

To o evrovizijski pesmi Carpe Diem menijo znani slovenski glasbeniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,73

38

Carpe diem | Nekaj slovenskih glasbenikov smo vprašali, kakšno je njihovo mnenje o pesmi Carpe Diem, s katero bodo Joker Out Slovenijo zastopali na Evroviziji. | Foto Ana Kovač/Mediaspeed

Nekaj slovenskih glasbenikov smo vprašali, kakšno je njihovo mnenje o pesmi Carpe Diem, s katero bodo Joker Out Slovenijo zastopali na Evroviziji.

Foto: Ana Kovač/Mediaspeed

Skupina Joker Out je v soboto predstavila pesem Carpe Diem, s katero bodo 11. maja Slovenijo zastopali na Evroviziji v Liverpoolu. Nekaj slovenskih glasbenikov smo vprašali, kakšno je njihovo mnenje o pesmi. Strinjajo se, da je odlična, neenotni pa so glede tega, ali je prav, da je bil slovenski predstavnik izbran interno, torej brez Eme, kot smo bili vajeni do zdaj.

Joker Out
Trendi To je skladba, s katero nas bodo Joker Out predstavljali na Evroviziji
S pesmijo Naj bogovi slišijo je Resnik leta 1998 nastopil na Evroviziji v Birminghamu. | Foto: Ana Kovač S pesmijo Naj bogovi slišijo je Resnik leta 1998 nastopil na Evroviziji v Birminghamu. Foto: Ana Kovač Vili Resnik: Pesem je fantastična

"Televizija Slovenija je izbrala in to je to. Mislil sem, da sem gledal Harryja Stylesa, ampak potem videl, da so to Joker Out," je Resnik povedal za Siol.net.

"Naši so, navijamo za naše. To je najpomembnejše," je dodal. Povedal je, da si videospota za pesem še ni ogledal, si ga pa namerava. "Verjetno je dober. Če so novinarji zapisali, da je dober, potem je dober. Jaz se strinjam z novinarji," je sklenil. 

Resnik je Slovenijo na Evroviziji zastopal leta 1998 s pesmijo Naj bogovi slišijo.
Jože Potrebuješ je s Čuki na Emi nastopil leta 2009. | Foto: Mediaspeed Jože Potrebuješ je s Čuki na Emi nastopil leta 2009. Foto: Mediaspeed Jože Potrebuješ: Škoda se mi zdi, da Eme niso izpeljali

Eden od ustanovnih članov skupine Čuki Jože Potrebuješ je za Siol.net povedal, da se mu pesem zdi "luštna, v kompletu z njihovo mladostno energijo, v malce retro slogu". "Zdi se mi, da bo kar lepo opažena," je pojasnil in dodal, da ne ve, kakšna pesem ni primerna za Evrovizijo, "kar je konec koncev čisto v redu, da vse skupaj ni preveč predvidljivo". "Nikoli ne veš, kaj pričakovati. Nekoliko smo se navadili na to, da bolj ko je odpiljeno, bolj je opazno," je dodal.

Meni pa, da je škoda, da niso izpeljali Eme, kot smo bili vajeni do zdaj, saj bi tako slovenska glasba dobila vsaj od tri do pet novih hitov. "Čeprav skupini Joker Out privoščim, da gre na Evrovizijo, in bi verjetno zmagala, tudi če bi bil drugačen razpis, se mi to zdi škoda," je sklenil.
Darja Švajger je na Evroviziji nastopila kar dvakrat. | Foto: Mediaspeed Darja Švajger je na Evroviziji nastopila kar dvakrat. Foto: Mediaspeed Darja Švajger: Tudi Hannah Mancini ni bila izbrana na Emi

"Pesem se mi zdi lepa, mladostna, tipična za Joker Out, prav njihova. Čuti se njihova iskrenost. Zdi se mi, da je pesem, ki je nastala, povsem njihova, tako kot oni čutijo glasbo. Čutim, da imajo karizmo, tako da jim želim vso srečo," je Carpe Diem za Siol.net komentirala ena najbolj priznanih slovenskih vokalistk Darja Švajger, ki je Slovenijo na evrovizijskem odru zastopala kar dvakrat.

Pravi, da so ljudje, ki so skupino izbrali za letošnjo predstavnico na Evroviziji, za to pristojni in imajo več možnosti, kako izbrati. "Saj je bila tudi Hannah Mancini tako (interno, op. p.) izbrana, če se ne motim. Zakaj pa ne?" je sklenila.

Darja Švajger je Slovenijo na Evroviziji zastopala dvakrat – leta 1995 na Irskem s pesmijo Prisluhni mi in leta 1999 v Izraelu s pesmijo For A Thousand Years.
Dejan Dogaja si tudi sam želi enkrat nastopiti na Evroviziji. | Foto: Ana Kovač Dejan Dogaja si tudi sam želi enkrat nastopiti na Evroviziji. Foto: Ana Kovač Dejan Dogaja: Joker Out so kot slovenski Maneskin

"Vsekakor bom navijal za fante, saj so naši, želja jim brizga iz oči, trenutno so zelo priljubljeni in predvsem zelo kakovostni. Če daš v pralni stroj rock'n'roll, disko in Austina Powersa, dobiš Joker Out ali, kot sami pravijo, shagadelic zven, bolj preprosto – slovenski Maneskin. Vsa Slovenija pa želi, da bi jih kdaj mogoče celo dohiteli," je letošnje predstavnike komentiral Dejan Dogaja. V intervjuju za Siol.net je pred kratkim dejal, da si tudi sam želi enkrat nastopiti na Evroviziji. Dodal je, da članom skupine Joker Out želi vse dobro in že danes stiska pesti.
Gaja Prestor je na Emi nastopila leta 2020. | Foto: Ana Kovač Gaja Prestor je na Emi nastopila leta 2020. Foto: Ana Kovač Gaja Prestor: Carpe Diem je povsem evrovizijska pesem

Slovenska pevka Gaja Prestor je za Siol.net razkrila, da je že od samega začetka njihova velika oboževalka. "Letos so bili tudi prva skupina na mojem seznamu na Spotifyu, kar zadeva predvajane pesmi, tako da jih zelo rada poslušam in jih zelo podpiram," je povedala.

Dodala je, da je pesem vrhunska. "Prepričana sem bila, da ne bodo razočarali, ker še nikoli niso. Carpe Diem je povsem evrovizijska pesem, v tebi prebudi veliko čustev in zdi se mi, da so oni tisto, kar Evrovizija potrebuje," je pojasnila. S tem, da letos ni bilo Eme, se strinja, saj ne ve, "ali smo imeli v Sloveniji v zadnjih letih takšnega glasbenika, ki bi tako razburkal sceno v tako kratkem času, kot so jo oni". "Iz srca jim privoščim, da bi bila to velika stopnička za mednarodne trge in da bi jim uspelo začarati še vso preostalo Evropo, tako kot so Slovenijo," je sklenila Prestorjeva.

Leta 2020 se je tudi Gaja Prestor s pesmijo Verjamem vase potegovala za zmago na Emi.
Domen Kumer je na Emi nastopil kar dvakrat. | Foto: Ana Kovač Domen Kumer je na Emi nastopil kar dvakrat. Foto: Ana Kovač Domen Kumer: Pesem je nemoteča, lahkotnejša in vesela

Svoje mnenje je za Siol.net povedal tudi 39-letni Mariborčan Domen Kumer, ki je na Emi nastopil že večkrat. Pravi, da so Joker Out "zelo zanimiva, simpatična skupina, prava popestritev na naši glasbeni sceni". 

"Skladba je nemoteča, lahkotnejša in vesela. Za fante bom držal pesti v Liverpoolu in upam, da bodo z uvrstitvijo na Evroviziji zadovoljni," je sklenil Kumer.

Na Emi je Kumer nastopil leta 2003 s pesmijo Tvoje ime in leta 2006 skupaj z Rebeko Dremelj s pesmijo Noro se ujameva.
Alenka Gotar je Slovenijo na Evroviziji zastopala leta 2007. | Foto: Mediaspeed Alenka Gotar je Slovenijo na Evroviziji zastopala leta 2007. Foto: Mediaspeed Alenka Gotar: Interni izbor je zelo diskriminatoren do preostalih slovenskih glasbenikov
 

"Kot sem že napisala na Facebooku, skupini Joker Out želim vso srečo na Evroviziji. Naši so in moramo jih podpreti, ne glede na to, ali je pesem komu všeč ali ne. Fantje so rekli, da gredo na zmago, in jaz jim privoščim iz vsega srca, da ta največji glasbeni festival na svetu končno pripeljemo v Slovenijo. To je res edinstveno doživetje, pa še Stožice bi bile končno dokončane," je za Siol.net povedala sopranistka Alenka Gotar, ki je Slovenijo na Evroviziji zastopala leta 2007 s pesmijo Cvet z juga.

"Kar pa zadeva Emo - če bi Joker Out šli na Emo, bi na glasovanju zagotovo zmagali. Si pa srčno želim, kar sem že večkrat javno povedala, da bi bila Ema v prihodnje še naprej tekmovalni festival, na katerem se bodo lahko slovenski glasbeniki in avtorji spet pokazali slovenskemu občinstvu. Taki festivali spodbujajo slovensko glasbeno produkcijo, razvoj slovenske glasbe in ne nazadnje tudi krepijo glasbeno sceno. Mladi se lahko predstavijo, starejši in uveljavljeni glasbeniki imajo možnost pokazati svoje delo, občinstvo to rado spremlja in vsi imamo nekaj od tega," je pojasnila. 

Dodala je: "Interni izbor za Evrovizijo je sicer zelo diskriminatoren do vseh preostalih slovenskih glasbenikov, a če je že moralo biti letos tako, mislim, da je bila odločitev za Joker Out čisto v redu, ker so med mladimi zelo priljubljeni."

Challe Salle pravi, da so Joker Out trenutno najbolj vroč bend v Sloveniji. | Foto: Ana Kovač Challe Salle pravi, da so Joker Out trenutno najbolj vroč bend v Sloveniji. Foto: Ana Kovač Challe Salle: Mislim, da bodo Joker Out na Evroviziji izstopali od drugih

Saša Petrović, bolj znan pod umetniškim vzdekom Challe Salle, ki je trenutno na očetovskem dopustu, saj je pred kratkim prvič postal očka, je za Siol.net povedal, da je ravno danes na YouTubu zasledil spot za pesem Carpe Diem, ga pregledal in preposlušal. Pravi, da je včasih malce nehvaležno komentirati takšne stvari, ker ima pri glasbi vsak človek svoj okus, ampak mu je komad všeč. Skupino Joker Out podpira namreč že od samega začetka, jih tudi osebno pozna, in "glede na to, da so trenutno najbolj vroč bend v Sloveniji", se mu zdi "edina logična poteza, da se jih pošlje na Evrovizijo in da imajo vse možne preddispozicije, da dosežejo dober rezultat".

"Osebno mislim, da bodo na Evroviziji kot bend sigurno izstopali od drugih, s tem komadom in nasploh s stilom, ki ga imajo, čeprav nimam pojma, kakšni so letošnji predstavniki in kakšni so komadi," je še dodal.
Eva Boto je Slovenijo na Evroviziji zastopala leta 2012 s pesmijo Verjamem. | Foto: Ana Kovač Eva Boto je Slovenijo na Evroviziji zastopala leta 2012 s pesmijo Verjamem. Foto: Ana Kovač Eva Boto: Naj razturajo in uživajo na odru. To je vse, kar jim želim.

"Pesem je odlična! V moji glavi se poje že od sobote. Fantje imajo na odru prav posebno energijo, čuti se njihova povezanost in to naj ohranijo tudi na evrovizijskem odru. In prosim nas/vas vse – a se lahko že enkrat nehamo spraševat, 'a je to za Evrovizijo?' Super pesem imamo, predstavnike tudi..." je o pesmi Carpe Diem povedala Eva Boto, ki je Slovenijo na Evroviziji zastopala leta 2012 s pesmijo Verjamem.

"Na Evroviziji ni merila, kaj sodi tja, kaj ne. Nehajmo se ukvarjat s tamkajšnjo loterijo in brez vprašanj podprimo naše fante. Tako zelo enostavno. Naj razturajo in uživajo na odru. To je vse, kar jim želim," je še dodala.
July Jones
Trendi Slovenska pevka, ki živi v Londonu: Na letošnji Emi bi zagotovo zmagala #intervju
Joker Out
Trendi Na Evroviziji ne moremo računati na glasove Hrvatov in Srbov
Miša Molk
Trendi Na male zaslone se vrača legendarna voditeljica
Ne spreglejte