Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Sobota,
14. 9. 2013,
12.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kino Šiška

Sobota, 14. 9. 2013, 12.13

8 let

Štiri leta Kina Šiške v vzdušju punk rocka

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Četrta obletnica odprtja prizorišča, ki se je pred štirimi leti iz zapuščenega kina prelevilo v Center urbane kulture, je včeraj minila v znamenju dveh bendov, starih 30 let.

Lepota prenovljenega Kina Šiške je v tem, da se zdi, da v njem lahko organiziraš karkoli. Čeprav v njem prednjači sodobna, urbana estetika, vključno s stripovsko-hipsterskim kotičkom, se v njem dobro znajdejo tudi babyboomerske generacije; od koncerta skupine The Kooks do 60-letnice Igorja Vidmarja.

Ob včerajšnjem osrednjem dogodku letošnjega praznovanja so na svoj račun prišli tisti starejši obiskovalci, saj sta bila na sporedu dva benda, ki sta svojo pot začela pred približno 30 leti. Medtem ko Nieti že pet let z Borutom Maroltom doživljajo svoj preporod, ki pri nas vključuje obvezno sodelovanje s klasičnimi glasbeniki in nastop v oddaji Izštekani, je bil včerajšnji pojav Via Ofenzive, ki so praznovali svojo 30-ko, nekoliko bolj posebna priložnost, čeprav smo jih nazadnje pred tremi leti videli prav na odru Kina Šiška.

Esad Babačić in ekipa so bili namreč tako očitno iz drugega časa, da so se zdeli že kot zanimivost. Babačićeva delavska poezija, ki ima sicer spet močan naboj, le da so danes proletarce zamenjali prekerci, se je ob punk rock zvokih spremljevalnih glasbenikov na poseben način dopolnjevala z njegovo pojavo, ki spominja na lik iz Magna Purge Kostje Gatnika.

Bele rože, ki so namenjene Vegradovim delavcem, ter Babačićevi stihi o očetu, ki vsak dan hodi gledat na bankomat, so kritično dopolnili njegovo kritiko nedavne revolucije, ki se je tako hitro razblinila, svoj nastop pa so končali s skladbo Dobro jutro, ki sledi melodiji Lili Marlen, ter svojim najbolj znanim Proleterjem.

Dobro uigrani in že skoraj profesionalni pa so se v primerjavi z Via Ofenzivo včeraj zdeli Nieti, ti svoj repertoar klasik, ki so nastale še z vokalom Primoža Habiča, vztrajno polnijo z novimi skladbami, pogosto pa se vračajo k cvetnim motivom in depresivnim temam.

Prednjačili so tudi z gosti, saj jih je dobršen del koncerta na klaviaturah spremljal Borut Činč, ki je občasno celo pospešil ritem njihovih skladb, na odru pa so se jim pridružili tudi igralci iz predstave Rokovnjači, za katero so Nieti napisali glasbo. Koncert so končali s tradicionalnim šopkom uspešnic Lep dan za smrt, Bil je maj in seveda Februar, a ne glede na vse dodatke se je včeraj zdelo, da niti Nieti niti občinstvo niso dali vsega od sebe.

Praznovanje obletnice se danes nadaljuje s stripovskim festivalom Stripolisfest in zvečer z dokumentarcem in koncertom Damirja Avdića.

Ne spreglejte