Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Igor Harb, Spotkast

Ponedeljek,
28. 10. 2024,
12.02

Osveženo pred

2 uri, 8 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Natisni članek

Sonja Prosenc Marko Mandić Festival slovenskega filma

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 12.02

2 uri, 8 minut

Slovenski film leta: kaj sta o njem povedala režiserka in glavni igralec? #video

Igor Harb, Spotkast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Sonja Prosenc, Marko Mandić | Režiserka Sonja Prosenc in igralec Marko Mandić sta v Spotkastu spregovorila o filmu Odrešitev za začetnike, velikem zmagovalcu letošnjega Festivala slovenskega filma. | Foto Jan Lukanović

Režiserka Sonja Prosenc in igralec Marko Mandić sta v Spotkastu spregovorila o filmu Odrešitev za začetnike, velikem zmagovalcu letošnjega Festivala slovenskega filma.

Foto: Jan Lukanović

Glavni zmagovalec 27. Festivala slovenskega filma je satirična drama Odrešitev za začetnike v režiji Sonje Prosenc. Poleg vesne za najboljši celovečerni film festivala je film odnesel še kup kipcev, med drugim ga je prejel tudi Marko Mandić za glavno moško vlogo.

Marka Mandića smo pred kratkim gostili v Spotkastu, kjer je razložil tudi, kako se je začelo njegovo sodelovanje pri filmu. "Najprej me je pritegnilo povabilo Sonje Prosenc in srečanje z njo, kjer mi je razložila koncept filma. Seveda sem poznal že njene prejšnje filme in nisem niti pomislil, da bi rekel ne," je razložil v pogovoru.

Poglejte:

Film smo v recenziji na Siol.net označili za "družbeno satiro o bogatunski družini, ki se kljub materialnemu izobilju in intelektualnih izzivih ne znajde v čustvenih odnosih. Režiserka Sonja Prosenc v tem konfliktu ustvari obilo nepričakovanega humorja in pristne like, ki presežejo gole stereotipe."

Odrešitev za začetnike
Trendi Odrešitev za začetnike: slovenski film mednarodnega formata

Poleti smo tudi njo gostili v Spotkastu, kjer je med drugim opisala, kako je sploh prišla na idejo za ta film: "Ideja za film je izšla iz mojega otroškega spomina – našega gorečega avta in avtov, ki vozijo mimo in ne ustavijo, ter spraševanja o tem, kdo so ti ljudje, ki pogledajo stran, ki odpeljejo naprej? Ali so preokupirani sami s sabo? Kaj je tisto, kar njih vrže iz cone udobja? In seveda, ali bi mi, če bi bili v njihovi koži, dejansko ravnali drugače?"

Poglejte:

Film je prejel tudi vesne za glavno žensko vlogo (Katarina Stegnar), stransko žensko vlogo (Mila Bezjak), scenografijo (Tajana Čanić Stanković), scenarij (Sonja Prosenc) in glasbo, ki sta si jo prislužila Boris Benko in Primož Hladnik, bolje znana kot Silence.

Ko smo poleti v Spotkastu gostili Sonjo Prosenc, nam je opisala, kako krasno je bilo sodelovati z njima in kakšne so prednosti mednarodne koprodukcije. "S Silence smo sodelovali že pri Zgodovini ljubezni, ko sem uporabila njihovo obstoječo skladbo kot del filma. Ko sem zdaj povabila Primoža in Borisa k sodelovanju pri tem filmu, je bilo prvo vprašanje, ali bomo lahko spet snemali na Norveškem s simfoničnim orkestrom. To so sanje vsakega skladatelja pri nas in mednarodna koprodukcija nam je to omogočila," je dejala.

Sonja Prosenc, Spotkast
Novice Sonja Prosenc: Kdo so ti ljudje, ki pogledajo stran od gorečega avtomobila? #Spotkast
Marko Mandić, Spotkast
Novice Marko Mandić: Raje bi igral pesnike kot pa te zlikovce #Spotkast

Preberite še:

Tartinijev ključ
Trendi Mlade zvezde Tartinijevega ključa: kako je, ko se prvič vidiš na velikem platnu?
Ne spreglejte