Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 9. 2018,
10.01

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

2

Natisni članek

Kitajska Fan Bingbing davčna utaja

Ponedeljek, 17. 9. 2018, 10.01

5 let, 6 mesecev

Skrivnostno izginotje najbolj znane kitajske igralke - so jo zaprli?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

2

Fan Bingbing | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Kitajska filmska zvezdnica, ki je ob kitajskih igrala tudi v vrsti hollywoodskih filmskih uspešnic, se je v javnosti zadnjič pojavila junija, od takrat pa ni o njej ne duha ne sluha, prav tako o njej molčijo kitajske oblasti in mediji.

Fan Bingbing, kitajska filmska zvezdnica, ki je ob domači produkciji igrala tudi na Zahodu, denimo v priljubljeni filmski franšizi X-men, se že več kot tri mesece ni pojavila v javnosti. Zadnjič so jo po poročanju CNN videli julija, ko je obiskala otroško bolnišnico v Tibetu, po tem pa je - izginila.

Top 10 igralk
Trendi Najbolje plačane igralke na svetu: od Hollywooda do Bollywooda

Igralka je bila več let zapored največja zaslužkarica med kitajskimi igralkami, ob tem pa je nastopala v oglasnih kampanjah za vrsto luksuznih blagovnih znamk, kot sta Cartier in Louis Vuitton, in se pojavljala na najpomembnejših podelitvah nagrad in modnih dogodkih. Kako tako slavna osebnost kar izgine?

Fan Bingbing maja letos na rdeči preprogi filmskega festivala v Cannesu | Foto: Getty Images Fan Bingbing maja letos na rdeči preprogi filmskega festivala v Cannesu Foto: Getty Images

Edini namig o tem, kaj se dogaja z njo, je iz Kitajske prišel 6. septembra. Takrat je finančni medij, ki ga nadzirajo kitajske oblasti, objavil, da je "Fan Bingbing pod nadzorom in ji bodo kmalu sodili".

Obtožbe o davčni utaji

Ta zapis so pozneje izbrisali, a je bil dovolj za vse bolj glasno ugibanje, da se je igralka znašla v težavah zaradi davčne utaje.

Maja letos je namreč kitajski državni tabloid Global Times objavil kopijo igralkine pogodbe za enega od filmov. Pravzaprav je šlo za dve različni pogodbi, po eni naj bi dobila 10 milijonov juanov (1,25 milijona evrov), po drugi pa 50 milijonov juanov (6,25 milijona evrov). Po poročanju CNN gre za prakso, na Kitajskem znano kot "jin-jang pogodbe", pri katerih tisto z nižjim zneskom prijavijo davčni upravi, razlika do višjega zneska na drugi pogodbi pa ostane neobdavčena.

Fan Bingbing | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Predstavniki Fan Bingbing so takrat zanikali, da bi se igralka na ta način izogibala plačilu davkov, državna davčna uprava pa je kmalu zatem javno pozvala k preiskavi tovrstnih pogodb v kitajski filmski industriji. In prav od takrat se zvezdnica v javnosti ni več pojavila.

Še en dokaz, da se je Fan Bingbing znašla v nemilosti oblasti, je bilo septembrsko poročilo pekinške pedagoške univerze, v katerem so ocenjevali "družbeno odgovornost" kitajskih slavnih osebnosti. Igralko so namreč uvrstili na povsem zadnje mesto in ji pripisali nič točk od sto možnih.

Trendi Boj med Kitajsko in ZDA na rdeči preprogi
Ne spreglejte