Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
22. 4. 2016,
9.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Prince smrt

Petek, 22. 4. 2016, 9.43

6 let, 7 mesecev

15 presenetljivih stvari, ki jih o Princeu morda še niste vedeli

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Foto: Getty Images

Po včerajšnji žalostni novici, da nas je zapustil genij, umetnik Prince, smo poiskali nekaj zanimivosti o njem, ki jih morda še niste poznali.

Kot smo poročali včeraj, so Princea našli mrtvega na njegovem domu v Minnesoti, vzrok smrti pa za zdaj še ni znan. Policija okoliščine še preiskuje. A medtem svet globoko žaluje za genijem, ki nam je dal Purple Rain, Little Red Corvette, Raspberry Beret in še nešteto drugih legendarnih pesmi.

V spomin nanj si preberite še nekaj dejstev o njem, ki so bila manj znana:

  1. Nekdanja žena Mayte Garcia ga ni smela klicati po telefonu. Niti ko sta bila poročena, je razkrila nekoč. "Morala sem počakati, da je on poklical mene. Nikoli nisem izvedela, zakaj je bilo tako. Imela sva čudno razmerje."

  2. Ko je leta 1996 izgubil sina – umrl je le en teden po rojstvu –, se je s tem zelo težko sprijaznil. Z ženo Mayte sta se nekaj časa celo pretvarjala, da se ni zgodilo nič in sta o sinu govorila, kot da bi bil še živ. Pozneje ni nikoli hotel spregovoriti o tem.

  3. Vse inštrumente se je naučil igrati sam, bil je samouk. Klavir se je naučil igrati pri sedmih letih, kitaro pri 13 in bobne pri 14. Svoj prvi bend je ustanovil v srednji šoli, založba Warner Bros. pa je z njim pogodbo podpisala že, ko je bil najstnik.

  4. Skupno je znal igrati na kar 27 inštrumentov. Na svojem debitanskem albumu For You naj bi sam odigral vse inštrumente, torej 27!

  5. Njegova pesem Purple Rain je bila prvotno dolga kar 13 minut, a jo je nato skrajšal na "samo" osem. Prvotno naj bi hotel, da bi besedilo napislala legendarna Stevie Nicks, a se je umaknila, ko je slišala, kaj je spesnil. "To je bilo preveč zame, preprosto sem se ustrašila," je dejala.

  6. Čeprav mu je bilo ime Prince (rojen je bil kot Prince Rogers Nelson), si je ime leta 1993 spremenil v neizgovorljiv simbol, ki ga je opisal kot "ljubezenski simbol številka 2". Kmalu so ga začeli klicati "Mož s simbolom" ali zgolj "Umetnik".

  7. Kot smo omenili že v včerajšnjem članku, je preziral internet (ni podpiral YouTuba in drugih internetnih storitev za predvajanje glasbe) in leta 2010 prepovedal fotografiranje in snemanje njegovih koncertov. Leta 2014 je celo tožil 22 oboževalcev, ki so na YouTube naložili posnetke njegovih nastopov.

  8. Zaradi prepričanja, ki ga zagovarja vera jehovovih prič, ni več hotel preklinjati v svojih pesmih, zato od leta 2001 (ko je začel živeti po načelih jehovovih prič) ni več pel svojih pesmi s kletvicami, kot sta recimo Darling Nikki in Little Red Corvette.

  9. Ko so decembra leta 1980 ustrelili Johna Lennona, je bil Prince le nekaj ulic stran.

  10. Ko je spoznal igralko Kim Basinger, se je vanjo tako zaljubil, da je napisal za cel album novih pesmi. Zaradi tega je celo odpovedal turnejo, saj se je hotel posvečati pesmim, s katerimi je nameraval očarati zvezdnico.

  11. Kitaro, ki jo slišite v Madonnini pesmi Like a Prayer, je igral Prince, a mu tega nikoli niso uradno priznali.

  12. Leto 2006 je zaznamoval trenutek v slogu Willyja Wonke (iz knjige Čarli in tovarna čokolade, op. a.). V njegov album je bilo skritih 14 vijoličastih vstopnic, ki so oboževalcem omogočile vstop v njegov dom na zaseben nastop.

  13. Kot otrok je bil zelo reven. Leta 1985 je za revijo Rolling Stone priznal, da je nekoč stal pred McDonald'som in vohal hrano, saj si je ni mogel privoščiti. "Revščina v ljudeh prebudi jezo in izzove najslabše v njih. Ko sem bil mlad, sem bil zelo zagrenjen."

  14. En album si je želel izdati kot ženska. Dejal je, da je njegov alter ego ženska z imenom Camille – leta 1985 je posnel album s tem imenom, na katerem je osem pesmi, ki jih poje z visokim (ženskim) glasom. Album so nameravali izdati brez povezave s Princeom in brez fotografije. Čeprav se to nikoli ni uresničilo, je nekaj pesmi vseeno ugledalo luč sveta.

  15. Lani je izjavil, da si je zaobljubil, da bo vsak dan posnel eno pesem, saj se ni hotel oklepati preteklosti. "Če bi se, ne bi mogel iti naprej in ne bi bilo prostora za nove pesmi."

Po njegovi smrt na dan prihaja vse več informacij o zadnjih dneh, govori se, da naj bi se šest dni pred smrtjo predoziral.

Ne spreglejte