Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 2. 2019,
7.36

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Alicia Keys Kendrick Lamar podelitev grammyji

Nedelja, 10. 2. 2019, 7.36

5 let, 2 meseca

Pred podelitvijo grammyjev za največjega favorita velja Kendrick Lamar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Kendrick Lamar | Za največjega favorita na nocojšnji podelitvi grammyjev velja raper Kendrick Lamar. | Foto Reuters

Za največjega favorita na nocojšnji podelitvi grammyjev velja raper Kendrick Lamar.

Foto: Reuters

Ameriška glasbena akademija bo nocoj v dvorani Staples Center v Los Angelesu podelila 61. glasbene nagrade grammy. Največji favorit je Kendrick Lamar z osmimi nominacijami. Kategorij je 84, vseh ne bo mogoče videti v neposrednem prenosu televizije CBS, napovedali pa so, da bo dogodek letos bolj spolno in tudi rasno uravnotežen kot prejšnja leta.

Akademija je sprožila pobudo proti spolni neenakosti v glasbeni industriji in poziva umetnike, naj v svoje projekte vključijo vsaj dve ženski. Grammyji naj bi bili preveč v domeni moških in belopoltih. Na odru to morda ni tako opazno, vendar sta med glasbenimi producenti le dva odstotka žensk, med tehniki pa trije odstotki.

Podelitev bo vodila Alicia Keys

Nominirance izbira več kot 12 tisoč članov Akademije, še pred podelitvijo v televizijskem prenosu pa je bila v soboto gala slovesnost za povabljene, ki jo je vodil producent Clive Davis. Letos so počastili glasbenega direktorja Clarencea Avanta, ki ga označujejo za botra črnske glasbe, Akademija pa je počastila tudi country zvezdnico Dolly Parton.

Lanska podelitev je bila izpostavljena kritikam, ker je bila v kategoriji za najboljši album leta nominirana le ena ženska (Lorde), zato je Akademija štiri glavne kategorije - za album, posnetek, pesem in novinca leta - razširila s petih na osem nominacij. Podelitev bo vodila Alicia Keys, ki ima na svoji polici že 13 grammyjev, nazadnje ga je prejela leta 2013 za R&B album Girl On Fire.

61. podelitev grammyjev bo vodila Alicia Keys, ki ima doma že 13 grammyjev. | Foto: Reuters 61. podelitev grammyjev bo vodila Alicia Keys, ki ima doma že 13 grammyjev. Foto: Reuters

Med nominiranimi za album leta tokrat pet žensk

Med nominiranimi za album leta je tokrat pet žensk: raperka Cardi B s ploščo Invasion of Privacy, folk-rock pevka Brandi Carlile (By the Way, I Forgive You), R&B novinka H.E.R. (H.E.R.), večžanrska Janelle Monae (Dirty Computer) in country zvezda Kacey Musgraves (Golden Hour). Nominirani so tudi Kendrick Lamar (Black Panther), Drake (Scorpion) in Post Malone (Beerbongs & Bentleys).

Za najboljše debitante je nominiranih pet pevk: H.E.R., Margo Price, Dua Lipa, Bebe Rexha in Jorja Smith, ob njih pa še sestrski duet Chloe x Halle, pevec Luke Combs in moška skupina z ženskim imenom Greta Van Fleet.

V kategoriji posnetek leta lahko kipec osvoji kateri od petih rap glasbenikov, med temi so Drake (God's Plan), Cardi B (I Like It), Kendrick Lamar in SZA (All The Stars), Post Malone (Rockstar) in Childish Gambino (This is America). V tej kategoriji so nominirani tudi Lady Gaga in Bradley Cooper (Shallow), Brandi Carlile (The Joke) in Zedd, Maren Morris & Grey (The Middle).

Bruno Mars
Trendi Grammyji: veliki zmagovalec večera je Bruno Mars #video

Največji favorit med nominiranci je Kendrick Lamar

Za grammyja za pesem leta so nominirane skladbe All The Stars (Kendrick Lamar & SZA), Boo'd Up (Ella Mai), God's Plan (Drake), In My Blood (Shawn Mendes), The Joke (Brandi Carlile), The Middle (Zedd, Maren Morris & Grey), Shallow (Lady Gaga & Bradley Cooper) in This is America (Childish Gambino).

Dve nominaciji ima tudi britanski rap glasbenik 21 Savage s prejšnjim imenom Sha Yaa Bin Abraham-Joseph, ki že več let deluje v Atlanti. Največji favorit je sicer Kendrick Lamar, ki je lani pobral sedem grammyjev. Letos ima osem nominacij, med njimi za album (Black Panther) ter za posnetek in ploščo leta (All The Stars). S sedmimi nominacijami sledi Drake, med njimi za album (Scorpion) ter pesem in posnetek leta (God's Plan). Brandi Carlile ima šest nominacij.

Na podelitvi bodo nastopili nominiranci in drugi glasbeniki, med njimi Janelle Monae, Kacey Musgraves, Brandi Carlile, H.E.R., Shawn Mendes, Camila Cabello, Cardi B, Dan + Shay, Post Malone, Miley Cyrus, Red Hot Chili Peppers ter Diana Ross s pregledom svojih uspešnic.

Ariana Grande
Trendi Vroča Ariana ostro nad šefa grammyjev: Zdaj vidim, da lažeš o meni
Ne spreglejte