Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
7. 10. 2015,
14.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

biografski film

Sreda, 7. 10. 2015, 14.41

8 let

Pisatelj, ki ima na Twitterju več kot deset milijonov sledilcev

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Brazilski pisatelj Paulo Coelho vsekakor predstavlja fenomen našega časa. Njegovo življenjsko zgodbo si je po novem mogoče ogledati tudi v filmski biografiji, ki je od jutri na ogled tudi pri nas.

V ljubljanskem Koloseju je na ogled biografski film Mag – najboljša zgodba Paula Coelha o enem najpopularnejših živečih brazilskih pisateljev Paulu Coelhu, čigar dela so večkrat prevajana kot Shakespearjeva. Na Twitterju ima več kot deset milijonov sledilcev in pol milijona na Instagramu. Avtor je prodal že več kot 165 milijonov izvodov svojih knjig, 30 njegovih del je prevedenih v več kot 80 jezikov, tudi v slovenščino. Pri nas ga je prva prevajala Blažka Müller Pograjc. Njegova dela so izšla v več kot 150 državah. Obožujejo ga milijoni, naslavljajo ga kot alkimista besed, njegovi romani pa so med prvimi na svetovnih lestvicah najbolj branih knjig.

Velika priljubljenost pisatelja seveda ni zagotovilo, tudi ne potrdilo njegove književne vrednosti in globine. Njegov jezik je pravzaprav skop in preprost. V svoja dela, ki imajo veliko avtobiografskih prvin, vključuje številne verske, simbolne in metafizične elemente. V zgodbe velikokrat vpleta religiozne in spiritualne motive, ki kdaj delujejo kot "navodila" za življenje.

Eksperimentiral je z drogami, poskušal narediti samomor … Vendar pa ne glede na dojemanja književnega dela Paula Coelha s svojo popularnostjo pisatelj vsekakor predstavlja svojevrsten fenomen. Zanj so slišali že milijoni, številni med njimi so brali njegova dela, a kljub njegovi široki prepoznavnosti zanj malokdo ve, da je eksperimentiral z drogami, poskušal storiti samomor, se spogledoval z magijo, ponesel rock'n'roll po Braziliji ter preživel ljubezenske vzpone in padce. Ob tem pa nikoli ni pozabil na svoje največje sanje: postati svetovno znan pisatelj.

Vpogled v njegovo biografij ponuja prav film Mag – najboljša zgodba Paula Coelha režiserja Daniela Augusta. In če parafraziramo njegov naslov, je pisateljeva najboljša zgodba prav njegovo življenje.

Upodobitev življenjske zgodbe brazilskega pisatelja, ki mu je svetovno slavo prinesel Alkimist, se osredotoča na tri obdobja njegovega življenja. V divji mladosti v 60. letih, potem ko je odraščal v verni družini, je opustil študij prava in odšel na potovanje po svetu. Po vrnitvi v Brazilijo je pisal besedila za uporniške rockovske pesmi in prišel v nemilost oblasti. Besedila je pisal tudi za Raula Seixasa, vseskozi pa je bil tudi politično angažiran. To je izražal v pesmih, ustanovil pa je tudi protikomunistično organizacijo Alternativna družba, ki se je zavzemala za anarhistične vrednote. Brazilska policija je priprla vse pomembne člane organizacije, med njimi tudi Coelha in Seixasa. V priporu, kjer naj bi bil žrtev mučenja, se je samopoškodoval, sodišče pa ga je spoznalo za neprištevnega in nato izpustilo.

V 80. letih se je umaknil v Španijo in tam živel v osami enega od starih španskih redov ter se podal na romanje v Santiago de Compostela. Sledilo je obdobje svetovne slave, nato se je leta 2013 znova odločil za romanje.

Iz težkih stvari je mogoče narediti preproste Coelho pravi, da je razlog za njegovo popularnost to, da je "sodoben pisatelj, ne glede na to, kaj pravijo kritiki". Vendar to ne pomeni, da so njegova dela eksperimentalna, pojasnjuje, vendar "sem sodoben, ker težke stvari naredim preproste. Na tak način lahko komuniciram s svetom," je pogled na uspeh svojega dela pred leti javnosti predstavil pisatelj.

Ne strinja se s pisatelji, ki se osredotočajo na formo, ne na vsebino. "Avtorji danes želijo očarati druge pisatelje," je pred leti povedal za britanski časnik Guardian. Pri tem je kot primer omenil roman Jamesa Joycea Ulikses, kjer gre za "čisti slog".

Nismo monogamni po naravi Sam, kot je za omenjeni časnik dejal nekoliko pozneje, pisanje razume kot deljenje. "Deljenje misli, idej in mnenj. Zelo zgodaj sem ugotovil, da je moj najboljši način za komuniciranje pisanje." Je zelo vraževeren, zato nikoli ne govori o knjigi, niti o naslovi, dokler je ne izda. Danes kot bogat človek pravi, da je sicer lepo, ko se lahko sprehaja v dobrem plašču, a njegovo življenje je bilo najbolj uživaško in sproščeno, preden je obogatel. "Potovanja, lokostrelstvo, pisanje in branje ne stanejo veliko." Prepričan je tudi, da nismo monogamni po naravi, čeprav verjame v poroko. Zdaj je že drugič poročen, zakon pa traja že 34 let. "Ljubezen je ena od najpomembnejših stvari v mojem življenju."

Njegovi bralci naj plačajo le, če so uživali v branju 68-letni pisatelj, ki ima veliko prostega časa, je tudi član Brazilske akademije družbenih ved znanosti, predstavnik Združenih narodov za mir, leta 2009 je postal nosilec Guinnessovega rekorda kot avtor romana Alkimist, ki je preveden v največ jezikov (80) in prodan v 65 milijonov izvodih. Za svoja dela je prejel 115 mednarodnih nagrad.

Leta 1996 je ustanovil Inštitut Paulo Coelho, ki pomaga revnim otrokom v Braziliji. Od leta 2000 je član Schwabove fundacije za socialno podjetništvo, dve leti pa je tudi član vodstvenega organa (The Amnesty International Global Leadershio Council).

Letos poleti je dve svoji deli bralcem in bralkam ponudil zastonj, zanju naj plačajo le, če so uživali v branju. Tako se je odločil.

Ne spreglejte