Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2024,
8.04

Osveženo pred

2 tedna, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Stone Roses festival

Torek, 4. 6. 2024, 8.04

2 tedna, 2 dneva

Odkrili posnetek znamenitega koncerta skupine Stone Roses iz leta 1990

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Stone Roses | Zasedba Stone Roses je nastala leta 1983 v britanskem mestu Manchester in v letih delovanja pridobila status enega izmed začetnikov gibanja Madchester. Prvi uspeh je požela že z debitantskim albumom The Stone Roses leta 1989. | Foto Guliverimage

Zasedba Stone Roses je nastala leta 1983 v britanskem mestu Manchester in v letih delovanja pridobila status enega izmed začetnikov gibanja Madchester. Prvi uspeh je požela že z debitantskim albumom The Stone Roses leta 1989.

Foto: Guliverimage

V Veliki Britaniji so odkrili videoposnetek koncerta skupine Stone Roses iz leta 1990 na Spike Islandu. Koncert z 28 tisoč gledalci velja za enega najbolj legendarnih koncertov v zgodovini britanske glasbe, vendar do zdaj ni bilo znano, da je bil tudi posnet na filmski trak, piše britanski BBC.

Film je posnel član tehnične ekipe skupine Martin Cornell in ga vse do zdaj hranil v svojem arhivu. Triurni posnetek poleg koncerta vključuje tudi priprave in generalko zanj ter ga bodo uporabili v dokumentarnem filmu, ki bo prvič ovekovečil znamenit glasbeni nastop zasedbe Stone Roses.

Po pisanju BBC bo film tudi odpravil dolgoletno razpravo o tem, ali je bil koncert res tako veličasten, saj je bilo slišati tudi očitke zaradi slabega zvoka.

Koncert na prostem, ki je potekal na območju opuščene kemične tovarne, naj bi sicer profesionalno posneli, vendar je to v zadnjem trenutku propadlo zaradi spora glede honorarja. Cornell, ki je bil del ekipe, ki je gradila oder, a na dan nastopa skupine ni delal, se je odločil, da bo šel na koncert z videokamero.

Snemanje je članu tehnične ekipe odobril njegov nadrejeni

Snemanje z odra sredi množice mu je odobril tudi njegov nadrejeni. Lokalni organi so imeli sicer pomisleke glede varnosti in zdravja pri delu, vendar je Cornellov šef menil, da bi bili posnetki lahko koristni za poznejše dokazovanje v primeru morebitnih težav. Cornell se danes spominja, da niti ni vedel, da koncerta niso snemali profesionalci. "Tam sem bil, edini s kamero, in sem koncert posnel," pojasnjuje.

Zasedba Stone Roses je nastala leta 1983 v britanskem mestu Manchester in v letih delovanja pridobila status enega izmed začetnikov gibanja Madchester. Prvi uspeh je požela že z debitantskim albumom The Stone Roses iz leta 1989. Omenjeni album še danes velja za enega izmed najboljših britanskih albumov. Drugi, Second Coming, ki je sledil čez pet let, je bil njihov zadnji. Člani skupine so se nato razšli, znova pa so se združili leta 2012 in se podali na turnejo.

Jennifer Lopez
Trendi Jennifer Lopez odpovedala prihajajočo poletno turnejo
Koncert zasedbe NOFX v Ljubljani
Trendi V Media centru Ljubljana zadnjič nastopila punk zasedba NOFX #video
Ne spreglejte