Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 1. 2015,
10.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

oskarji nagrade nominacije diskriminacija rasizem

Torek, 20. 1. 2015, 10.43

8 let

Obtožbe o rasizmu: oskarji le za belopolte?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Drugič v zadnjih 20 letih med nominiranci za oskarje v kategorijah igre in režije ni temnopoltih.

"To je politična kampanja, ki nima nič skupnega z umetniškimi dosežki," je na CBS This Morning režiser George Lucas komentiral letošnje nominacije za oskarje. Med nominiranci v kategorijah najboljši igralec, najboljša igralka, najboljši stranski igralec, najboljša stranska igralka in najboljši režiser namreč ni temnopoltih. "Ta politika škoduje vsem," je dodal legendarni režiser, ki ravno zaradi takih zamer ne želi biti član Akademije, ki glasuje o oskarjih.

Med najodmevnejšimi imeni, ki jih ni med nominiranci, je temnopolta režiserka filma Selma Ava DuVernay, za katero so menili, da bo sploh prva temnopolta režiserka, nominirana za oskarja. Prav tako med nominiranci ni glavnega igralca filma Selma Davida Oyelowa, ki igra Martina Luthra Kinga mlajšega in se je s to vlogo povzpel med zvezdnike.

Leto rasističnih emailov Podobno se je nazadnje zgodilo leta 2011 in še prej leta 1998, ko so bili prav tako vsi nominiranci v igralskih kategorijah belopolti. Toda letos, ko Ameriko pretresajo protesti zaradi policijskega nasilja nad temnopoltimi, je odsotnost temnopoltih igralcev med nominiranci veliko bolj očitna.

Filmska industrija je bila letos že omadeževana z rasizmom, ko so v javnost prišla elektronska sporočila med sopredsednico Sony Pictures Amy Pascal in producentom Scottom Rudinom, ki sta rasistično komentirala filmski okus ameriškega predsednika. Oba sta se pred mesecem dni opravičila za opazke. Mimogrede: Scott Rudin je nominiran kot producent filma v kategoriji najboljši film Grand Budapest hotel.

Komisija za rasno različnost v Hollywoodu? Zaradi razkritih rasističnih elektronskih sporočil je Al Sharpton, ugleden aktivist za pravice temnopoltih in svetovalec predsednika Baracka Obame, pozval k ustanovitvi posebnega komiteja, ki bi skrbel za rasno različnost v Hollywoodu.

Ni čudno, da so bile tudi njegove izjave ob razkritju nominacij za oskarje ostre. "Pomanjkanje raznolikosti v nominacijah je grozljivo. Filmska industrija je kot Skalno gorovje – višje ko greš, bolj postaja belo," je dejal za Bussiness Insider: "Glede na vse temnopolte talente v filmu Selma in drugih filmih letošnjega leta je res težko razumeti, da je med nominiranci manj raznolikosti, kot je je bilo v zgodovini nominacij."

Toda režiserka filma Selma, ki je bila med nominiranci po mnenju mnogih nepravično spregledana, je na Twitterju izrazila zadovoljstvo, da je bil nominiran vsaj film: "Vse najboljše, dr. King! Oskar je darilo zate."

"Zapovedana barva oskarjevske noči je bela" Na splošno pa odzivi na Twitterju niso bili tako prizanesljivi. Režiser James Gunn, čigar film Varuhi galaksije je nominiran v kategoriji posebnih učinkov, je bil med prvimi, ki se je odzval na "bele" nominacije: "Očitno je v Akademiji 93 odstotkov belopoltih, od tega 76 odstotkov moških, in 0 odstotkov narejenih iz legokock." S tem je namignil na to, da med nominiranimi ni filma Lego, še enega od tihih favoritov, ki je na nominacijah ostal praznih rok.

Veliko odzivov na Twitterju po poročanju Hollywood Reporterja namiguje na to, da je letošnja zapovedana barva noči oskarjev bela. "Ne glede na liberalno govoričenje Hollywooda očitno ne verjamejo v različnost. Hinavci," je eden izmed takih zapisov. Ali pa: "Zlat kipec??? Prebarvajte ga v belo. Kipec ni zlat, če namerno ignorirajo raso in spol."

Temnopolta predsednica Akademije si želi raznolikost Mnogi tudi obtožujejo Akademijo, češ da so njeni člani pretežno belopolti moški. Čeprav Akademija skriva svoje člane, je leta 2012 Los Angeles Times objavil, da je 94 odstotkov članov belopoltih, 77 odstotkov moških, 86 odstotkov pa starejših od 50 let.

Toda predsednica Akademije je prvič v zgodovini temnopolta. Cheryl Boone Isaacs je v intervjuju za revijo Vulture branila letošnji izbor nominirancev. Zanikala je, da bi imeli člani Akademije težave s priznavanjem rasne ali katerekoli druge raznolikosti. Med nominiranci za najboljše režiserje in scenariste namreč ni niti žensk.

"Dobra novica je, da je veliko talentov, o katerih se govori, ne glede na raso ali spol. Pozornost pa talentom lahko le koristi," je dejala. Pozneje je za NBC priznala, da bi, ne glede, da se Akademija v zadnjem času trudi razširiti svoje obzorje, kar zadeva raso in spol, "osebno rada videla večjo kulturno raznolikost med nominiranci v vseh kategorijah".

Ne spreglejte