Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2018,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: MENT

Natisni članek

glasba glasbeni festivali MENT Kino Šiška advertorial

Petek, 26. 1. 2018, 7.00

2 meseca, 2 tedna

Najboljši klubski festival v regiji

Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: MENT

Tridnevni festival glasbenih izvajalcev iz vse Evrope MENT Ljubljana bo konec januarja v Ljubljano prinesel najnovejšo glasbeno ustvarjalnost iz vse Evrope in širše.

festival MENT | Foto:

MENT Ljubljana, festival in konferenca, ki je namenjen promociji nove glasbe in novih imen, bo potekal od 31. januarja do 2. februarja na trinajstih ljubljanskih prizoriščih (Kino Šiška, M Hotel, GalaHala, Channel Zero, Menza pri koritu, Klub Gromka, Orto Bar, Stara mestna elektrarna, Kinoteka, Klub K4, DobraVaga, Slovenski etnografski muzej in Galerija Kapelica).

Ljubljana tako s festivalom, ki ga bodo v sredo odprli koncerti skupin Young Fathers, Algiers, Glintshake, Neomi in Nesesari Kakalulu v Kinu Šiška, postaja regionalno glasbeno središče.

festival MENT | Foto: V četrtek bodo na različnih odrih grmeli Fran Palermo, Avoid Dave, Sheep Got Waxed, 5K HD, M.O.R.T., Threesome in številni drugi, med slovenskimi bendi pa Natriletno kolobarjenje s praho, FFX, Futurski in eden najbolj prepoznavnih domačih rock bendov, Elvis Jackson, ki letos praznuje 20 let delovanja. V svoji pestri zgodovini so Elvis Jackson nalezljivo mešanico skaja, punka, reggaeja, hardcora, metala in obvezne zafrkancije delili na že več kot tisoč koncertih.

Petkovo noč bodo pretresli Vakula iz Ukrajine in domači Soter Amun, Levanael, Lara ter Lavka, poleg njih pa YGT in Koloah napovedujejo prvi arrangeMENT, format glasbene umetniške rezidence, v kateri bodo pripravili skupen EP.

Na festivalu bodo nastopili še producenti in didžeji Borka, FLO in Whynnel ter slovenski šestglavi sestav eksperimentalnih glasbenic Kikimore.

Konferenca MENT:

festival MENT | Foto:

Konferenca festivala MENT glasbene profesionalce vabi k hitremu mreženju in spoznavanju platforme Liveurope, festivalov mreže INES, slovenskih klubov in koncertnih organizatorjev, mednarodnih festivalov ter avstrijskega koncertnega trga.

Kako poteka delo žive enciklopedije zgodovine rokenrola Seymourja Steina, prve dame neodvisnega glasbenega podjetništva in založništva Helen Smith ter ene najvplivnejših didžejk in glasbenih kuratork Mary Anne Hobbs, bodo obiskovalce konference izvedeli v dnevnem delu programa.

Celoten program konference MENT Ljubljana je na voljo TUKAJ.

Spremljevalni dogodki festivala MENT

  • Delavnica igranja na teremin z Dorit Chrysler: 1. 2. od 17. do 19. ure (Slovenski etnografski muzej)

Teremin je elektronski inštrument, ki ga igramo brez fizičnega stika z inštrumentom. Deluje kot senzor oziroma ojačevalnik glasbenikovega elektromagnetnega valovanja in proizvaja skoraj nezemeljske zvoke. Avstrijka Dorit Chrysler je svetovna priznana tereministka, ki je sodelovala že na številnih svetovnih glasbenih festivalih in ustanovila celo prvo šolo za teremin v ZDA. Sodelovala je tudi pri glasbi za kontroverzni film o scientologiji Going Clear.

Udeležba na delavnici je brezplačna, obvezna prijava na delavnica@ljudmila.org.

Dorit Chrysler – Saint-Saens' Aquarium (Electric Eclectics, 2008):

  • Prvo beehype srečanje: 2. 2. ob 20. uri (Kino Šiška)

Največji svetovni glasbeni webzin beehype, ki ga vodi več kot 90 glasbenih novinarjev, blogerjev in didžejev z vsega sveta, bo na odru Beehype Stage gostil tri izvajalce: Katjo Šulc z uglasbeno romsko poezijo, poljsko pevko in kontrabasista  Maniucha & Ksawery ter španski avdiovizualni projekt Antroloploops.

Na beehype pogovoru Jezik in glasba bodo govorili o jezikovnih ovirah in posebnostih, povezanih z glasbo in glasbeniki.

V četrtek, 1. februarja, bodo v Komuni in Kinu Šiška predstavili najboljše videospote z vsega sveta.

  • Umetniški projekt appointMENT: prodajna razstava glasbenih plakatov domačih in tujih vizualnih ustvarjalcev, od 25. januarja do 3. marca (galerija DobraVaga).
  • Nevronski sintetizator cellF: 2. 2. ob 18. uri (Galerija Kapelica)

CellF je nevronski sintetizator, prvo avtonomno t. i. mokro-analogno (wet-analogue) elektronsko zvočilo. Glasba je kot dražljaj posredovana nevronom, ki se odzivajo s proženjem analognih sintetizatorjev. Tako so poslušalci priča improvizirani godbi dveh živih entitet, človeka in človeških nevronskih celic.

  • Elektro Moskva (dokumentarni film, Avstrija/Rusija): 1. 2. ob 19. uri (Slovenska kinoteka).
  • ArrangeMENT (rezidenca): 2. 2. (Klub K4). Skupaj bosta ustvarjala ukrajinski producent Koloah in domači dvojec YGT.

Tuji gostje navdušeni nad MENT-om

festi | Foto:

Lanski festival je zabeležil več kot 3.400 obiskovalcev in 421 gostujočih glasbenih profesionalcev, ki so dogodek izjemno pohvalili:

"MENT Ljubljana je prinesel pravo prevetritev. Pozna se, da pravi ljudje počnejo stvari iz pravih razlogov in imajo pri tem potrebne veščine, znanje in dober okus. Kakovost glasbe je bila izjemno impresivna! Imam občutek, da lahko zelo kmalu iz Slovenije pričakujemo veliko dobrih stvari!" Helen Sildna, Tallinn Music Week

"To je najboljši rockerski predstavitveni festival, na katerem sem bil. Zaslužite si visoke ocene za kakovost in raznolikost (zelo pomembno!) nastopov ter dinamično kvaliteto konferenčnega programa." Nick Hobbs, Charmenko

"MENT je bil moj tretji predstavitveni festival letos in, iskreno povedano, bil je najboljši. Čutila sem, da ga niso priredili le kot del posla, temveč jih res zanima promoviranje nove glasbe in novih imen. To je bil glavni namen festivala in to je nekaj, kar glasbeniki res potrebujemo." Natallia Kunitskaya/Mustelide (glasbenica)

Lanski MENT:

Vstopnice:

ENODNEVNE VSTOPNICE: Vstopnice za posamezen koncertni večer bodo na voljo od ponedeljka, 22. januarja, po ceni 15 evrov na večer.

FESTIVALSKA VSTOPNICA za vse tri dni in za vsa koncertna prizorišča:

  • Super Early Bird (omejeno število) = 25 evrov (razprodano),
  • Early Bird (omejeno število) = 30 evrov (razprodano),
  • predprodaja (do 30. januarja) = 35 evrov,
  • med festivalom (od 31. januarja do 2. februarja) = 39 evrov.

PRO VSTOPNICA (festival in konferenca):

  • predprodaja (od 16. decembra do 30. januarja) = 69 evrov,
  • med festivalom (od 31. januarja do 2. februarja) = 79 evrov.

Več info: www.ment.si/sl/vstopnice

Spletna stran: www.ment.si

Facebook: https://www.facebook.com/events/2053584178209241/

Twitter: https://twitter.com/MENTLjubljana

Instagram: https://www.instagram.com/ment_ljubljana/

Z MENToBUS-om po festivalu

Vozni red:

  • Četrtek, 1. februar: KINO ŠIŠKA–METELKOVA–KINO ŠIŠKA (od 20. do 2. ure, vsakih 30 minut)
  • Petek, 2. februar: KINO ŠIŠKA–METELKOVA–KINO ŠIŠKA (od 20. do 2. ure, vsakih 30 minut)

Avtobus je brezplačen, vozniku le pokažite zapestnico.

Ne spreglejte