Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 5. 2015,
11.21

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

televizija Kriva pota Better Call Saul

Četrtek, 7. 5. 2015, 11.21

5 let, 5 mesecev

Najbolj iskan človek v televizijski industriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko televizija doživlja drugo zlato dobo, so se tudi filmski ustvarjalci znašli v senci televizijskih. Med temi je eno od največjih imen Vince Gilligan.

Če so televizijske serije še pred nekaj leti veljale za manjvredne izdelke zabavne industrije, ki filmom ne sežejo niti do pet, zdaj doživljajo popoln preporod. Občinstvo se iz kinematografov množično vrača pred televizijske sprejemnike, ker jim ti nenadoma omogočajo večjo svobodo odločanja pri tem, kaj in kdaj bodo gledali, pa tudi zato, ker se je kakovost televizijskih vsebin, natančneje igranih televizijskih serij, občutno dvignila.

Najprej Dosjeji X, nato Kriva pota, zdaj še Better Call Saul Zdaj se za filmske zvezdnike, ki se pojavijo v televizijski seriji, ne govori več, da je njihova kariera v zatonu, ampak je to postala stopnička višje v igralski karieri. Ob njih so se televizije lotili tudi znani režiserji, dobri televizijski scenaristi in producenti pa so postali najbolj iskano blago. Med njimi je trenutno najbolj iskan človek Vince Gilligan, scenarist, producent in režiser, ki se je v ospredje prvič prebil kot eden od ustvarjalcev kultne serije Dosjeji X.

Res vroča roba pa je postal zaradi serije Kriva pota (Breaking Bad). Ta uspešnica, ena od najbolj gledanih in najbolj nagrajenih televizijskih serij vseh časov, je namreč njegova zamisel, pri njej pa je sodeloval kot scenarist, režiser in producent. Zamisel je bila preprosta: povedati je hotel zgodbo o junaku, ki postane negativec. To je srednješolski Walter White, mojstrsko ga je upodobil Bryan Cranston, ki ugotovi, da ima raka na pljučih, in se odloči preprodajati drogo, da bi svoji družini zagotovil denar za prihodnost.

Serijo Kriva pota, ki si je v petih sezonah prislužila 16 emmyjev, si boste zdaj lahko zdaj v celoti ogledali tudi slovenski gledalci. Nocoj bo program AMC, ki ga najdete v programski shemi SiOL TV, namreč začel serijo predvajati od začetka, s prvo sezono, na sporedu pa bo vsak četrtek in petek zvečer.

Konec serije je prinesel novo uspešnico Gilligan pa medtem že ustvarja nove uspešnice. Februarja se je prav tako na AMC začela serija Better Call Saul, tako imenovani spin-off Krivih pot, ki se osredotoča na zgodbo Saula Goodmana, odvetnika Walterja Whita, v obdobju pred njunim poznanstvom. Serija je bila takojšen hit, saj so jo oboževalci Krivih pot vzljubili še pred premiero – ta pa je bila najbolj gledana premiera serije v zgodovini kabelske televizije v ZDA.

Pri nadaljevanju Dosjejev X ne bo sodeloval Zaradi izjemnega odziva na njegov novi izdelek je Gilligan sicer razžalostil oboževalce tiste serije, ki ga je proslavila – Dosjejev X. Potem ko je televizijska mreža Fox marca sporočila, da bodo posneli nadaljevanje serije, je Gilligan pred kratkim sporočil, da se ne bo vrnil kot soustvarjalec zgodb o agentih Mulderju in Scully. "Zelo mi je žal, da sem se moral temu odpovedati, z veseljem bi sodeloval pri nadaljevanju Dosjejev X. Ti so bili moja druga najljubša služba, takoj za serijama Kriva pota in Better Call Saul. Bom pa nove Dosjeje X zagotovo gledal. Komaj čakam," je na forumih Reddit zapisal v klepetu z oboževalci.

Ne spreglejte