Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2013,
10.30

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

glasba koncert

Sreda, 31. 7. 2013, 10.30

8 let, 1 mesec

Na Švedskem prodaja digitalne glasbe cveti. Kaj pa pri nas?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predvajanje glasbe prek spleta predstavlja kar 70 odstotkov vse prodane glasbe na Švedskem - v Sloveniji je spletna prodaja glasbe še v povojih.

Pri nas glasbo in filme prek spleta po podatkih statističnega urada kupuje le okoli dva odstotka prebivalcev.

Švedska, kjer je med drugim doma tudi spletna glasbena storitev Spotify, se tako uvršča v svetovni vrh, v državi pa glasba na fizičnih nosilcih predstavlja le 25 odstotkov vse prodaje. Preostalih pet odstotkov predstavlja glasba, ki si jo uporabniki v obliki datotek shranijo na računalnik, je statistike Švedskega združenja glasbene industrije GLF pred kratkim povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Spletna prodaja glasbe in filmov v Sloveniji je skromna. Celovitih podatkov o tem sicer ni, na voljo pa so podatki iz zadnje ankete statističnega urada iz leta 2012, ki kažejo, da je glasbo na spletu v zadnjih 12 mesecih vsaj enkrat kupilo le dva odstotka Slovencev. Sem sicer spadajo tako predvajanje glasbe prek spleta, prenos glasbenih datotek na računalnik kot tudi nakupi fizičnih nosilcev prek spleta.

"Sicer se naše glasbene založbe že odločajo za izdajanje albumov v obliki pretočnih vsebin, res pa je, da na tem področju še nismo povsem v koraku z možnostmi uporabe novih digitalnih tehnologij," so zapisali na ministrstvu za kulturo.

Ugotavljajo še, da upada tudi obisk koncertov Dodajajo, da je slovenska distribucijska mreža za fizične nosilce zvoka precej slabo razvita, s tem pa je "veliko izvajalcev resne in nekomercialne glasbe obsojenih na prodajo zgoščenk na svojih koncertih". Ugotavljajo še, da upada tudi število koncertov oz. njihov obisk.

Pri Združenju skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije (Sazas) so glede prodaje glasbe prek spleta odgovorili, da je "zaradi nelegalnega trga nemogoče podati kakršnokoli oceno o dejanski količini prodane glasbe v Sloveniji, naj gre tako za klasične nosilce zvoka kot za digitalne oblike koriščenja glasbe".

Ne spreglejte