Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 2. 2016,
10.18

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Bruselj Ivan Novak Laibach

Sreda, 10. 2. 2016, 10.18

4 leta, 4 mesece

Laibach je v Bruslju doletela "zanimiva cenzura"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Laibach so s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v torek nastopili v Bruslju, kjer pa ni šlo brez "zanimive cenzure" - Evropska komisija ni želela, da bi bil koncert povezan z zeleno prestolnico.

Koncert v Bruslju je nadaljevanje evropske turneje z naslovom Sound of Music, po filmu Moje pesmi, moje sanje, ki obravnava begunsko problematiko in trenutno stanje duha v Evropi, je pojasnil član Laibach Ivan Novak.

O tem, kaj želi Laibach povedati Bruslju, Novak pravi, da "veliko - vsaj toliko kot severnokorejski prestolnici, ali pa še več".

Laibach ni smel biti uvrščen v kontekst zelene prestolnice

"Naša najaktualnejša izkušnja z Brusljem je zanimiva cenzura, ki se je zgodila v kontekstu tega koncerta, ki naj bi se originalno zgodil v kontekstu predaje naziva evropske zelene prestolnice Ljubljani," je še povedal Novak pred koncertom.

"Ampak po protestu Evropske komisije, direktorata za okolje, kjer podeljujejo to nagrado, Laibach ni smel biti uvrščen v ta kontekst," je nadaljeval.

Moje pesmi, moje sanje se ukvarja z begunsko tematiko

Cenzura po Novakovih besedah obstaja na vseh ravneh. "Mi smo s tem precej dobro seznanjeni v vseh mogočih kontekstih. Seveda pa je treba njih vprašati, zakaj imajo probleme z Laibach oziroma zakaj ščitijo svoje občinstvo, ki naj ne bi razumelo, kaj se gremo," je dejal.

O tem, kakšno je njihovo sporočilo glede begunske problematike, pa Novak pravi, da se film Moje pesmi, moje sanje ukvarja z begunsko problematiko - pobegom družine von Trapp iz okupirane Avstrije.

To je sporočilo, ki se lahko nanaša na begunsko problematiko, ki se dogaja po Evropi. Gre namreč za ljudi, ki bežijo z okupiranih ozemelj in od propadlih ekonomij, to je prelomna točka tudi za EU, ki se ji ta trenutek dogaja kar nekaj usodnega, je pojasnil.

Na koncertu tudi Violeta Bulc in Janez Potočnik

Občinstvo je v bruseljskem kulturnem središču Bozar prisluhnilo novim interpretacijam že priznanih skladb iz projektov Sound of Music in Spectre ter iz albuma WAT iz leta 2003, ki obravnava trenutno izjemno aktualno begunsko oziroma migracijsko krizo.

Odigrali so 14 komadov, od tega osem s simfoničnim orkestrom. Začeli so z Olav Trygvason Poem, končali z Life is Life.

Med okoli 1200 obiskovalci in obiskovalkami so bili pretežno Slovenci in Slovenke, koncerta sta se na primer udeležila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc in nekdanji evropski komisar za okolje Janez Potočnik.

Laibach je prvič nastopil v Bruslju leta 1983, v okviru njihove znamenite turneje po okupirani Evropi, od takrat pa še približno desetkrat.

 

Ne spreglejte