Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2024,
9.42

Osveženo pred

1 dan, 20 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

Natisni članek

RTV Slovenija KPK Evrovizija

Torek, 2. 7. 2024, 9.42

1 dan, 20 ur

Kaj je pokazala preiskava KPK o izboru Raiven za letošnjo Evrovizijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99
Evrovizija Slovenija Raiven | Foto Sarah Louise Bennett/EBU

Foto: Sarah Louise Bennett/EBU

Komisija za preprečevanje korupcije je zaključila postopek, ki ga je vodila v zvezi s sumom nepravilnosti pri izboru izvajalca za Pesem Evrovizije 2024. Pri izvedbi postopka izbora je zaznala korupcijska tveganja, zato je RTV Slovenija izdala več priporočil, niso pa potrdili kakršnegakoli suma domnevnih vplivanj oziroma privilegiranja izbrane izvajalke.

KPK je postopek začela na podlagi več prijav, ki jih je prejela januarja 2024, češ da so se pri izboru nacionalnega predstavnika za 68. tekmovanje za Pesem Evrovizije 2024 zgodile nepravilnosti. Pojavili so se namreč očitki, da so na RTV Slovenija pevko Raiven za letošnjo evrovizijsko predstavnico izbrali mimo pravil, ki so jih postavili sami.

Postopek izbora je RTV vodila netransparentno

Komisija je potrdila, da je bil postopek izbora slovenskega predstavnika na Pesmi Evrovizije voden netransparentno, saj pravilnik, ki je podrobneje urejal postopek izbora, ni bil javno in vnaprej objavljen. Prav tako ta pravilnik ni datiran, po pojasnilih RTV Slovenija pa ne obstaja dokumentacija, ki bi dokazovala, kdaj je nastal. V nasprotju z najvišjimi standardi transparentnosti RTV Slovenija niti ni objavila imen članov komisij, ki so ocenjevali skladbe, oziroma jih je objavila šele po tem, ko jih je zanje zaprosila KPK.

Zaradi tega je KPK nacionalki izdala več priporočil, in sicer da naj RTV Slovenija:

  • takoj, ko je mogoče, z vidika proaktivne transparentnosti dokumentacijo izborov javno objavi in že na začetku dokončno določi njihova pravila,

  • formalizira postopek sprejemanja pravil izborov, kjer bo jasno vidno, kdo je sprejel pravila in kdaj so bila sprejeta,

  • postopke glasovanja izbornih komisij uredi tako, da bo zagotovljena tajnost glasovanja.

KPK ni potrdila pritiskov in vplivov na izbiro izvajalca

Medtem pa KPK ni potrdila očitkov iz prijav o nasprotju interesov članice obeh strokovnih komisij, ki sta odločali o izvajalcu. Prav tako ni potrdila očitkov o pritiskih ali vplivih v zvezi z izbiro izvajalca, saj so člani slovenske in mednarodne komisije za izbor izvajalca za Pesem Evrovizije 2024 zatrdili, da nanje ni nihče vplival. Postopek obravnave je KPK z izdajo priporočil ustavila, RTV Slovenija pa zaprosila, da jo v treh mesecih obvesti o izvedenih ukrepih.

Na RTV Slovenija so v odzivu za STA zapisali, da so bili s strani KPK obveščeni o zaključku postopka zaradi domnevne nepravilnosti pri izboru izvajalca za Pesem Evrovizije. "Komisija v okviru postopka obravnave zadeve ni zaznala kršitev določil zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Ugotavlja pa, da je zaznala korupcijska tveganja, zato so RTV Slovenija izdali priporočila v zvezi s transparentnostjo in vodenjem izborov. Postopek je tako zaključen," so zapisali. Dodali so, da bo javni zavod RTV Slovenija, "tako kot vedno, dosledno spoštoval priporočila uradne institucije".

Zaradi domnevnih nepravilnosti pri izboru slovenske skladbe za pesem Evrovizije je sicer že januarja s položaja odgovornega urednika razvedrilnega programa Televizije Slovenija odstopil Vanja Vardjan.

Raiven
Trendi Evrovizijska afera: KPK preiskuje letošnji izbor
Ne spreglejte