Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
8.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Cannes

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 8.32

8 let

Greenaway bo film Smrt v Benetkah snemal v Veliki Britaniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanski filmski režiser Peter Greenaway bo adaptacijo filma Luchina Viscontija Smrt v Benetkah naredil v Veliki Britaniji in ne v Italiji, kot je sprva načrtoval.

Film naj bi prihodnje leto snemali z britanskimi igralci. Kot razlog je Greenaway navedel naklonjenost Anglije do filmskega ustvarjanja ter večjo dostopnost do filmskih studiev.

Sicer ima Greenaway, ki je zadnji film v Veliki Britaniji, in sicer The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover, posnel leta 1989, še veliko načrtov. Jeseni naj bi se lotil filma, posvečenega ruskemu filmskemu ustvarjalcu Sergeju Eisensteinu – ta je znan kot pionir uporabe tehnike filmske montaže. Posneti pa namerava tudi film o slikarju Oskarju Kokoschki. Britanski režiser slovi po tem, da mu je uspelo v instalacijah ali na filmu v gibanju predstaviti umetniška dela. Med drugimi je to storil z Zadnjo večerjo Leonarda da Vincija.

Trenutno je režiser, ki je leta 2002 izjavil, da je kinematografija umrla, na filmskem festivalu v Cannesu, kjer predstavlja film 3X3D. Gre za delo, ki se ukvarja z razvojem 3D-tehnologije, sestavljajo pa ga trije segmenti: enega je posnel Greenaway, enega Jean-Luc Godard in enega Edgar Pera.

Smrt v Benetkah je literarno delo, ki ga je leta 1912 objavil Thomas Mann, leta 1971 pa je po njem film posne Luchino Visconti. Dekadentna filmska mojstrovina, posneta po istoimenski dekadentni literarni mojstrovini, govori o osamljenem, melanholičnem, umirajočem ustvarjalcu – tega je upodobil Dirk Bogarde –, ki pripotuje v Benetke, da bi si v miru odpočil po seriji osebnih pretresov. Nastani se v hotelu na Lidu, a postaja vedno bolj nemiren, saj njegovo pozornost vseskozi privlači lepota dečka, ki tam počitnikuje s starši, in skladatelju uteleša idealno lepoto, ki jo je dolga leta iskal.

Ne spreglejte