Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2013,
7.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Arbitraža znanstvena fantastika

Torek, 28. 5. 2013, 7.03

8 let

Brit Marling: nekoč jedla iz smetnjaka, danes ustvarja znanstveno fantastiko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Igralka, ki si jo bo v naših kinematografih ob Richardu Geru kmalu mogoče ogledati v filmu Arbitraža, tudi kot scenaristka rada postopa po svetu znanstvene fantastike.

Brit Marling, danes 29-letna filmska ustvarjalka, velja za enega tistih bistrih talentov, ki se je svoji potencialno udobni, finančno uspešni karieri odpovedal, da bi sledil svojim željam, potrebi po kreativnosti, igranju in ustvarjanju filmskih pripovedi. Kot popolni novinki v Hollywoodu ji to sprva seveda ni uspevalo, danes pa se lahko pohvali z različnimi scenarističnimi in igralskimi projekti – kot pravi, sprejema le delo, ki ji zagotavlja upodabljanje inteligentnih mladih žensk. Od 30. maja jo bomo tudi v naših kinematografih videli v vlogi hčerke Richarda Gera v trilerju Arbitraža.

Svetlolasa lepotica se lahko pohvali s kar dvema diplomama, končala je študij tako ekonomije kot vizualne umetnosti. In čeprav je bila sprva prepričana, da je ekonomija samoumevna karierna pot, umetnost pa zgolj hobi, si je sčasoma premislila. "Med študijem sem se ukvarjala s fotografijo, kratkimi filmi in igranjem, a nisem razmišljala o tem, da lahko od tega živiš," je pojasnila v enem od intervjujev. "Kar naenkrat pa sem prišla do neke točke v življenju, ko sem ugotovila, kako kratko je življenje. To, da v življenju počneš nekaj, v čemer ne uživaš, je potrata časa. Potrebovala sem nekaj, kar bi me pretreslo, ob čemer bi se počutila ranljivo, navdušeno in neustavljivo. Tako se počutim med igranjem."

Brez dela ni agenta, brez agenta ni dela Med študijem je Brit spoznala somišljenika Mika Cahilla in Zala Batmanglija, ki sta po njenem mnenju snemala čudovite kratke filme. Leta 2004 so skupaj posneli dokumentarni film Boxers and Ballerinas, po končani diplomi pa se skupaj odpravili v Los Angeles in nameravali nadaljevati svojo filmsko pot. Sprva je bilo to seveda zelo težko.

"Udeleževala sem se raznih avdicij, poskušala sem si najti tudi agenta – to je skoraj nemogoče, če še nisi igral, po drugi strani pa je vlogo težko dobiti, če nimaš agenta. Začaran krog, sistem, v katerega je težko priti."

Mladenka, ki se lahko pohvali s prelepim, a v Hollywoodu precej pogostim videzom svetlolase in modrooke lepotice, je sprva dobivala le ponudbe za nizkoproračunske, nekakovostne grozljivke, a je tovrstne možnosti vedno zavrnila. "Čutila sem, da bi se s tako vlogo odpovedala delčku sebe. Ugotovila sem, da si moram vlogo napisati sama. No, in nato sem spoznala, da je to težje, kot sem mislila."

Preden so trije prijatelji ugotovili, kakšno pot bodo ubrali, in preden sem jim je nasmehnila priložnost za delo, so se z nahrbtniki odpravili na popotovanje po ZDA, skakali z vlaka na vlak, spali, kjer so lahko, in kot začasni privrženci gibanja freeganisma (ješ samo hrano, ki je bila odvržena) sem in tja pokukali celo v kakšen smetnjak. Takrat se tega še niso zavedali, a izkušnja jim je prinesla veliko materiala za trenutno aktualni film, triler The East. Scenarij za delo, ki je bilo prvič prikazano na letošnjem festivalu Sundance, sta napisala Zal in Brit, prvi ga je režiral, druga pa v njem tudi igra – pri tem sta se ji med drugim pridružila tudi Alexander Skarsgård in Ellen Page.

"Zanimivo je razmišljati o tem, do kam nas lahko znanost pripelje" Še pred omenjenim filmom je mlada Brit Marling skupaj s svojim prijateljema Mikom in Zalom s pomočjo filmskega ustvarjanja nakazovala svojo naklonjenost znanstveni fantastiki. Leta 2011 jo je bilo tako mogoče videti v filmih Sound of My Voice in Another Earth, pri katerih je prispevala tudi k scenariju – prvega je režiral Zal Batmanglij, drugega pa Mike Cahill. Sound of My Voice pripoveduje zgodbo novinarja in njegovega dekleta, ki preiskujeta primer voditeljica kulta – ta trdi, da prihaja iz prihodnosti –, medtem ko je zgodba filma Another Earth malce bolj zapletena. Pripoveduje namreč o Rhodi (Brit Marling), sedemnajstletnici, ki želi študirati astrofiziko in povzroči hudo prometno nesrečo, zaradi česar pristane v zaporu. Ko pride iz zapora, se njeno življenje preplete z življenjem moža ženske, ki jo je pred leti zbila z avtomobilom. Istočasno gledalec spremlja tudi pripoved o drugi Zemlji, ki so jo astronomi odkrili na začetku filma. Film si je prislužil vrsto nagrad, med drugim nagrado žirije na Sundanceu.

"Znanstvena fantastika me je vedno zanimala. Ko sem bila otrok, so bile take vse moje najljubše knjige. Zanimivo je razmišljati o tem, do kam nas lahko znanost pripelje. Mislim, da bo potovanje po času nekoč mogoče. Mogoče zdaj tega še ne razumemo, še vedno pa to ne pomeni, da ni mogoče. Mislim, da znanstvena fantastika odpira neko radovednost, radovednost, ki je sicer značilnost vsakega otroka."

V znanstveni fantastiki bo Brit Marling sicer mogoče videti tudi v prihodnosti – leta 2014 bo luč sveta ugledal še en film njenega prijatelja Mika Cahilla, ki bo nosil naslov I Origins, v njemu pa bo igral tudi Michael Pitt.

Ne spreglejte