Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 12. 2013,
14.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

animirani film risanka

Torek, 3. 12. 2013, 14.07

8 let

54 zanimivih dejstev o Disneyjevih animiranih filmih (drugi del)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nadaljevanje zgodbe ...

Pepelka (Cinderella) – 1950

Ilene Woods je prijateljevala z ustvarjalci skladb za Pepelko. Prosili so jo, da posname demo posnetek skladb, a ji niso povedali, za kaj gre. Ko so posnetek predvajali Waltu, se je odločil, da vlogo Pepelke zaupa prav Woodsovi, čeprav se je na avdicijo prijavilo več kot 400 igralk.

Alica v Čudežni deželi (Alice in Wonderland) – 1951

Pesem Beyond the Laughing Sky je bila prvotno napisana za Alico, a so jo iz končnega izdelka izločili. Enako besedilo pesmi, a z drugačno melodijo so nato uporabili za potrebe Petra Pana. Tako je nastala izjemno priljubljena skladba The Second Star to the Right (v kateri je še vedno uporabljena besedna zveza beyond the laughing sky).

Peter Pan – 1953

Medtem ko nekateri menijo, da so podobo vile Zvončice (Tinker Bell) oblikovali po igralki Marilyn Monroe, pa je bila pravzaprav igralka Margaret Kerrytista tista, ki je dala končno podobo male vile. Kerryjeva je, oblečena v kopalke, šest mesecev na mrzlem praznem odru pozirala risarjem, da so lahko vse njene kretnje uporabili za Zvončico.

Dama in potepuh (Lady and the Tramp) – 1955

Uvodni prizor, ko gospod Darling svoji ženi za božič podari psičko Lady, temelji na resničnem dogodku, ko je Walt svoji ženi Lily podaril psička v škatli za klobuke.

Trnuljčica (Sleeping Beauty) – 1959

Čeprav je naslovni lik te risane pravljice, je od celotnega filma le 18 minut namenjenih princesi Aurori. Prav tako izusti le 18 vrstic besedila (brez dveh odpetih skladb).

101 dalmatinec (101 Dalmatians) – 1961

Pongo, pes v risanem filmu, ima 72 pik, psica Perdita 68 in vsak od psičkov po 32 pik.

Meč v kamnu (The Sword in the Stone) – 1963

To je bil prvi Disneyjev film, za potrebe katerega sta skladbe spisala z oskarjem nagrajena brata Robert in Richard Sherman. Pozneje sta svoj talent prispevala še za filme Mary Poppins, Knjiga o džungli, Mačke iz visoke družbe in Bedknobs and Broomsticks.

Knjiga o džungli (The Jungle Book) – 1967

Gre za zadnji animirani film, ki ga je osebno nadzoroval Walt Disney. Umrl je decembra 1966, deset mesecev pred premiero filma.

Mačke iz visoke družbe (The Aristocats) – 1970

Jazz glasbenik Phil Harris je svoj glas posodil trem glavnim likom v treh zaporednih risankah: Balooju v Knjigi o džungli, Thomasu O'Malleyju v Mačkah in Little Johnu v Robinu Hoodu.

Robin Hood – 1973

Walt je želel prvotno posneti film, temelječ na francoski ljudski pripovedi o rdečem lisjaku Reynardu. To je pozneje opustil, a like, ki so jih za potrebe filma že oblikovali, je nato uporabil v filmu o Robinu Hoodu.

Mnoge dogodivščine Medvedka Puja (The Many Adventures of Winnie the Pooh) – 1977

Film je sestavljen iz treh kratkih zgodb, ki so jih izdali v desetih letih. Posledično so trije mladi igralci posodili glas dečku Christopherju Robinu, eden za vsako zgodbo.

Se nadaljuje jutri.

Ne spreglejte