SiolNET. Trendi Film in TV
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zmagoslavni pohod Jokerja se nadaljuje: bliža se milijardi dolarjev zaslužka #video

0,42

termometer

Film Joker je z več kot 980 milijoni ameriških dolarjev zaslužka postal najdonosnejši film, posnet po stripovski predlogi. V blagajne kinematografov se je nateklo že 15-krat več denarja, kot so ga vložili v snemanje.

Joker je eden od najbolj znanih negativcev v stripovskem svetu. Predstavljen je kot visoko inteligenten kriminalec, njegova karakterizacija pa se je skozi različna obdobja spreminjala. Prvič se je Joker pojavil v prvem delu stripa Batman leta 1940, odtlej pa lik nastopa v stripovskih izdajah DC Comics. Ustvarili so ga Jerry Robinson, Bill Finger in Bob Kane.

V filmu režiserja Todda Phillipsa, nagrajenem z beneškim zlatim levom, je predstavljena zgodba o tem, kako smrtnik Arthur Fleck postane sloviti Joker. Protagonista igra Joaquin Phoenix, pred njim pa sta v čevlje zloglasnega junaka v filmih o Batmanu stopila že Jack Nicholson in pokojni Heath Ledger.

Joaquin Phoenix Trendi Z Jokerjem ruši rekorde, zasebno je preživel pekel

Izjemen zaslužek v primerjavi z vloženim denarjem

Film je nastal s proračunom 62,5 milijona dolarjev (56,7 milijona evrov), kar v luči velikih produkcij filmov o superjunakih ni visok znesek. Film Maščevalci: Zaključek v režiji bratov Russo je na primer stal 356 milijonov dolarjev. A v primerjavi s tem je Joker uspešnejši zaslužkar, saj so njegovi producenti doslej pospravili v žep že 15-kratnik vloženih sredstev, medtem ko so zadnji Maščevalci zaslužili 2,8 milijarde dolarjev, kar je manj kot osemkratni vložek v film.

Joker Foto: IMDb

Superjunak za gledalce, ki so "preveč kul za filme s superjunaki"

Kot piše BBC, je morda skrivnost uspeha filma v tem, da so ga že pred premiero napovedovali kot intelektualni superjunaški film, številni pa menijo, da si bo prislužil tudi nominacijo za oskarja. Britanska novinarka Helen O'Hara, specializirana za film, je presodila, da Joker dosega uspehe, ker so si ga ljubitelji filmov o superjunakih tako ali tako ogledali, na račun intelektualne note pa je pridobil tudi gledalce, ki so sicer "preveč kul za filme s superjunaki".

Če bi ga vrteli na Kitajskem, bi bil zaslužek še občutno višji

Zanimivo je tudi, da Joker beleži izreden uspeh kljub temu, da ga ni na sporedih kitajskih kinematografov, kjer imajo strogo cenzorsko politiko. Filmski strokovnjaki menijo, da bi Joker ob prikazovanju na Kitajskem pridobil še vsaj pol milijarde dodatnega zaslužka.

Oglejte si še:

Joker stopnice Trendi Nepričakovana turistična atrakcija: stopnice, na katerih je plesal Joker #video Joker Trendi Jared Leto, falirani Joker, je hotel preprečiti film z Joaquinom Phoenixom #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin