Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 4. 2018,
10.02

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

1

Natisni članek

režiser film Miloš Forman

Sobota, 14. 4. 2018, 10.02

6 let

Umrl Miloš Forman, sloviti režiser filma Let nad kukavičjim gnezdom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

1

Miloš Forman | Foto Reuters

Foto: Reuters

Umrl je češki režiser Miloš Forman, znan po filmih Let nad kukavičjim gnezdom, Lasje in Amadeus. Star je bil 86 let. Forman, ki je živel v ZDA, je umrl v petek po kratki bolezni.

Miloš Forman se je rodil leta 1932 v Časlavu na Češkem, študiral je na praški visoki šoli za film. Sprva je snemal dokumentarne filme, nato pa leta 1963 posnel prvi celovečerec Črni Peter, pronicljivo študijo odnosa med očetom in sinom.

Z oskarji ovenčana filmografija

Mednarodni ugled je dobil s filmoma Plavolaskine ljubezni (1965), ki je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični fil, ter Gori, gospodična! (1967), s katerim je prišel navzkriž s češkoslovaškim komunističnim režimom. Iz želje po ustvarjalni svobodi je nato leta 1969 emigriral v ZDA, kjer je v naslednjem desetletju posnel nekaj izjemno uspešnih filmov - Let nad kukavičjim gnezdom (1975), Lasje (1979), Ragtime (1981) in Amadeus (1984).

Za prvega, nastalega po istoimenskem romanu Kena Keseyja o dogajanju v eni izmed ameriških psihiatričnih bolnišnic, v katerem sta zaigrala Jack Nicholson in Louise Fletcher, je prejel pet oskarjev v vseh glavnih kategorijah, za Amadeusa, ki portretira uspehe in padce avstrijskega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta, pa skupaj osem oskarjev.

Miloš Forman | Foto: Reuters Foto: Reuters

Imel je tudi edinstven občutek za ameriške teme, ki jih je prikazoval s satirično senzibilnostjo. O ameriški družbi je posnel filma Ljudstvo proti Larryju Flyntu (1996) z Woodyjem Harrelsonom v glavni vlogi ter Mož z Lune (1999) o življenju ameriškega komika Andyja Kaufmana, ki ga je odigral Jim Carrey.

Med njegovimi pomembnejšimi filmi so še Slačenje (1971), Deseteroboj (1973) in Valmont (1990).

Ne spreglejte