Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2013,
6.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Danis Tanović Sarajevo Film Festival

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 6.34

8 let

Tanović bo predsednik žirije sarajevskega filmskega festivala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik žirije tekmovalnega programa za celovečerne filme na 19. filmskem festivalu v Sarajevu bo oskarjevec iz Bosne in Hercegovine Danis Tanović.

Letošnji Sarajevo Film Festival, ki bo potekal med 16. in 24. avgustom, bo odprla prav projekcija njegovega v Berlinu nagrajenega celovečernega filma Epizoda v življenju zbiralca železa.

Festival, ki slovi kot eden največjih in najvplivnejših filmskih festivalov v regiji, bo tudi letos gostil številne znane goste, predstavil najboljše in najzanimivejše filmske stvaritve in ponudil pestro izbiro obfestivalskih dogajanj, je sporočil tiskovni predstavnik sarajevskega filmskega festivala za Slovenijo Almir Flisar.

V sklopu festivala se bo 18. avgusta začel sedmi Sarajevo Talent Campus, na katerem bo sodelovalo 75 udeležencev iz 17 držav. Ti bodo razdeljeni v pet kategorij: za scenarij, režijo, igro, produkcijo ter filmsko kritiko. Sarajevo Talent Campus bo odprl priznani režiser Leos Carax, ki je bil že gost prvega festivala, na katerem so prikazali retrospektivo njegovih dotedanjih filmov. V vrh svetovne kinematografije se je Carax vrnil s svojim zadnjim celovečercem Holy Motors.

V sklopu Posvečeno se bodo letos posvetili romunskemu režiserju Cristiju Puiuju, ki je leta 2010 predsedoval žiriji tekmovalnega programa. Romunski režiser Cristi Puiu sodi v skupino mladih progresivnih romunskih režiserjev. Njegov kratki film Coffee and Cigarettes je bil leta 2004 nagrajen z zlatim medvedom.

V sklopu letošnjega natečaja CineLink, platforme za razvoj in financiranje izbranih filmskih projektov, ki so primerni za evropske koprodukcije, so izbrali skupno 16 projektov za CineLink in CineLink+. Med slednjimi je tudi slovenski projekt Mercedes - ognjeni konj Jana Cvitkoviča in producenta Mihe Čemeca. Kot so pojasnili v producentski hiši Staragara, je scenarij za film še v nastajanju.

Ne spreglejte