Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2013,
10.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Arnold Schwarzenegger

Sreda, 6. 2. 2013, 10.31

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Zadnja bitka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Arnie, dobrodošel nazaj! Spodoben akcijski triler, v katerem Schwarzenegger dokaže, da še vedno zna in zmore, če mu film to dopušča.

Liam Neeson si lahko oddahne, saj mu ne bo več treba igrati akcijskih junakov. Zakaj bi se zadovoljili s slabo kopijo, če pa je tu original? Naš najljubši severni sosed in naturalizirani Kalifornijec Arnold Schwarzenegger je namreč izpolnil obljubo in se vrnil. Deset let po tem, ko ga je v tretjem delu Terminatorja naklestila ženska (no, ženska robot), za kar je v žep pospravil rekordnih 30 milijonov dolarjev, se nam v akcijskem trilerju Zadnja bitka predstavi v vlogi, ki mu je pisana na kožo.

Schwarzenegger igra Raya Owensa, šerifa zakotnega mesteca Sommerton Junction – tipičnega primerka ameriške vukojebine, kamor pridejo ostareli šerifi umret. Če že ne zaradi starosti, pa zaradi dolgčasa. Toda Owens ima to nesrečo, da je Sommerton tik ob meji z Mehiko, od koder namerava pobegli zapornik Gabriel Cortez (Eduardo Noriega), najzloglasnejši vodja mamilarskega kartela po Pablu Escobarju, s svojo predelano corvetto zapustiti ZDA. FBI pod vodstvom Johna Bannisterja (Forest Whitaker) za njim pošlje konjenico svojih agentov, ki pa je preveč nesposobna, da bi se uspešno zoperstavila Cortezu in njegovi vojski plačancev. Edini, ki Cortezu še lahko prepreči prečkanje meje, je nergavi Owens. Šerif pa v bitki vendarle ni osamljen, saj mu na pomoč poskoči četica namestnikov, ki jih upodabljajo Zach Gilford, Jaimie Alexander, Rodrigo Santoro, vselej zabavni Luis Guzmán in vselej bebavi Johnny Knoxville.

Petinšestdesetletni Schwarzenegger dokaže, da je v njegovih mišicah, predvsem tistih igralskih, še dovolj moči. Letom primerno v akcijskih prizorih nenehno jamra, toda nikoli ne reče, da je prestar za to sranje, samo da je prestar. Morda tudi zato, ker Zadnja bitka, nekakšen križanec med Točno opoldne in Terminatorjem, pravzaprav niti ni takšno sranje. Še posebej če film primerjamo z Schwarzeneggerjevimi zadnjimi izdelki pred njegovim skokom v politične vode – filmi, kot so Civilna žrtev, Šesti dan, Začetek konca in podobni akcijski "biseri", med katerimi neslavno izstopa Batman in Robin.

To, da je ameriški prvenec južnokorejskega režiserja Kim Jee-woona igralčev najzabavnejši film v zadnjih petnajstih letih, nam torej ne pove veliko, toda Zadnja bitka je kljub temu spodobno brezglavo razvedrilo, ki izkoristi karizmatičen potencial glavnega zvezdnika. Kim Jee-woon, ki je pritegnil pozornost Hollywooda z uspešnicami Zgodba o dveh sestrah, Dobri, zli, nenavadni in Videl sem hudiča, se zaveda, da film s Schwarzeneggerjem ne potrebuje posebnih učinkov, saj je Arnie že sam po sebi dovolj poseben in učinkovit.

Če odmislimo dolgočasne dirkalne vložke v slogu Hitrih in drznih, je akcija že kar nostalgično staromodna. Kar še ne pomeni, da je ni na pretek in da ni učinkovita: Zadnja bitka je videti, kot da jo je financiral orožarski lobi NRA, saj vsi v filmu fetišizirajo orožje in strelne rane ter tekmujejo v tem, kdo ima večjega oziroma večjo. Kos orožja oziroma strelno rano namreč. Zadnja bitka v marsičem spominja na novodoben vestern s tovornjaki namesto kočij, dirkalnimi avtomobili namesto konj in težkim orožjem namesto preprostih pokalic. Ne samo zaradi akcije in orožja, tudi zaradi zgodbe, ki je sicer izjemno predvidljiva in polna klišejev, vendar lepo zaobjame duh časa, ko imigranti zaradi slabih gospodarskih razmer bežijo iz Amerike. Scenarij je daleč od presežka, zato pa nas prijetno preseneti količina samoironije. Za najudarnejše stavke seveda poskrbi sam Arnie. Poskušajte zadržati smeh, ko Owens Cortezu zabrusi: "Zaradi tebe smo imigranti na slabem glasu!"

Še najbolj zgovoren in samoizpoveden je pogovor, v katerem avstrijski superzvezdnik enemu od svojih namestnikov pojasni: "Vse, kar sem hotel, je bilo priti v Los Angeles in biti del akcije. Zdaj, ko gledam nazaj, vidim stvari drugače." Tudi mi jih vidimo drugače: Hollywood potrebuje Schwarzeneggerja. Tako kot Schwarzeneggerja potrebuje Zadnja bitka, saj film brez njega ne bi bil vreden omembe.

Arnie, dobrodošel nazaj – pogrešali smo te! Upamo, da si agenta, ki te je stlačil v Batmana in Robina, že odpustil, zdaj moraš samo še poklicati Jamesa Camerona in se dogovoriti za nov skupni projekt. Do takrat pa bodo zadoščali tudi filmi, kot je Zadnja bitka.

Ne spreglejte