Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 4. 2014,
22.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocena filma Stotnik Amerika Chris Evans Marvel superjunaki Scarlett Johansson

Sreda, 16. 4. 2014, 22.27

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Stotnik Amerika: Zimski vojak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Stotnik Amerika: Zimski vojak

Superiorno nadaljevanje, po zaslugi katerega je Stotnik Amerika prevzel primat med Marvelovimi superjunaki. Če že ne more računati na višji čin, pa bi si zaslužil vsaj kakšno odlikovanje.

Marvelovo vesolje se širi v pravo smer. Stotnik Amerika: Zimski vojak (Captain America: The Winter soldier) je že deveti film iz tega vesolja in, če vprašate mene, eden od boljših. Prvi maščevalec je bil samo uvod v izvrstno nadaljevanje, v katerem Stotnik Amerika (Chris Evans) končno dokaže, da lahko uspešno tekmuje s svojimi bolj uveljavljenimi superkolegi: Iron Manom, Thorom in Hulkom.

Da lahko z njimi uspešno sodeluje, je pokazal že pred dvema letoma, ko je kot del ekipe Maščevalcev svet ubranil pred invazijo Nezemljanov. Toda zlo ne počiva in supervojak s pravim imenom Steve Rogers se mora podati na novo, samostojno misijo, polno odkritij, ki bodo njegov patriotizem postavile na preizkušnjo.

Dobri stari naciji Med razdejanjem New Yorka smo kar nekako pozabili, da je bil Rogers 70 let zamrznjen in da nima nikogar, ki bi ga potolažil in objel. Peggy Carter, ljubezen njegovega življenja, je stara skoraj 100 let in dementna, njegov najboljši prijatelj in soborec Bucky Barnes (Sebastian Stan) pa je bil med drugo svetovno vojno razglašen za pogrešanega.

Ah, druga svetovna vojna. To je bil čas, ko si lahko hudobce prepoznal po kljukastih križcih in podobnih simbolih. Svet, v katerega se je Stotnik Amerika prebudil, je drugačen, bolj zapleten. Meje med dobrim in zlim so zabrisane, zlikovci pa nimajo tako izrazitega občutka za teatralnost, kot so ga imeli nacisti.

Če ne bi vedel bolje, bi prisegel, da je Rogersov nasprotnik direktor organizacije O. B. O. D. Nick Fury (Samuel L. Jackson) – preveza čez oko, črna oblačila in pikre enovrstičnice že kažejo na to – ali pa seksi ruska vohunka Natasha Romanoff (vsestranska Scarlett Johansson), znana tudi pod imenom Črna vdova.

Stotnik Amerika: Zimski vojak | Foto:

V resnici so Fury, Natasha in vojaški pilot Sam Wilson (Anthony Mackie) Rogersovi edini zavezniki pri odkrivanju zarote, ki ima svoje korenine v tajni nacistični organizaciji H. Y. D. R. A., medtem ko je njegov glavni nasprotnik – uganili ste – Zimski vojak.

Ne bodite preveč prevzetni: vsi vemo, da je zamaskirani plačanec s kovinsko roko Rogersov izgubljeni prijatelj Bucky, ki, tako kot Peggy, trpi za izgubo spomina, čeprav se v nasprotju z njo ni postaral niti za en dan. Pomembnejše je, kdo ga je najel. In zakaj.

Odpadnik Amerika Zimski vojak je temačni antipod Stotnika Amerike. Ne, da ga ta potrebuje. Stotnik Amerika iz nadaljevanja je že sam po sebi temačni antipod izvirnega Stotnika Amerike iz Prvega maščevalca. Da, Marvelov najstaromodnejši (na nek način pa tudi najdolgočasnejši) superjunak je šel po stopinjah drugih podobnih junakov, kar pomeni, da se nam tokrat predstavi v novi, drznejši podobi.

A dovolj o njegovem posodobljenem kostumu. Posodobljen je tudi lik. Steve Rogers je še vedno zavezan enakim idealom, za katere pa se zdi, da pripadajo nekemu drugemu času, ko ljudje niso bili pripravljeni žrtvovati svobode v zameno za varnost. Vmes se je zgodil New York in nastopil je čas, v katerem cilji opravičujejo sredstva.

Superprijazni in superpravičniški Stotnik Amerika postane izobčenec, odpadnik. Novim razmeram se poskuša prilagoditi, kakor najbolje ve in zna. V preteklosti je bolj ali manj slepo izvrševal ukaze. Zdaj je on tisti, ki vodi in sprejema odločitve. Dogodki ga hitro naučijo, da ne sme zaupati nikomur, niti svojim nadrejenim.

Ob vseh delovnih obveznostih in spletkah mu ne preostane nič časa za dekleta. Je potem še čudno, da je tako osamljen, da se mu toži po nacistih in da ima na obrazu nenehno trpeč izraz, kot da bi se spraševal: smo se zato bojevali?

Preverjene sestavine, izboljšan recept Brez skrbi: novodobni Stotnik Amerika je obdržal smisel za humor, izpopolnil pa se je tudi v fizični kondiciji in borilnih veščinah. Ko greste gledat Marvelov film, pričakujete obilico akcije in zabave. V Zimskem vojaku je obojega na pretek.

Najuspešnejši prizori so tisti, ki kombinirajo akcijo in humor. Primer je prizor v dvigalu, v katerem se Rogers spopade s kopico oboroženih agentov oboda. Brata Anthony in Joe Russo, ki sta bila do zdaj najbolj znana po komedijah Dobrodošli v Collinwoodu ter Jaz, ti in nadloga Dupree, se izkažeta v režiji akcijskih sekvenc, še posebej pa moram pohvaliti izvrstno koreografirane boje mož na moža in Stotnikovo domiselno uporabo svojega neuničljivega ščita.

Največji odmik od prvega dela in tudi od drugih Marvelovih filmov je zgodba. Kljub temu da nevarnost znova grozi z zraka, je scenarij presenetljivo prizemljen. Napredno orožje, ki ima na muhi vsakega Zemljana, v dobi brezpilotnih letal in telekomunikacijskega nadzora niti ni videti tako zelo futuristično, pa čeprav vemo, da je pri njegovi izdelavi sodeloval Tony Stark oziroma Iron Man.

Stotnik Amerika: Zimski vojak | Foto:

Skriti igralski adut Za dodatno mero pristnosti poskrbi večno mlad Robert Redford. Zvezdnik stare šole, ki se običajno izogiba tovrstnim visokoproračunskim projektom (v sodelovanje je privolil zato, ker je želel ugoditi svojim vnukom), nam v vlogi zunanjega ministra Alexandra Piercea, člana nadzornega sveta O. B. O. D. in Furyjevega mentorja, prikliče v spomin trilerje iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, kot sta Vsi predsednikovi možje in Trije kondorjevi dnevi. Filme, ki jih Zimski vojak, Marvelova politična srhljivka, v marsičem posnema.

Na sploh se vsi igralci v svojih kostumih in oblekah počutijo odlično. Hrbtenica filma je seveda simpatični Chris Evans, v svojih vlogah pa več kot očitno uživajo tudi Jackson in Johanssonova, ki imata v filmu precejšnjo minutažo, ter novinec v Marvelovem vesolju Anthony Mackie, pa čeprav njegov Sam Wilson/Falkon nekoliko preveč spominja na nekatere druge like iz prejšnjih Marvelovih filmov.

Še najbolj hladnega me je pustil Sebastian Stan, kar je po svoje razumljivo glede na to, da večji del njegovega obraza prekriva maska in da se je moral igralec pri upodobitvi Zimskega vojaka zanašati predvsem na svoj zlovešč pogled in na kanček temne maskare. Pomembno je, da je "emo" različica Stotnika Amerike dostojen nasprotnik izvirnemu Stotniku Ameriki. Tu nimam pripomb. Nacisti, s katerimi se je Rogers spopadel v Prvem maščevalcu, so bili precej manj izvirni.

Odštevanje do tretje faze Zimski vojak se odlično vklaplja v Marvelovo vesolje, hkrati pa bolj kot katerokoli Marvelovo nadaljevanje pred njim učinkuje kot samostojen projekt. Ob ogledu bodo uživali tako Marvelovi zvesti privrženci kot Marvelovi laiki, res pa je, da zadnji ne boste mogli ceniti številnih navezav na druge filme iz tretje najuspešnejše filmske serije vseh časov (Marvelovi junaki po dohodkih v kinematografih zaostajajo samo za Jamesom Bondom in Harryjem Potterjem.)

Po še vedno spodobnem nadaljevanju Thora, ki je malce razočaral, so pri studiu Marvel znova prekosili sami sebe. Trenutno smo nekje na sredini druge faze njihovih filmov, ki se bo nadaljevala z Varuhi galaksije in končala z drugim delom Maščevalcev. Tretja faza se bo brez dvoma še temačnejša, začela pa se bo leta 2016 z novim nadaljevanjem – uganili ste – Stotnika Amerike.

Do pred kratkim najbolj retro superjunak je z enim samim filmom prevzel prvo mesto med maščevalci. Videli bomo, ali ga bo obdržal. Konkurenca je, na naše veliko zadovoljstvo, kar huda in več kot dobrodošla. Tako z vidika gledalcev kot z vidika vsega človeštva.

Napovednik filma:

Ne spreglejte