SiolNET. Trendi Film in TV
0,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najboljše v slovenskem filmu: Posledice in Ne bom več luzerka

0,33

termometer

Ne bom več luzerka
Foto: Slovenski filmski center

V soboto zvečer se je v amfiteatru portoroškega Avditorija s podelitvijo nagrad sklenil 21. Festival slovenskega filma. V ospredju sta bila filma mladih ustvarjalcev - Posledice Darka Štanteta in Ne bom več luzerka Urše Menart, v zraku pa med drugim poziv novemu ministru za kulturo, naj vendarle poskrbi, da bi se razmere na področju filma izboljšale.

Na letošnjem Festivalu slovenskega filma (FSF) je bilo čutiti, da ima mlada generacija filmskih ustvarjalcev in igralcev še veliko povedati in pokazati. Kot najboljši režiser je v soboto zvečer slavil Darko Štante s filmom Posledice, katerega zgodba je postavljena v vzgojni zavod.

Poleg tega, da so postale najboljši film po izboru občinstva, so Posledice prejele tudi nagrado žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark, za glavno vlogo Andreja v Posledicah je bil nagrajen mladi igralec Matej Zemljič, vesno za najboljšo stransko moško vlogo pa je za lik Željka prejel Timon Šturbej.

Šantič je po podelitvi nagrad dejal, da je bil film Posledice že v izhodišču narejen tako, da komunicira z občinstvom in je bil morda tudi zato tako dobro sprejet v Portorožu, zanj pa je izbral nekoliko težjo temo, o kateri je želel spregovoriti. Najbolj bo zadovoljen, če bo odprl vsaj majhen diskurz o obravnavani problematiki.

O liku Andreja je povedal, da ga je gradil zelo realistično. "Iz mojega vidika ni nihče črno-bel in v tem duhu sem tudi gradil lik. Morda je v njem nekaj antijunaka, a vseeno se lik na koncu razvije v neko smer, ko bi ga lahko označil kot junaka," je razmišljal. Štante je na podelitvi nagrad med drugim dejal, da bi si ob novi vladni garnituri za film zaželel več sredstev.

Vesno za najboljši film je dobil Ne bom več luzerka

Močno je letošnji FSF zaznamoval tudi film Ne bom več luzerka v režiji Urše Menart, ki ga je žirija prepoznala kot najbolj celovit filmski izdelek letošnjega festivala. Ob pregledu minulih izdaj je razvidno, da je režiserka tudi prva ženska v zgodovini festivala, ki je prejela vesno za najboljši celovečerec. Urša Menart je sicer prejela še vesno za scenarij, film pa so s posebno omembo nagradili člani žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark. Sicer si je vesno za najboljšo stransko žensko vlogo v njem prislužila Živa Selan.

Urša Menart je dejala, da je nad odzivi, ki jih je prejel film, nekoliko presenečena, saj je sicer pričakovala, da bo všeč mlajšemu občinstvu, ni pa vedela, kako ga bodo gledali bolj zreli gledalci. Razmišljala je, da je žirijo morda prepričalo to, da je bil Ne bom več luzerka precej drugačen od slovenskih filmov, ki smo jih bili vajeni zadnjih nekaj let.

V filmu, ki je takoj za Posledicami veljal za favorita občinstva, je posrečen tudi lik Špele (Eva Jesenovec): "Ta protagonistka je zelo načelna in trmasta, prav tako pa je polna nekih nasprotij in napak. Ampak se ne preda."

Novi minister za kulturo je bil redkobeseden

Urša Menart je sicer podpredsednica Društva slovenskih režiserjev, v katerem so tik pred festivalom predstavili svoj Nacionalni program za film. Z novim ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom se je srečala ob prevzemu nagrade za najboljši celovečerec, a minister ob tem zbranih, kljub opombam, da si slovenski film zasluži boljše pogoje, ni posebej nagovoril. Spomniti velja, da se je na seji matičnega odbora ob potrditvi njegove kandidature za ministra med drugim zavzel za razvoj slovenske filmske produkcije.

Režiserka Menartova je dejala, da bi si želela, da bi si Prešiček ogledal slovenske filme, se sestal s filmarji in seznanil s tem, v kakšnih razmerah ustvarjajo ter koliko je v tem prostoru še potenciala, ki bi ga lahko razvijali z višjimi finančnimi sredstvi in v bolje urejenem okolju.

Urša Menart Urša Menart Foto: Željko Stevanić/Slovenski filmski center

Med nagrajenimi tudi celovečerec Mihe Mazzinija

V sklopu festivala so letos podelil skupno 23 vesen in še nekaj dodatnih nagrad. Z več vesnami je bil ovenčan tudi celovečerni film Izbrisana Mihe Mazzinija. Med drugim je igralka Judita Franković Brdar za lik Ane prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. Film Zgodovina ljubezni v režiji Sonje Prosenc je prejel vesni za najboljšo fotografijo in za poseben izvirni dosežek, najboljši dokumentarec pa je postal Koliko se ljubiš? v režiji Nine Blažin.

Direktorica FSF Jelka Stergel je izrazila upanje, da je organizatorjem na Slovenskem filmskem centru uspelo naredili ta festival bogat in razkošen in ponovila večkrat izrečeno: "Čeprav bi si seveda želeli boljših pogojev."

Preberite še:

Slovenski celovečerci Trendi Najboljše, kar ponuja slovenski film #foto #video Na svoji zemlji, Kongresni trg Trendi 70-letnica klasike Na svoji zemlji: na projekciji tudi štirje ustvarjalci filma #foto Gajin svet Trendi Slovenski mladinski film navdušil v Sarajevu #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin