Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2016,
13.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

kolesarjenje kolesarstvo OSM films Portland filmski festival nagrada Tina Lagler Blaž Miklič Na kolo

Petek, 20. 5. 2016, 13.55

6 let, 7 mesecev

Mlad slovenski par čez lužo osvojil kolesarskega oskarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
OSM films | Foto Anže Petkovšek

Foto: Anže Petkovšek

Tina Lagler in Blaž Miklič sta za svoj kolesarski film Tracks of Planai na filmskem festivalu v ameriški zvezni državi Oregon prejela prestižno nagrado za najboljši kolesarski film.

V Portlandu v ameriški zvezni državi Oregon je filmski festival Filmed By Bike že 14. leto zapored postregel z najboljšo bero filmov iz kolesarskega sveta. Na njem so predvajali tudi film slovenskega videoprodukcijskega tandema OSM films z naslovom Tracks of Planai, ki je domov odnesel prestižno nagrado Golden Helmet Award za najboljši kolesarski film.

Golden Helmet Award | Foto: Tina Lagler Foto: Tina Lagler

Tina Lagler, ki s fantom Blažem Mikličem sestavlja tandem OSM films, je povedala, da te prestižne nagrade še zdaleč ni pričakovala, saj naj bi bila konkurenca izjemna. "Filma King Of The Mountain in The Trail to Kazbegi, ki sta se ob najinem potegovala za to nagrado, sta odlična dokumentarca z močno zgodbo in prelepo fotografijo. Toda minuta in 16 sekund, kolikor je dolg najin film, je prepričalo žirijo. Navdušeni so bili, da lahko v tako kratkem času na tako artističen način poveš vse," je pojasnila.

Oglejte si nagrajeni film:

"Za naju je ta nagrada res dokaz, da je film dober, da greva v pravo smer in da je to res to, kar si želiva početi. Čeprav se sliši klišejsko, je občutek, ko ob tako močni konkurenci dobiš nagrado, nepopisen in dejansko se zaveš, da je tudi Slovenija na zemljevidu kolesarskih destinacij. Da se skupaj s strastnimi kolesarji, organizatorji kolesarskih dogodkov, pisci kolesarskih vsebin in ne nazadnje filmarji razvijamo ter kljub svoji majhnosti gradimo veliko in močno kolesarsko sceno."

Film Tracks of Planai je nastal lani za videonatečaj v avstrijskem kolesarskem parku Planai v Schladmingu, v okviru katerega sta Tina in Blaž nato na Facebooku zbirala všečke. "Ko je bil izmed štirih filmov, ki sva jih prijavila na festival, nominiran prav ta, sva bila nadvse presenečena, saj zbiranje všečkov še ne pomeni, da je izdelek res dober," je še dejala Tina.

Hollywood Theatre, prizorišče festivala v Portlandu | Foto: Tina Lagler Hollywood Theatre, prizorišče festivala v Portlandu Foto: Tina Lagler

Festivala v Portlandu se je Tina iz radovednosti udeležila tudi sama in opazila, da kolesarjenje tam res nekaj velja. "Kolesarji v prometu niso spregledani, kolesarske steze so urejene, hitro pa padejo v oči tudi prometni znaki s sliko kolesarja in napisom: 'Deli cesto.' Obenem sta kolesarska kultura in skupnost v Portlandu izredno močni, kolesarji se radi zbirajo na najrazličnejših dogodkih, kolesarijo v šolo, službo ali preprosto zase, na splošno se tako mesto kot sama zvezna država trudita, da je kolesarjenje res radost," je povedala.

Ne spreglejte