Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
8. 1. 2016,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tina Lagler Blaž Miklič OSM films

Petek, 8. 1. 2016, 14.27

8 let

Vsak teden sta posnela minuto dolg video - nastal je film o letu 2015

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tina Lagler in Blaž Miklič iz OSM films sta leto 2015 zabeležila v 53 minuto dolgih videih, v katerih sta ujela vse letne čase, glasbene festivale, peko kruha, kolesarske podvige in božične pojedine.

Nekdanja novinarka in videoproducent pod imenom OSM films ustvarjata že dve leti. Medtem ko sta leto 2014 beležila s fotografijo na dan, sta se leta 2015 lotila s tem, kar počneta najbolje: z videom. Vsak teden v letu sta posnela približno minuto dolg video in na ta način poleg delovne discipline gradila tako svoje produkcijske veščine kot širšo prepoznavnost.

OSM minutes of 2015 - WE ARE OSM. from OSM films on Vimeo.

Vsak teden se brcneš v rit in posnameš video "Gre za nekakšen umetniški pritisk, kjer sam sebi zadaš cilj in samega sebe prisiliš v to, da res delaš, da se vsak teden brcneš v rit in posnameš video," pravi Tina, ki dodaja, da tudi za leto 2016 pripravljata projekt, s katerim bosta ves čas v pogonu, a se bosta tokrat posvetila bolj dokumentarnim in igranim filmom.

OSM minutes of 2015 - CRETE. ROADTRIP. from OSM films on Vimeo.

Za minuto videa tudi več dni snemanja Čeprav so videi dolgi le minuto, pa je vanje vloženo več dni dela. Nekateri so bili posneti v nekaj urah, nekateri v nekaj dneh. "Ko smo snemali kolesarski film, si je Blaž želel malo meglic, pa je bilo prvi dan samo ogromno megle, spet drugi dan smo želeli malo več sonca, zato smo mogli snemati več dni. Po snemalnih dneh je bil še en dan namenjen montaži, en dan barvni korekciji, en dan izvozu, objavi in tako naprej." Pa tudi izbiri glasbe; precej glasbe za videe sta si izposodila pri slovenski zasedbi New Wave Syria, katere člana sta bila v srednji šoli Tinina sošolec in sošolka.

OSM minutes of 2015 - FROM LJUBLJANA WITH SNOW from OSM films on Vimeo.

Ob napornem tednu posnameš sladoled Leto 2015 je bilo zato zanju precej naporno, saj sta poleg svojih videev snemala še za naročnike. "Seveda je bil naročnik vedno na prvem mestu, sva pa zato včasih naredila kakšen bolj preprost video, na primer tisti s sladoledom. Doma sva naredila ozadje in s tehniko timelapse posnela sladoled, ki se topi. Video sva sicer na koncu snemala trikrat, ker se kepice niso obnašale tako, kot sva hotela, pa vendar," v smehu razlaga Tina.

OSM minutes of 2015 - LAST DAYS OF SUMMER. from OSM films on Vimeo.

Od poroke do Schladminga v nekaj urah Priložnosti za video, pa tudi novo opremo, tako nista zamudila. Ko so v Schladmingu v Bikepark Planai na primer razpisali natečaj za najboljši kolesarski video, ki je moral biti posnet točno določen konec tedna, sta poroko, ki sta jo snemala tisti konec tedna, zapustila v noči na nedeljo ob dveh zjutraj, se odpeljala v Schladming, kamor sta prišla ob šestih, nekaj ur spala, nato pa vso nedeljo snemala video, razlaga Blaž. Akcija je bila uspešna, saj sta prejela tretjo nagrado, ravno tisto, ki sta si jo želela: novo kamero go pro.

OSM minutes of 2015 - UPSIDE DOWN. from OSM films on Vimeo.

OSM kot carsko Tudi sicer je Schladming precej povezan z OSM films, saj je tam Blaž dobil idejo za ime. "Nekaj časa sem delal v Schladmingu, kjer smo bili posamezniki iz različnih držav in smo se pogovarjali, kako se kaj reče v različnih jezikih, tudi v slovenščini. Ko sem razlagal števila, je bil nekdo čisto navdušen, ker se osem reče podobno kot awesome, kar v prevodu pomeni carsko. In potem sva dobila idejo, ker je osem tudi grafično lepa številka, če jo obrneš, dobiš neskončnost …"

Ni božiča brez filma Sam doma Skozi videe sta se učila, vedno več pozornosti sta namenjala montaži in svetlobi, improvizirala sta tudi z zvoki. Božični video sta na primer posnela s citatom iz božične klasike Sam doma.

OSM minutes of 2015 - FILTHY CHRISTMAS DINNER. from OSM films on Vimeo.

"Že predlani sva naredila božično videočestitko, pa je bila precej osladna. Ker to vsi delajo, sva se letos odločila, da bo nekoliko drugačna. Blaževa mami je enkrat predlagala, da bi jo posnela, kako ona je piščanca. Potem sva začela razmišljati, naredila scenarij, snemalno knjigo, zvok iz Sam doma, zvoke tega, kako je in cmoka, pa je naknadno posnel Blaž." Nastala je groteskna kritika sodobnega božiča preobilja in tudi obet za prihodnje filmske podvige. Oba imata namreč rada filme, o tem priča tudi ime enega od mačkov, ki sliši na ime Tarantino.

OSM minutes of 2015 - FLUFFY CATS FROM MAČJI DOL. from OSM films on Vimeo.

Zadnji, 53. video sta predstavila v soboto v Pritličju.

OSM minutes of 2015 - SHOWREEL. from OSM films on Vimeo.

Ne spreglejte