Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 7. 2014,
11.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Stanley Kubrick Nicole Kidman Tom Cruise

Četrtek, 31. 7. 2014, 11.47

8 let

Kubrick orgije v filmu Široko zaprte oči nikoli ne bi izrezal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob obletnici premiere zadnjega Kubrickovega filma Široko zaprte oči v produkcijski hiši Warner Brothers nastaja dokumentarni film o režiserju. O ustvarjalcu, ki je veljal za velikega perfekcionista.

Po rekordnem času nastajanja filma Široko zaprte oči – 15 mesecev je neprekinjeno potekalo samo snemanje – je Kubrick končno v studio Warner Brothers poslal zadnjo različico, le teden dni po tem pa umrl. Premiere ni doživel.

Ob petnajsti obletnici prvega predvajanja filma Široko zaprte oči, njegovega zadnjega filma, v Warner Brothers snemajo dokumentarni film o Stanleyju Kubricku. O režiserju, ki ga je Hollywood videl kot samotarja in ki je bil medijsko sramežljiv. O ustvarjalcu, ki je vse predpriprave in sklepna dela produkcije filma opravljal na svojem domu. Prav tam, kjer tudi še leta po njegovi smrti na stenah visijo beneške maske iz orgije v njegovem zadnjem filmu.

Beneške maske iz filmske orgije še vedno visijo v Kubrickovem domu Ker je imel Kubrickov dom pomembno vlogo v njegovi filmski produkciji, so ob nastajanju dokumentarnega filma obiskali tudi tega. Režiser je svoje filme velikokrat snemal v bližini svojega domovanja, je za Huffington Post povedal Jeff Baker iz Warner Brothers.

V režiserjevi hiši še vedno visijo slike, ki so bile del scenografije v filmu Široko zaprte oči. Visele so v domu glavnih likov, ki sta ju odigrala Nicole Kidman in Tom Cruise. Takrat, tako kot v filmu, še mož in žena.

"Kubrick elementov scenografije ni le prinesel domov, temveč jih je celo obesil po stenah," je povedal Baker. Tako so tam še danes tudi številne beneške maske, ki jih je mogoče videti v prizoru orgije v njegovem zadnjem filmu. To priča o tem, kako pomemben je bil ta prizor za režiserja, razmišlja Baker.

"Do svojih filmov je bil zaščitniški" Še ena izmed Kubrickovih posebnosti, ki jo izpostavlja Baker, je režiserjeva neposredna vpletenost v trženje filma. Kubrick se je namreč aktivno vključeval v kampanje svojih del, tudi v primerih izvodov za domače oglede, takrat še na VHS-kasetah.

Film Široke zaprte oči je na tem področju doživel pravi uspeh, saj so po svetu s prodajo za domače oglede do zdaj zaslužili več kot dva milijona in pol evrov. "Za 15 let star film, ki je nastal v obdobju VHS-kaset, je to velik uspeh," je dejal Baker.

Kubrickov tržni uspeh je piarovka filma Nancy Kirkpatrick za L. A. Times opisala z besedami, da je šlo za preudarno strategijo z veliko dramatičnih preobratov in prijemov. "Do svojih filmov je bil zelo zaščitniški," je Baker pojasnil nenavadno vlogo režiserja, vpletenega v vse korake, ki spremljajo film.

Kubrickov perfekcionizem Kubrick je brez dvoma veljal za perfekcionista, kar je odražalo tudi trajanje snemanja njegovega zadnjega filma. Nicole Kidman in Tom Cruise sta najprej podpisala pogodbo za pol leta snemanja, kar se je na koncu razvleklo na 15 mesecev. To je najdaljše neprekinjeno snemanje po Guinnessovi knjigi svetovnih rekordov.

Igralci, ki so sodelovali z režiserjem, pripovedujejo tudi o njegovi strogosti na snemanjih. Baker je tako za Huffington Post povedal, da so neki prizor snemali cele tri tedne, izvedli pa so 200 ponovitev. "Bil je obseden s tem, da je naredil pravi posnetek," je pojasnil Baker. To sicer velja za veliko režiserjev, a Kubrick je bil pri tem še prav posebej natančen.

Pri Kubricku nič ni bilo prepuščeno naključju. Od scenografa pri tem filmu je tako na primer zahteval, naj zagotovi, da bodo ulice za snemanje v Greenwich Villageu vse enake velikosti.

Avtor se ne bi strinjal s posegi v film V produkcijski hiši Warner Brothers se zavedajo, da Kubrick zaradi svojega zaščitniškega perfekcionizma ne bi nikoli dovolil, da se za široko distribucijo filma nekatere seksualne prizore iz orgije nadomesti z manj očitnimi, kar so storili po njegovi smrti. "S tržne perspektive bi to sicer omejilo število kinodvoran, kjer bi film predvajali. Poznalo pa bi se tudi pri številu prodanih izvodov za domači ogled," je dejal Baker.

Dokumentarec o Kubricku do konca leta Dokumentarni film o delu in osebnosti Kubricka bo končan do konca leta, zatrjujejo v Warner Brothers. Tega bo spremljal tudi izbor iz njegovih filmov, med posnetki bodo tudi izrezani seksualni prizori iz filma Široko zaprte oči.

Ne spreglejte