SiolNET. Trendi Film in TV
0,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako so turške serije premagale mehiške

0,83

termometer

 | Foto:

Če so gledalci tako v Sloveniji kot drugod v tujini še pred nekaj leti "padali" predvsem na latinskoameriške serije, so v zadnjem času na velikem pohodu Turki.

Zdi se, da je od Esmeralde, Kasandre in drugih trpečih, obenem pa fatalnih lepotic minila že cela večnost. Mehiške, venezuelske, argentinske in druge junakinje ne povzročajo več takšne histerije, kot so jo nekoč. Morda smo se jih gledalci nasitili, morda pa jih je preglasila konkurenca z vzhoda - natančneje iz Turčije.

Po izvozu serij so takoj za Američani

Tako kot je slovensko občinstvo pred ekrane prikoval Sulejman Veličastni, ki smo ga lahko gledali na Planet TV, se nad turškimi TV-serijami navdušujejo tudi drugod po svetu. Te so postale eden najboljših izvoznih artiklov Turčije - le Američani izvozijo več serij kot Turki, medtem ko so turške serije po svetovni razširjenosti že prehitele Mehiko in Brazilijo.

sulejman veličastni | Foto:

Še več, Turki so konkurente porazili na domačem igrišču, saj jim je uspelo svoje serije spraviti celo na latinskoameriške televizije. Predsednik ceha turških televizijskih in filmskih producentov Burhan Gun je pred časom za BBC povedal, da je razlogov za uspeh turških serij v Latinski Ameriki več. "Na prvem mestu je dejstvo, da so Turki podobni mnogo Latinoameričanom. Turčija je zelo multikulturna dežela, zato imamo igralce z različnimi etničnimi ozadji."

Zgodbe, ki so gledalcem blizu

Povedal je tudi, da se turške serije lotevajo družbenih tem, ki so blizu tako Latinski Ameriki kot drugim delom sveta. "Veliko turških serij se ukvarja recimo s preseljevanjem s podeželja v mesta in izzivi urbanizacije," je pojasnil za BBC. "To je pomembna tema v veliko državah v razvoju, zahodna produkcija pa se je ne loteva."

Turška serija Mama, ki 26. decembra prihaja na Planet TV, se loteva perečih tem, kot sta zloraba otrok in nasilje v družini. | Foto: Turška serija Mama, ki 26. decembra prihaja na Planet TV, se loteva perečih tem, kot sta zloraba otrok in nasilje v družini.

Balkan že od nekdaj čuti turške vplive

Priljubljenost teh serij na Balkanu medtem tiči tudi v dejstvu, da je bil velik del te regije več stoletij pod vlado Otomanov in je prevzel del njihovega izročila od hrane do določenih besed. Sociologi so za spletni portal Balkan Insight pojasnili, da gre tudi za sentimentalen odziv prebivalcev Balkana na patriarhalne vrednote, ki jih turške TV-serije pogosto prikazujejo in v katerih mnogi vidijo "Balkan, kot je bil nekoč".

Neka Sarajevčanka, oboževalka turških serij, je za Balkan Insight pojasnila, da se je latinskoameriških nadaljevank naveličala, "ker vse sledijo istemu vzorcu in vsebujejo zaplete, ki se običajnim ljudem v vsakdanjem življenju ne dogajajo". Zgodbe turških serij pa so po mnenju mnogo gledalcev veliko bližje tistemu, kar preživljajo sami.

Serijo Mama boste na Planet TV gledali od 26. decembra. Od torka do četrtka bo na sporedu ob 21.45, ob petkih pa ob 22.10.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin