Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 3. 2018,
16.09

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

igralec film Oblika vode Doug Jones

Ponedeljek, 12. 3. 2018, 16.09

6 let, 1 mesec

Igra v znanih filmih, a njegovega obraza ne poznate. Zakaj? #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82
Doug Jones | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ime in obraz tega ameriškega igralca sta večini svetovne javnosti neznana - pa čeprav ste ga gledali v nekaterih velikih uspešnicah, nazadnje v oskarjevski Obliki vode.

57-letni Doug Jones je v svoji bogati karieri, ki traja že več kot 30 let, igral v vrsti odmevnih televizijskih serij in filmov, a sta njegovo ime in predvsem obraz bolj ali manj neznana. Jones namreč praviloma nastopa v vlogah pošasti, Nezemljanov in podobnih bitij, za katere ga z masko in kostumi spremenijo do neprepoznavnosti. Nazadnje je tako nastopil v Obliki vode, filmu, ki je letos osvojil štiri oskarje, med njimi za najboljši film.

Poglejte, ali igralca opazite v napovedniku filma:

Ste ga videli? Seveda ste ga, Jones v Obliki vode igra bitje dvoživko, v katerega se zaljubi glavna junakinja Elisa, ki jo igra Sally Hawkins.

Doug Jones v Obliki vode | Foto: IMDb Doug Jones v Obliki vode Foto: IMDb

Jones je z režiserjem Oblike vode Guillermom del Torom sodeloval že pri vrsti filmov, kot so Mimik, Favnov labirint in Hellboy, videli pa ste ga tudi v drugih znanih filmskih in televizijskih izdelkih. V filmu Fantastični štirje: Prihod Srebrnega letalca je igral naslovno vlogo, torej Srebrnega letalca, v seriji Zvezdne steze: Discovery pa je poveljnik Saru.

Kot poveljnik Saru v Zvezdne steze: Discovery | Foto: IMDb Kot poveljnik Saru v Zvezdne steze: Discovery Foto: IMDb

Kot Favn v Favnovem labirintu | Foto: IMDb Kot Favn v Favnovem labirintu Foto: IMDb

Kot Bledi mož v Favnovem labirintu | Foto: IMDb Kot Bledi mož v Favnovem labirintu Foto: IMDb

Kot Abe Sapien v franšizi Hellboy | Foto: IMDb Kot Abe Sapien v franšizi Hellboy Foto: IMDb

Srebrni letalec v Fantastični štirje: Prihod Srebrnega letalca | Foto: IMDb Srebrni letalec v Fantastični štirje: Prihod Srebrnega letalca Foto: IMDb

Jones se je na fakulteti ukvarjal s pantomimo, njegovo kariero pa je sredi 80. let zagnal nastop v McDonald'sovem oglasu, kjer so ga oblekli v luno in postavili za klavir:

"S to vlogo sem si prislužil sloves 'tistega visokega in suhega tipa, ki je pripravljen nositi kostume, se v njih dobro giblje in se zaradi tega nič ne pritožuje,'" je v intervjuju za Great Big Story pojasnil Jones.

Prvi film, v katerem je nastopil, je bil Batman se vrača iz leta 1992, v katerem je igral zlobnega "suhega klovna", vlogo pa je dobil zaradi svoje izredne gibčnosti. Do danes je sledilo več kot 150 različnih produkcij.

Kot je Jones pojasnil v intervjuju za Great Big Story, kjer so ga poimenovali "Najbolj slaven igralec, ki ga nikoli niste videli", so preobrazbe v like, ki jih igra, zelo različne. "Včasih gre le za kostum, ki si ga nadenem, včasih pa za masko, ki mi jo nanesejo na celotno telo," je povedal. Preobrazba v poveljnika Saruja v Zvezdnih stezah recimo traja dve uri, kar je po njegovih besedah "milostno malo", medtem ko so ga v Aba Sapiena v Hellboyu spreminjali po sedem ur.

Posebni učinki ne morejo nadomestiti človeka v maski

"Biti oblečen v gumo od glave do pet je točno tako, kot si predstavljate - bolj vroče, kot bi si želel, maska je težja, kot bi si želel, in te izolira bolj, kot bi si želel," je svoje delo opisal Jones. "Zakaj se torej s temi mukotrpnimi preobrazbami ukvarjamo v času, ko je mogoče pošasti ustvariti s posebnimi učinki? Mislim, da ljudje radi gledamo ljudi. Tudi če gre za pošast, si želimo človeške interpretacije te pošasti."

Ne spreglejte