SiolNET. Trendi Film in TV
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Filmi o ženskah manj dobičkonosni kot tisti o moških? Ni res!

0,23

termometer

Filmi o ženskah enako dobičkonosni kot tisti o moških
Foto: IMDb

Eden najpogostejših odgovorov na očitek, da v filmih prevladujejo moški, je, da so filmi z ženskami ali o ženskah manj dobičkonosni. Tudi po raziskavi filmov lanskega leta to ne drži.

Številne raziskave so že potrdile, da v večini filmov prevladujejo moški liki, zato tudi rezultati preštevanja moških in ženskih vlog v hollywoodskih filmih v letu 2015 ne presenečajo. Le 22 odstotkov filmov je imelo v glavni vlogi ženske.

Kot ugotavljajo na spletni strani Flickfilosopher, tudi lansko leto ni vzdržal izgovor, da so filmi z ženskami v glavnih vlogah manj dobičkonosni od filmov z moškimi v glavnih vlogah. Pod drobnogled so vzeli 153 hollywoodskih filmov, ki so premiero v ZDA doživeli med 25. decembrom 2014 in 18. decembrom 2015. Gre za filme, ki jih je bilo mogoče videti v večini ameriških kinematografov, torej za komercialne projekte ameriške filmske industrije.

Charlize Theron, Nicholas Hoult, Riley Keough, Abbey Lee in Courtney Eaton v filmu Pobesneli Max: Cesta besa. Charlize Theron, Nicholas Hoult, Riley Keough, Abbey Lee in Courtney Eaton v filmu Pobesneli Max: Cesta besa. Foto: IMDb

Pogost odgovor na očitek, da je v filmih premalo žensk, je dobičkonosnost žanrov in filmov z moškimi v glavnih vlogah, a kot je pokazala raziskava, je verjetnost, da bo film komercialno uspešen, enaka ne glede na spol ljudi v glavnih vlogah.

So pa v lanskem letu v Hollywoodu za filme, v katerih so ženske dobro zastopane, v povprečju porabili 20 odstotkov manj denarja, prav tako je bil proračun za filme, v katerih so imele glavne vloge ženske, v povprečju 24 odstotkov nižji od filmov, v katerih so v glavnih vlogah moški. To dokazuje, da so filmi z ženskami še vedno dojeti kot finančno tvegani, čeprav podatki tega ne potrjujejo.

Kot ugotavljajo na spletni strani, so filmi z ženskami v glavnih vlogah oziroma filmi, v katerih so ženske dobro zastopane, v povprečju bistveno cenejši in enako verjetno dobičkonosni, torej celo manj tvegani kot filmi z moškimi v glavnih vlogah.   

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin