Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 6. 2018,
12.09

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Natisni članek

kitarist Eric Clapton glasbeni dokumentarec TV Telekoma Slovenije

Sreda, 27. 6. 2018, 12.09

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Eric Clapton: Življenje v 12 taktih (Eric Clapton: Life in 12 Bars)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Eric Clapton: Življenje v 12 taktih

Intimna, razkrivajoča glasbena odisejada o življenju in karieri kitarskega virtuoza Erica Claptona, povedana z njegovimi besedami in besedami tistih, ki slovitega glasbenika najbolje poznajo.

Velika Britanija │ 2017 │ 128 min. │ Glasbeni dokumentarec

R: Lili Fini Zanuck I: Eric Clapton, George Harrison, Pattie Boyd, Charlotte Martin

Ocena IMDb: 7,0/10│ Rotten Tomatoes: 69 % │ Uporabniki Googla: 93 %

Dokumentarni film premišljuje o Claptonovi vlogi v sodobni glasbi in kulturi ter se pri tem potopi v najmračnejše kotičke glasbenikovega življenja – od njegovega travmatičnega otroštva in odvisnosti od alkohola ter drog pa vse do tragične smrti njegovega štiriletnega sina Conorja leta 1991.

Jure Golobič
Trendi Slovenskega glasbenika so v ZDA razglasili za kitarista leta

Njemu v spomin je Clapton spesnil skladbo Tears in Heaven – eno največjih uspešnic svoje kariere. Ta se razteza skozi šest desetletij, prav v glasbi pa je sloviti kitarski virtuoz vedno znova odkril svojo notranjo moč in zdravilo za zdravljenje duševnih ran.

Fotogalerija
1 / 8

"Menim, da nam je film uspelo posneti, ker je bil Eric razpoložen za to. Je neverjetno zaseben mož in čeprav je izjemno uspešen, mu ni bilo nikoli mar za razpoznavnost, ljubi samo svojo glasbo …

Verjetno ima to opraviti tudi z njegovo starostjo, saj je pred nekaj leti dopolnil 70 let. Dejal mi je: 'Ne želim, da bi film posneli po moji smrti in da bi ta deloval napačno.' Morda je mislil, da je napočil čas, da položi vse na mizo." Lili Fini Zanuck, režiserka filma

TV Najstniški filmi
Trendi Najstniški demoni s podivjanimi hormoni #foto #video

"Prvih 90 minut filma je zlato ... čeprav bi si ljubitelji verjetno želeli več podrobnosti o vrtoglavem številu legendarnih glasbenih skupin, ki jih je Clapton ustanovil ali v katerih je igral v razponu dobrih desetih let." Dennis Harvey, Variety


"Eden najbolj žalostnih trenutkov, ki sem ga kadarkoli zasledil v filmih, nastopi po dobri polovici dokumentarca Eric Clapton: Življenje v 12 taktih." Godfrey Cheshire, RogerEbert.com

Napovednik filma Eric Clapton: Življenje v 12 taktih:

Zanimivost:

  • Eric Clapton je edini glasbenik, ki je bil trikrat sprejet v Dvorano slavnih rock'n'rolla – enkrat kot samostojni ustvarjalec in dvakrat kot član skupin The Yardbirds in Cream –, revija Rolling Stone pa ga je na svoji lestvici 100 najboljših kitaristov vseh časov uvrstila na drugo mesto tik za Jimijem Hendrixom.
  • Clapton je privolil v snemanje filma pod pogojem, da bo tega režirala Lili Fini Zanuck. Njuno prijateljstvo sega v leto 1991, ko je Clapton ustvaril glasbo za njen režijski prvenec Mrzlica.
  • Eric Clapton: Življenje v 12 taktih | Foto: Dokumentarec Življenje v 12 taktih je šele drugi celovečerec, pod katerega se je Zanuckova podpisala kot režiserka, zato pa je toliko daljši seznam filmov, ki jih je ta producirala.

    Leta 1989 je skupaj z možem, zdaj že pokojnim Richardom D. Zanuckom, producirala dramo Šofer gospodične Daisy, po zaslugi tega filma pa je postala šele druga ženska v zgodovini, ki je prejela oskarja za najboljši celovečerec.
  • Izvirno glasbeno podlago za dokumentarec je zložil dvakratni oskarjevec Gustavo Santaolalla (Gora Brokeback, Babilon).
Ljudje S3
Trendi Kakšna je prihodnost umetne inteligence? #video

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


V videoteki DKino si oglejte tudi:

Dan osvoboditve
Trendi Dan osvoboditve (Liberation Day)
Trendi Marley
Našel sem Felo Kutija
Trendi Našel sem Felo Kutija (Finding Fela)
Ne spreglejte