Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 4. 2023,
12.18

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nicolas Cage Drakula ocena filma Renfield

Četrtek, 13. 4. 2023, 12.18

1 leto

Ocena filma Renfield

Drakulov sluga stopi v ospredje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Renfield | Foto Karantanija Cinemas

Foto: Karantanija Cinemas

Renfield je komična grozljivka, v kateri je v ospredje stopil stranski lik iz Drakule, slovitega romana Brama Stokerja. Osrednje dogajanje je postavljeno v sedanjost, v New Orleans, kjer Renfield skrbi za ranjenega grofa in k njemu vodi žrtve, da bi si ta opomogel, ko se zaplete s policistko, ki se upira mafiji. V filmu je veliko pretiranega in izredno krvavega nasilja, ki je predstavljeno s parodično mero humorja, vendar film le občasno najde pravo ravnotežje.

Zgodba je osredotočena na naslovnega junaka, ki je Drakulov lakaj in "familiar" že od dogodkov iz romana, torej s konca 19. stoletja. Ti so prikazani skozi prebliske, kot izseki iz klasičnega filma Drakula iz 1931, v katerem je vampirja upodobil sloviti Bela Lugosi, a so tukaj predelani z Nicolasom Cageem in Nicholasom Houltom v glavnih vlogah (vključno s ponarodelo vampirsko izjavo: "Nikoli ne pijem … vina."). Po napadu na grad je Drakula ranjen in Renfield ga pripelje v novi svet, kjer mu najde zatočišče v kleti opustošene bolnišnice v New Orleansu. Ko ga prvič spoznamo, je na srečanju za žrtve v soodvisnih razmerjih. A Renfield tam ni zato, da bi razčistil svoje težave, temveč zato, da bi Drakuli našel žrtve – torej tiste, ki zlorabljajo člane skupine.

Poglejte napovednik:

Cage končno Drakula

Kot vampirjev "familiar" ima Renfield posebne moči, predvsem fizično moč in hitrost, da zlahka omami žrtve in jih premikasti, če se mu upirajo. Za aktivacijo supermoči mora jesti žuželke, kar je navezava na njegov lik iz romana, ki je prepričan, da bo z zaužitjem živih bitij dobil njihove moči, podobno kot jo vampirji iz krvi. Podobe Renfielda, ki žre hrošče in druge živali, so sicer najbolj zažrte v popkulturno podzavest iz filma Drakula Francisa Forda Coppole, kjer ga je surovo upodobil glasbenik Tom Waits. Mimogrede, Cage bi v tistem filmu skoraj dobil glavno vlogo Jonathana Harkerja, ki je nato šla Keanuju Reevesu, vendar je režiser – ki je sicer njegov stric – zavrnil sodelovanje s takrat mladim in preveč ognjevitim igralcem.

Prav Nicolas Cage v vlogi Drakule je glavna atrakcija Renfielda, saj je njegova kombinacija pretirane igre ena redkih, ki zmore biti hkrati strašljiva in imeti komični učinek. A to je film o Renfieldu, tako da je Drakula precej v ozadju, režija in scenarij pa na Cageevo pretiravanje dajeta vse preveč omejitev. Naslovnega junaka upodobi Nicholas Hoult, ki je, spet mimogrede, pred osemnajstimi leti igral Cageevega sina v zabavni komični drami Vremenar (The Weather Man). Houlta smo nazadnje videli v nekoliko spregledani grozljivki Meni (The Menu), kjer je igral popolnega vase zagledanega kretena, na smrt obsedenega z mogočnim kuharskim mojstrom, tako da je tukaj zanimivo spremljati, kako se njegov lik izvije iz zelo podobnega položaja.

Nicolas Cage kot Drakula in Nicholas Hoult kot Renfield | Foto: Karantanija Cinemas Nicolas Cage kot Drakula in Nicholas Hoult kot Renfield Foto: Karantanija Cinemas

Na začetku filma je Renfield izgubljen in depresiven, ko se trudi Drakuli dostaviti čim več trupel, ob tem pa nenehno izbirati čim bolj zle ljudi, čeprav gospodar zahteva čiste duše ("Nedolžne turiste, peščico nun, avtobus navijačic!"). Ko skuša omamiti nasilnega fanta ene izmed članic skupine za samopomoč, pa se zaplete v mafijsko vojno, zaradi česar postane tarča najprej policijske preiskave, nato pa še gangsterske. No, pri policijski preiskavi primer vodi zgolj prometna policistka Rebecca, ki jo upodobi glasbenica, komičarka in igralka Awkwafina, v katero se Renfield zaljubi na prvi pogled. Zaradi nje se odloči spremeniti in postati boljši človek, s tem pa se zameri Drakuli, ki se nato vključi v vsesplošno vojno.

Med komedijo in grozo

Kot omenjeno, vsebuje film veliko nasilja, saj v pretepaško-strelskih obračunih žrtve pogosto ostanejo brez okončin, streli kosijo napadalce, kri pa dobesedno brizga na vse strani. No, razen po junakih, saj se na Renfieldu, Rebecci in Drakuli le redko pojavi več kot nekaj kapljic krvi. Zaradi tovrstnih odločitev filmu ne uspe navigirati med grozljivko in komedijo, s čimer se odreče dobršnemu delu učinka na obeh področjih. Komedija je brez krvi in kakršnihkoli realističnih posledic namreč videti sterilna, hkrati pa iz istega vzroka v gledalcu ni mogoče vzbuditi gnusa, kaj šele groze. In to kljub temu, da Renfield žre hrošče in muhe ter gangsterjem trga roke, s katerimi nato Rebecca pretepe podkupljene policiste.

Awkwafina kot Rebecca | Foto: Karantanija Cinemas Awkwafina kot Rebecca Foto: Karantanija Cinemas

Na papirju so avtorji Renfielda videti kot zmagovalna ekipa z vseh vetrov. Eden od scenaristov, Ryan Ridley, je pred tem soustvarjal priljubljeno odštekano animirano serijo Rick in Morty, drugi scenarist, Robert Kirkman, je avtor stripov in serije Živi mrtveci, medtem ko je režiser Chris McKay režiral animirani Lego Batman film, napisal scenarij za Dungeons & Dragons: Čast med tatovi in soustvarjal animirano serijo Robot piščanec (Robot Chicken), ki je pokazala, da norčevanje iz popkulture nima meja. A končni rezultat pokaže, da se njihovi talenti ne dopolnjujejo in za povrh potratijo prav tako neverjetno zasedbo, ki poleg prej omenjenih Houlta, Cagea in Awkwafine vključuje še komika Bena Schwartza (Parki in rekreacija) ter nagrajeno igralko Shohreh Aghdashloo (The Expanse, Hiša peska in megle).

Ali je Renfield vreden ogleda?

Rezultat je gledljiv film, ki vsebuje dobro mero humorja, predvsem v obliki šaljivih dialogov in nepričakovanih preobratov, pa tudi akcijske scene so dobro koreografirane in zrežirane. Kljub fantastični premisi nerealistični elementi kmalu postanejo moteči. A to se ne nanaša ne tiste, povezane z vampirizmom ali Renfieldovimi močmi, temveč na prikaz upodobitev sveta – denimo lahkotno komičen pogled na vseobsegajočo policijsko korupcijo ali pa prikaz mimoidočih, ki jih krvavi spopadi niti malo ne zmotijo. Vse to zmanjša učinek, in čeprav se boste med samo projekcijo večkrat zakrohotali, to ni film, ki bi pustil dolgoročni vtis. In Nicolas Cage kot Drakula bi si to zaslužil.

Renfield Ocena filma 3 | Foto:

Režija: Chris McKay

Igrajo: Nicolas Cage, Nicholas Hoult, Awkwafina, Ben Schwartz, Adrian Martinez

Žanr: komična grozljivka

Dolžina: 93 minut

Preberite še:

Super Mario Bros Film
Trendi Brata Super Mario film: neobremenjujoča zabava za vse starosti
Dungeons & Dragons
Trendi Film, s katerim ne boste zakockali svojega časa
John Wick 4
Trendi To ni zgodba, to je balet
Ne spreglejte