Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 2. 2014,
14.08

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

dokumentarni film Amy Winehouse Kino Šiška

Torek, 18. 2. 2014, 14.08

3 leta, 7 mesecev

Dokumentarni film o Amy Winehouse, grafitih, morda tudi o Nicku Cavu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po The Artist Is Present Marine Abramović, dokumentarnem filmu o Ai Weiweiu, Ulayu in punkovski skupini Pussy Riot se tudi letos na platnu v Kino Šiška obetajo mikavne projekcije umetnosti in glasbe.

Da se Kino Šiška z delom svoje programske usmeritve na kulturnem polju vzpostavlja kot art kino, je postalo jasno že lani, letos to v centru urbane kulture potrjujejo. Na platnu Kina Šiška smo namreč v preteklosti lahko gledali The Artist Is Present Marine Abramovič, dokumentarni film o kitajskem umetniku in borcu za človekove pravice Ai Weiweiju, film Ulay: Projekt RAK in tridimenzionalno ekranizacijo ikone modernega plesa Pine Bausch, ki se je je lotil režiser Wim Wenders. Šišensko platno pa nam je tudi omogočilo vstop v moskovsko sodno dvorano, kjer je potekal proces proti feministični punkovski skupini Pussy Riot.

Dobro kondicijo pri izbiri sodobne dokumentarne produkcije, ki se loteva aktualnih umetniških zgodb, vprašanj in dejanj ter glasbenega sveta, kaže programska slika Kinodoka tudi ob letošnjih napovedih. Enkrat na mesec bomo tako lahko v dvorani Katedrala gledali sodobno umetniško dokumentarno produkcijo, ki vstopa na različna področja. Programska slika je namreč široka, gre za aktualne vsebine, povezane s sodobno umetnostjo in glasbo, nagrajene festivalske filme, med njimi tudi Lepotica in boksar, nominiranca za oskarja 2014 za najboljši dokumentarni film.

Umetnost in nasilje Cikel umetniških in glasbenih dokumentarcev Kinodok se bo v Kino Šiška začel že jutri, 19. februarja, in sicer s filmom Umetnost/Nasilje, ki v ospredje postavlja palestinsko-izraelsko zgodbo. Palestinsko-izraelskega igralca, filmskega in gledališkega ustvarjalca ter političnega aktivista Juliana Mer-Khamisa so 4. aprila 2011 ubili pred Gledališčem svobode, ki ga je ustanovil v begunskem taborišču Jenin na Zahodnem bregu. Dokumentarni film Umetnost/Nasilje spremlja dve njegovi študentki iz taborišča Jenin, ki po njegovi smrti na novo opredeljujeta svojo identiteto kot umetnici in ženski. Ob grozeči vojaški zasedbi in družbenih pritiskih se obdata s skupino mladih radikalnih palestinskih umetnikov.

Marca intimna zgodba o življenju v New Yorku Lepotica in boksar je intimna zgodba o umetniškem paru, o "boksarskem" slikarju Ushiu Shinohari in njegovi ženi, umetnici Noriko, ki se sooča z okoliščinami preživljanja in življenja v New Yorku. Film je portret para, ki ga spremljajo večne teme življenja, kot so žrtvovanje, razočaranje in staranje, ter vprašanja, ki se sučejo okoli ljubezni, ustvarjalnega duha ter mesta umetnosti in njenih akterjev.

Med umetniške in glasbene ikone V vsebinsko široki paleti dokumentarcev bomo aprila ob projekciji filma Lažni primer spet stopili v stik s kitajskim umetnikom in borcem za človekove pravice Ai Weiweiem. Spremljali bomo lahko umetnikov prihod na prostost iz trimesečne osame v zaporu in nadaljnje izoliranosti, ki je bila posledica hišnega pripora pod strogim nadzorom in z omejitvami kitajskih oblasti. Politično discipliniranje se je za umetnika nadaljevalo še s tožbo, ki jo je sam poimenoval Lažni primer. Film, ki predstavlja pesti represivne oblasti, ki želi utišati svoje kritike, pa se osredotoča tudi na neustavljivo moč ustvarjanja, saj Ai Weiweia spremlja tudi ob tem, kako v tem obdobju življenja išče nove načine za izražanje.

Ko gorijo palače je najnovejši film Dona Argotta, portret metal zasedbe Lamb of God, ki so jih oboževalci po svetu spremljali kot svoje junake, medtem ko so jih organi pregona ob njihovem pristanku v Pragi postavili na sodni parket. Zasuk zgodbe se zgodi dve leti po tem, ko je češki oboževalec metal zasedbe padel z njihovega koncertnega odra in umrl, zato pevca Randyja Blytha ob njihovem ponovnem prihodu v Prago aretirajo in obtožijo umora. Film v drugem delu sledi čustveni sliki Blytha ob sodnem procesu, odzivu njegovih prijateljev in oboževalcev.

Na ogled bo tudi film Ulica umetnosti, dokumentiranje enega največjih venezuelskih festivalov sodobne umetnosti, ki v času svojega trajanja štirideset domov preobrazi v razstavišča in tako umetnost neposredno preplete z življenjem, njegovim vsakdanom. Na smrt se izplešem je zgodba o švedskem koreografu Matsu Eku, film o iskanju telesa kot orodje za izražanje univerzalnega.

Herb in Dorothy spremlja zgodbo ameriškega para, poštnega uslužbenca Herba in knjižničarke Dorothy Vogel, ki sta kljub svojim skromnim plačam svoje stanovanje napolnila z umetniško zbirko svetovnega pomena, enosobno domovanje pa tako zasedla s skoraj pet tisoč umetniškimi deli. Teh, v vrednosti milijon dolarjev, nista nikoli prodala, sta pa jih podarila različnim ameriškim muzejem. Zgodba o Herbu in Dorothy portretira zbirateljstvo umetnosti, kjer kupovanje umetnine ne poganja kapitalski interes, ne grabljenje po socialnem statusu, temveč iskreni odnos do umetnosti, ki jo dojemata kot javno dobro.

Dokumentarec Nikoli pozabljena naslavlja pevko Amy Winehouse, ki velja za eno naizvirnejših umetnic naše dobe. Film, posvečen brezčasni ustvarjalki, je pripoved o glasbenici skozi oči novinarjev, prijateljev in priznanih kritikov. Sivo mesto pa dokumentira nov način risanja grafitov v Sao Paulu, kjer je hip hop nadomestila brazilska regionalna kultura, dela ekipe OsGemeos pa so se razširila v galerije po vsem svetu. A v domačem mestu je mestna oblast z novim zakonom proti vizualnemu onesnaževanju naročila vse njihove slike prekriti s sivo.

V Kinodok so vključili tudi ekranizacijo evropskih reggae glasbenikov, Gentelmena in Alborosieja. Na ogled pa bo tudi Razkrito življenje, film, ki beleži ustvarjanje fotografinje Robyn Beeche, ki je v osemdesetih raziskovala identitete v Londonu, se podpisala pod kultne podobe poslikanih teles in sodelovala z različnimi ljudmi s področja kontrakulture, nato pa na vrhuncu kariere spoznala duhovnost v Indiji in to perspektivo vnesla v svoje delo.

Morda tudi Nick Cave? Program Kinodok bo morda bogatejši še za en film, in sicer glasbeni dokumentarec o Nicku Cavu. Film 20.000 dni na Zemlji je svojo premiero doživel na festivalu Berlinale, slovensko pa bo morda v Kino Šiška – predvajanje še ni potrjeno, se pa morda zgodi. Kakorkoli, to bo tako še en razlog, poleg zgoraj navedenih, da bomo redno, mesečno zahajali v center urbane kulture in se napajali z vsebinami s področja sodobne umetnosti in glasbe.

Ne spreglejte