Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2013,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Festival Ljubljana

Četrtek, 11. 7. 2013, 14.35

8 let

Na Ljubljana festivalu likovna kolonija in glasbena akademija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Križankah pod okriljem 61. Ljubljana festivala že od nedelje poteka 16. mednarodna likovna kolonija.

Dela, ki so nastajala v tem tednu, bodo v petek ob 12. uri razstavili v Viteški dvorani. V petek zvečer pa bo koncert Slokar kvarteta pozavn v preddverju Križank uvedel Akademijo Branimir Slokar, ki se je bo udeležilo 250 glasbenikov iz 29 držav.

Mednarodna likovna kolonija v Križanke že tradicionalno privabi ustvarjalce z vsega sveta in iz Slovenije, ki navdih za svoja dela iščejo prav v ambientu priljubljenega ljubljanskega letnega gledališča. Doslej se je, skupaj z letošnjimi udeleženci, po besedah selektorja Toma Vrana likovne akademije udeležilo 128 slikarjev, od tega 64 slovenskih in 64 tujih.

Med letošnjimi udeleženci je tudi svetovno priznani irski umetnik Michael Bulfin, iz Slovenije pa še danes v središču Ljubljane ustvarjajo Beti Bricelj, Natalija Šeruga Golob, Ljubo Radovac in Milan Golob.

Pozavnist in glasbeni pedagog Branimir Slokar, katerega kvartet pozavn letos obeležuje 40 let, je zaslužen zato, da je pozavna iz izrazito orkestrskega instrumenta postala prepoznaven solistični in virtuozni koncertni element. Po besedah dirigentke in umetniške vodje Akademije Branimir Slokar Žive Ploj Peršuh je Slokar tudi izjemen pedagog, pod vodstvom katerega so se kalili številni slovenski pozavnisti, ki zasedajo solistične položaje v profesionalnih orkestrih.

Prav po Slokarju je tako dobila ime glasbena akademija. Akademija Branimir Slokar je plod večletnega razvoja projekta Connecting Through Music, ki ga je ekipa Društva Delavnica zasnovala za Evropsko prestolnico kulture Maribor 2012. Od letošnjega leta je akademija uvrščena v izobraževalni del Ljubljana festivala.

Ploj Peršuhova se je na današnji novinarski konferenci zavezala, da bo akademija Ljubljana festival "prežela z mladostnim žarom". V Ljubljani bo letos gostovalo 250 glasbenikov, ki bodo v slovenski prestolnici "delali, se družili, rasli osebnostno in umetnostno ter s tem vplivali na mesto, na festival kot tak in na vse nas, ki z njimi sobivamo". "Mladi glasbeniki se bodo skupaj z nami trudili doseči odličnost in popolnost," je dodala.

Umetniška vodja akademije je povedala, da bodo z mladimi glasbeniki v sklopu mojstrskih tečajev delali priznani pedagogi, udeleženci pa se bodo lahko vključili tudi v Orkester Akademije Branimir Slokar, kar jim bo omogočilo intenzivno delo v orkestru z mednarodno priznanimi glasbeniki. "Delovanje akademije bi radi peljali naprej. Želimo, da bi postala ena od treh najbolj želenih destinacij poletnega izobraževanja glasbenikov z vseh kontinentov," je še dejala Ploj Peršuhova. Udeleženci akademije bodo ob zaključku mojstrskih tečajev svoje znanje pokazali na koncertu.

Na Ljubljana festivalu skrbijo tudi za izobraževanje mladih med 6. in 14. letom. Že od 8. julija v Križankah poteka likovna delavnica Barvna svetloba, 22. julija se bo začela glasbeno-gibalna delavnica Ritem v gibanju, 19. avgusta pa bo na vrsti še plesno-pevska delavnica Briljantina - zapleši in zapoj!, vezana na muzikal Briljantina, ki bo tedaj na sporedu festivala. Z delavnicami si po besedah direktorja in umetniškega vodje Festivala Ljubljana želijo doseči, da bi tudi mladi začutili poletni utrip Križank in jih z ulice privabiti na katero od festivalskih prireditev.

Ne spreglejte