Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2019,
15.05

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

nasveti ideje dekoracija oprema pametni dom dom valentinovo Ljubezen je v zraku

Torek, 12. 2. 2019, 15.05

5 let, 2 meseca

Valentinovo: Kako ga preživeti v udobju lastnega doma?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
valentinov dan | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Še dobra dva dneva nas ločita od najbolj "ljubečega dneva" v letu. Ker marsikdo še vedno ne ve, kako in s čim presenetiti ljubo osebo, smo za vas pripravili vodnik, ki vam bo olajšal mučne priprave, saj z njimi ne boste imeli prav veliko dela.

par, razhod, ločitev
Trendi Pozor, na današnji dan razpade največ zvez v letu

Valentinovo že dolgo ni več samo dan za zaljubljence. Ta dan lahko izkoristite tudi za izkazovanje naklonjenosti do svojih prijateljev in družinskih članov. Razveselite jih tako, da v svojem domu pripravite zabavne aktivnosti in jih morda celo navdušite z manjšimi presenečenji.

par | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Za zaljubljene pare, ki pripravljajo zmenek

Romantičen zmenek lahko z manjšimi predpripravami izpeljete kar v udobju svojega doma. S tem ne boste le privarčevali denar, ampak poskrbeli tudi za bolj intimno vzdušje, ker vas ne bo motila množica drugih parov, kot se lahko to zgodi v javnosti.

Čeprav zamisli, na kakšen način preživeti valentinovo, nežnejšemu spolu verjetno ne primanjkuje, so naslednje ideje primerne tako za moške kot ženske. Verjetno ni treba poudarjati, da gre pri teh za bolj splošne smernice, ki jih seveda dodatno nadgradite glede na osebnost in preference ljubljene osebe.

Zakaj bi moralo biti vse rdeče? Nobene potrebe ni, da za valentinovo celoten dom okrasite v rdečo barvo samo zato, ker je ta sinonim za valentinovo. Predlagamo, da namesto rdečega odtenka posegate po barvah, ki so osebi, ki jo želite presenetiti, najljubše. Enakega pravila se držite tudi pri oblikovanju cvetličnega šopka, če ga nameravate podariti za darilo.

cvetlični šopek | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ravno tako je povsem odveč tudi zamisel, da bi morali svoj dom okrasiti zelo nazorno. Oseba, ki jo povabite k sebi, ve, zakaj prihaja k vam, tako da dodatnega naznanila res ne potrebuje. Dekor naj bo raje subtilen, a naj vseeno izraža, da gre za posebno priložnost. Želite namreč ustvariti prijetno vzdušje, ki vas bo sprostilo. Obilje vrtnic, baloni, po tleh posuti cvetovi, sveče in druge "tradicionalne" zadeve morda ne bodo všeč tistim, ki so manj romantični od vas, in bodo zato še bolj napeti.

Kako okrasiti, da bo okusno: za pravo romantično vzdušje boste najlažje poskrbeli s tako imenovano ambientalno razsvetljavo. Božično-novoletne lučke, ki ste jih nedavno ravno pospravili, vam bodo ponovno prišle prav. Obesite jih na steno ali jih celo povežite po celotnem prostoru. Kombinirajte navadne rumene ali bele lučke z rdečimi ali rožnatimi. Lučke so odlična alternativa zastarelim svečam.

fotografije | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Iz dekorativnega papirja lahko izrezljate večje srce in ga nalepite kar na vhodna vrata, da povečate "posebnost" zmenka, ki bo potekal v notranjosti. Namesto papirnatih srčkov lahko uporabite tudi okrasne plastične ali še bolje - obesite lahko kar pravi srčkasti venec, izdelan iz pravih ali plastičnih cvetlic.

Za osebno noto in posebno presenečanje boste poskrbeli, če kakšno prazno steno uporabite za izdelavo galerije v obliki srca. Izdelajte najljubše fotografije, ki so zaznamovale vajine srečne trenutke v razmerju, in jih nalepite na steno. Tako bo zmenek dobil še bolj čustven pridih.

srčki | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Še ena prisrčna ideja se skriva v tem, da na manjše liste papirja zapišete osebne misli, zakaj imate to osebo radi in zakaj je tako posebna. Tisti, ki ste bolj sramežljivi, lahko osebne misli zamenjate s citati iz najljubše knjige ali filma. Kot je prikazano na zgornji sliki, jih lahko obesite na vrvico ali pa jih nalepite po prostoru - le pazite, da ne boste pretiravali.

Te srčke lahko izkoristite tudi za zelo domiselno darilo. Poleg misli in citatov nanje zapišite tudi zaobljube, ki ste jih pripravljeni narediti za ljubljeno osebo, denimo ''bon za 30-minutno masažo'', ki jo boste nudili. Ob koncu zmenka srčke pospravite v dekorativno škatlo in jih podarite kot zelo osebno darilo.

Kaj podariti za darilo: Pri obdaritvi bodite praktični. Kot smo že omenili, lahko dekorativne kose uporabite tudi za obdarovanje. Poleg škatle s papirnatimi srčki lahko ob koncu večera - če se za tovrstno okraševanje odločite - fotografije, nalepljene na steni, odlepite in iz njih izdelate album. Skupaj si nato napišita posvetila, želje in obljube za prihodnost.

S tovrstno izbiro okrasnih elementov ne boste le poskrbeli za zanimivo, predvsem pa osebno darilo, ampak se boste hkrati izognili predolgemu čiščenju in pospravljanju, ko bo zmenka konec.

družina | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Zabavne aktivnosti za otroke in starše

Valentinovo lahko starši predvsem mlajših otrok izkoristite za skupno druženje. Pripravite zabavne aktivnosti, s katerimi se boste še bolj povezali s svojimi malčki, da se bodo tudi oni počutili posebno.

Pisane okraske izdelajte skupaj: okraševanje omejite kar na njihove osebne prostore. Iz pisanega kolaža se lotite skupnega izdelovanja okraskov, ki bodo krasili njihov oseben prostor. Te lahko nalepite ali z vrvico in ščipalkami izdelate ograjo (slika zgoraj), ki jo bo v prihodnosti lažje odstraniti. Na ščipalke lahko obesite tudi skupne slike.

Poleg papirnatih okraskov jim lahko pomagate pri izdelovanju čestitk za valentinovo, med katerimi naj bo ena tudi vaša. Napišite svojim otrokom posvetilo, ki je lahko hkrati tudi darilo, ki bo pozneje, v zrelejših letih, še posebej cenjeno.

čestitka | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kot zanimiva aktivnost se lahko izkaže tudi skupno izdelovanje cvetličnih šopkov ali celo naglavnih vencev. Te lahko izdelate iz naravnih cvetov, a ker niso najbolj trajni, jih je bolje narediti kar iz plastičnih cvetlic.

Tudi s svojimi otroki imate lahko zmenek: kupite ali naredite jim najljubšo sladico, s katero se bodo lahko posladkali ob gledanju svoje najljubše risanke. V dnevni sobi naredite udobno "utrdbo" z veliko vzglavniki in odejami, se z njimi posedite pred televizijo in skupaj spremljate tisto, kar gledajo. Spodbudite pogovor s svojimi otroki tako, da se pogovarjate o zgodbi.

prijatelji | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Za prijatelje in samske, ki praznujejo

Zakaj bi se morali na valentinovo počutiti osamljeno? V svoj dom povabite svoje prijatelje in preživite večer, poln zabavnih aktivnosti.

Kuhajte skupaj: namesto tega, da bi prevzeli odgovornost za hrano, se raje lotite skupnega kuhanja, kjer bo vsak imel priložnost priprave svoje najljubše jedi. Na tak način si boste med seboj lažje delili recepte in načine priprave. Zanimiva ideja, ki lahko pozneje postane darilo, je, da skupaj pripravite slaščice, denimo čokolado, mafine, rjavčke, piškote in podobno. Ob koncu večera jih lepo zavijte v celofan, nikakor pa ne pozabite na posvetilo.

Večer za okušanje vina: če si ne želite narediti preveč dela s pospravljanjem posode in kuhinjskih pripomočkov, lahko pripravite večer za okušanje vina. Povabljence prosite, naj s seboj prinesejo svoje najljubše vino, tako boste imeli na voljo več vrst.

prijatelji | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Gledanje filma ali branje knjig: v domač zmenek s prijatelji lahko vedno uvrstite tudi gledanje filmov, še boljša ideja pa je, da vsak s seboj prinese svojo najljubšo knjigo. Delite si zgodbe, naredite lahko celo nekakšen "bralni krožek", kjer lahko vsak prebere svoje najljubše odlomke.

Akustični koncert: če kateri izmed vaših prijateljev igra na inštrument, ga prosite, ali lahko za vas pripravi kar manjši akustični koncert, pesmi pa naj bodo starejše - mogoče kar tiste iz otroštva ali najstniških let. Ideja je odlična, saj boste tako vsi skupaj prepevali in se počutili bolj povezane med seboj. Le pazite, da ne boste preglasni, da ne bi motili sosedov.

Notting Hill
Trendi Najboljše romantične komedije za valentinovo #video

 

Ne spreglejte