Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2020,
9.40

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Lunos

Natisni članek

prezračevanje prezračevalni sistem zrak Lunos advertorial

Ponedeljek, 26. 10. 2020, 9.40

2 meseca, 2 tedna

Zadihajte zdravo v jesen 2020

Težave po vselitvi v novo hišo: tako se je z vlago spodadel mlajši par iz Lenarta

Vsebino omogoča Lunos

Vstopili smo v letni čas, ko bo nevarnost plesni in vlage v domovih največja. Ob prehodu v jesen nastajajo prve resnejše ohladitve, vlaga v zraku se veča in tako je pojav plesni v naših domovih samo še vprašanje časa. Da omenjene težave niso "rezervirane" le za starejše objekte, je kmalu po vselitvi v novo zgrajeno hišo spoznal mlajši par iz Lenarta.

Foto: osebni arhiv | Foto: Foto: osebni arhiv

Ivana in Simon Bračko sta kmalu po rojstvu sina spoznala, da želita svoj dom urediti v novi hiši, za otroke in zase. Po vselitvi so kaj kmalu nastopile predvsem težave z vlago, ki jih gre pripisati tudi načinu novodobne gradnje. Gradbena stroka in energetski svetovalci zahtevajo zrakotesnost, ljudem pa je prihranek pri ogrevanju seveda v interesu, zato sledijo tem nasvetom. Ko je hiša zatesnjena, pa je preprečena izmenjava zraka in začnejo se običajne težave - kondenz na oknu, črna plesen, vlaga. Poleg tega drastično pade vrednost kisika v primerjavi z ogljikovim dioksidom. To so zelo realne in zelo velike težave, ki jih je – predvsem z vlago – občutila tudi družina Bračko.

Težave z vlago so se pokazale po nekaj letih bivanja v novi hiši. Povprečna štiričlanska družina sicer v zrak dnevno spusti do 15 litrov tekočine – med potenjem, pranjem, sušenjem perila, prhanjem in podobno. Ta vlaga nima kam iti in se absorbira v zidove. Samo vprašanje časa je, kdaj v zidovih doseže kritično točko in le-ti "zacvetijo".


"Ko gradiš hišo, gledaš, da bo vse čim bolj zatesnjeno, da bodo dobra okna, izolacija, da vse skupaj tesni. S tem naj bi privarčeval pri ogrevanju zlasti če uporabljaš toplotno črpalko, gledaš na vsak evro pri elektriki. Nekaj let po vselitvi so se že poznali problemi z vlago, zlasti ko smo na hiši naredili fasado. Plesni ni bilo, čutilo in videlo se je, da je bilo preveč vlage v hiši, katere vrednost je včasih narasla na 85 odstotkov. Zrak v hiši je bil preprosto drugačen kot tisti na prostem. Zametki vlage so bili najbolj vidni na vogalih, pa na oknih. Okna so bila vsako jutro mokra od spodaj. Tudi v kopalnici je bil problem, zlasti po prhanju. Na začetku smo, tako kot verjetno marsikdo drug, gledali na vsak evro, to je bil tudi razlog, da prezračevalnega sistema nismo vgradili že med samo gradnjo. Tudi glede prezračevanja smo razmišljali v stilu, da bomo prezračevali z odpiranjem oken. Toda ne moreš tako odpirati oken, zlasti pozimi, ko hiša potrebuje še več zraka. Prezračevanju smo namenjali neko pozornost, vendar na bolj klasične načine. Pomagali smo si tudi z razvlažilniki zraka, vendar se situacija nikakor ni izboljšala. Z ženo sva se odločila za dolgoročnejšo, trajno rešitev," razloži Simon Bračko. Vgradili so decentralni prezračevalni sistem Lunos.

"Želel sem si predvsem kakovostno rešitev, ne glede na vse. Podjetje Lunos sem najprej zasledil na spletu. Sprva sem se posvetoval s prijateljem, ki je že imel vgrajen njihov prezračevalni sistem in bil z njim izredno zadovoljen. Želeli smo kakovostno prezračevanje, tudi mnogi drugi uporabniki so podjetje Lunos zelo hvalili, in to je bila potem tudi tista pika na i, ki nas je privedla do tega, da smo se odločili za njihove storitve in produkt. Po dogovoru je na ogled prišel njihov komercialist, naredili so izrise, tloris, predračun. Od prvega klica na Lunos do končne izvedbe sta minila slaba dva tedna," pove.

Foto: osebni arhiv | Foto: Foto: osebni arhiv

Kako delujejo prezračevalni sistemi Lunos?

Mineva deset let, odkar je podjetje Lunos na slovenski trg pripeljalo inovativne, učinkovite in preverjene prezračevalne sisteme. Podjetje Lunos je razvilo decentralne prezračevalne sisteme, kjer lahko natančno kontrolirano izmenjavamo količino zraka, merimo vlago, temperaturo, PPM-delce, vrednost ogljikovega dioksida v primerjavi s kisikom. Sestavni deli tega sistema so v veliki večini primerov rekuperatorske enote. Najbolj poznana je e², ki jih je treba smiselno razporediti po posameznih prostorih. Te enote so med sabo povezane, se "pogovarjajo" in vedno delujejo v parih, sinhrono. Torej, če piha ena noter, piha druga ven, tako se zrak izmenjuje v celotni kubaturi neke sobe.

Sistem samodejno meri vlago, temperaturo, boljši modeli tudi vrednosti ogljikovega dioksida v primerjavi s kisikom, in temu prilagaja svoje delovanje. Hkrati pa ima uporabnik možnost številnih nastavitev. Recimo, organizirali ste praznovanje rojstnega dne in veste, da bo v dnevni sobi okoli 20 ljudi, ne štirje ali pet, kot ste navajeni. Takrat vklopite nastavitev "party" in izmenjave bodo postale močnejše, ne glede na to, kakšna bo vlaga ali kakšna je temperatura. Obstajajo tudi "režimi", ki so primerni za nočni počitek in so prilagojeni na manjšo izmenjavo zraka in seveda tudi bolj neslišno delovanje.

Pomisleki pred posegom

Simon Bračko priznava, da se je pred vgradnjo prezračevalnih sistemov Lunos, kljub dobrim priporočilom in odnosa ter začetnega angažmaja podjetja, tudi sam spopadal s številnimi dvomi in pomisleki. Zlasti ker je bila njihova hiša praktično nova. A dvomi ob prihodu strokovnjakov iz Lunosa in poznejšem delu so se hitro razblinili.

"Monterji točno vedo, kako in kaj. Tako kot sam, imajo gotovo tudi drugi številne pomisleke, dvome glede same vgradnje. Vsak si lahko na primer misli, da bo ob posegu nastalo pravo gradbišče, pa temu ni tako. Pri montaži prezračevalnih sistemov v naši hiši praktično ni bilo čutiti nobenega prahu oziroma res minimalno. Vse se sproti sesa, vse sanacijske naprave so priključene na sesalec. Težav s tem tako ni. Mnogi imajo pomisleke tudi glede posega na fasade, ali bo ta odpadla in tako naprej. Posegi so res minimalni. Kljub dobrim razlagam strokovnjakov iz Lunosa so se pomisleki nanašali na to, kako bo to videti v notranjih prostorih, kako bo delovalo, kako se bo poznalo na tleh, na fasadi, ali bo cev tesnila. Ko sem videl profesionalno delo monterjev, so dvomi minili. Prostor in tla so bili prav tako med posegom popolnoma zaščiteni," pove Simon Bračko.

Prilagojeno vsakemu objektu

Vgradnja prezračevalnih sistemov je sicer prilagojena vsaki hiši posebej, ravno temu je namenjen prvi ogled njihovih strokovnjakov.

"Sami smo prezračevalni sistem vgradili v bivalne prostore, dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico. Ker gre za malo večji prostor, smo tja postavili dva rekuperatorja. Prezračevalni sistem Lunos je vgrajen tudi v pritličju, kjer je obstoječa soba za zdaj namenjena igri otrok. Dodatno smo prezračevalne sisteme Lunos vgradili v obe otroški sobi, spalnico in kopalnico, ki je povezana s pralnico. Lunos ima poleg ventilatorja v kopalnici možnost zraven priklopiti še eno sobo. Zraven smo tako priključili pralnico, poleg kopalnice se tako dodatno zrači še ta prostor. Tega je bila najbolj vesela moja žena, predvsem se je razlika poznala pri likanju. Tam je bil prej vedno slab zrak. Razlika se je hitro občutila," razloži Simon Bračko.

"Verjetno sem ena izmed res redkih žensk, ki rada lika (smeh, op. p.). Zvečer, ko so otroci zaspali, sem jaz šla likat tisto, kar se je nabralo. Seveda sem si vrata priprla, tako da se ne bi ravno vse slišalo od likalnika. Dejansko je bilo v sobi potem tako zatohlo od tiste vroče pare. Ponavadi sem kar po nekaj minutah morala iti malo ven, da sem prezračila, pa nazaj noter. Potem ko se je zmontiral ta sistem, sem lahko likala kar neprekinjeno. Splošno gledano je v prostorih zjutraj zdaj zrak svež, okna so suha. Razlika je bila vidna že naslednje jutro, ko sem stopila v sinovo otroško sobo, čutil se je tisti svež zrak. Sprva sem mislila, da sem večer prej pozabila zapreti okno. A obenem je bil prostor tudi topel, zasluge je bilo tako že prvo noč pripisati prezračevalnemu sistemu," pove Simona Bračko.

Fotogalerija
1 / 6

"Investicija, ki se hitro povrne!"

Prezračevalni sistem Lunos je investicija, ki se zelo hitro povrne, zlasti ko v samo ceno in rabo vštejemo tudi dejavnik zdravja, ki je neprecenljivo.

"Zgodba je po vgraditvi prezračevalnih sistemov povsem druga. Zrak je svež. Najbolj se pozna v kopalnici. Pri prhanju je bilo na primer ogledalo polne rose, iz keramike je teklo zaradi vlage in pare. Zdaj tega ni več. Razlika se vidi tudi predvsem pozimi. Ko smo se zbudili, je bila prej na oknih praviloma rosa. Jutro po vgradnji prezračevalnega sistema Lunos tega več ni bilo. Ne gre samo za odpravo vlage, plesni, pač pa za drugo kakovost bivanja, dimenzijo, ki ji prej nisem bil priča. Z rekuperacijo se ne rešimo le omenjenih težav. Zrak v prostoru se zamenja večkrat na dan, s tem da pri tem ni toplotnih izgub. Danes prav tako menim, da lažje segrejem hišo, ker v njej ni vlage, vlažen zrak se namreč težje segreje kot sveži. Dokler tega nimaš sam ali vidiš primer dobre prakse pri nekomu drugemu, si tega ne moreš predstavljati. Rezultat je viden izredno hitro. Rekel bi, da je bila to ena izmed mojih boljših investicij v zadnjem času," pripoveduje Simon Bračko.

Ventilator, ki iz dneva v dan pozitivno preseneča

Prezračevalni sistemi so neslišni in neopazni ter na podlagi lastnih meritev vlage, temperature v prostoru prilagajajo svoje delovanje in tako vzdržujejo primerno temperaturo prostora. Prav tako so zaradi vgrajenih filtrov primerni za odpravljanje težav alergikov.

Čeprav se je Simon Bračko na kakovost prezračevalnega sistema že privadil, pa ga določene posebnosti sistema še vedno pozitivno presenečajo. "Še danes sem pozitivno presenečen nad ventilatorjem, ki deluje 24 ur na dan. Če ga primerjamo z drugimi ventilatorji, je praktično neslišen. Mnogi so navajeni na hrupne ventilatorje – če so neslišni, podvomimo, da sploh deluje. A Lunosov ventilator še kako deluje. Sistem vpliva tudi na odpravo pršic v pomladnem in poletnem času, a na srečo sicer noben v naši družini za zdaj s tem nima težav. Zadeva se tako dobro obnese tudi pomladi in poleti, obstajajo tudi filtri za cvetni prah. Pozimi, ko se kuri, ko se občuti vonjave iz sosednjih dimnikov, se dobro obnese tudi Lunosov ogleni filter," ocenjuje Simon Bračko.

"Če bi ponovno postavljal hišo, bi sistem vgradil že med gradnjo!"

Kot že rečeno, je mogoče prezračevalne sisteme vgraditi tako v starih kot tudi med gradnjo nove hiše. Pri Lunosu povedo, da je tako tudi najlažje in tudi ceneje. "Pri novogradnji je zadeva najlažja. Imamo tloris, imamo projekt, v pisarni lahko postorimo veliko, 'postavimo' sistem, pozicioniramo elemente in določimo točne lokacije. Drugače je pri sanacijah, kjer se je treba prilagajati nekim specifičnim situacijam," razložijo predstavniki podjetja Lunos.

"Gotovo bi sistem vgradil že ob sami vgradnji, če bi hišo gradil zdaj, a učimo se na napakah. V sklopu gradnje je implementacija prezračevalnih sistemov tudi cenejša, pa tudi vse preostale instalacije se med sabo prilagodijo. Ker tega nisem storil prej, sem moral zdaj ponovno prebeliti prostore (smeh, op. p.). A to je še najmanj, samo da je sedaj zrak v hiši kakovosten in svež. Tudi sam opažam, da je vedno več tega, da ljudje Lunosove sisteme vgrajujejo v novogradnje. Tako so storili tudi trije moji prijatelji. Videli so rezultat pri meni, svoje pa naredi tudi reklamna pojavnost Lunosa. Ljudi preprosto zanima, ali je sistem res tako dober. Gotovo je. Vreden vsakega centa. Kakovost se je v treh letih pokazala. Z izdelkom sem izredno zadovoljen, zato ga zelo rad priporočam tudi drugim," meni Simon Bračko.

Dodaja, da je tudi vzdrževanje sistema povsem enostavno. "Ko se na krmilni enoti prižge lučka, je treba očistiti filtre. Potem je od vsakega objekta, doma, stanovanja odvisno in različno, glede na to, kako imaš čisto, ali je veliko prahu, to se nenazadnje pozna na filtrih. V neki povprečni hiši se filtri čistijo na tri ali štiri mesece. Sistem ima garancijo dve leti, deloval pa naj bi veliko več kot deset let. Verjamem, da bo temu res tako," ocenjuje. 

Lunos obdaruje zadovoljne kupce

Ob jubilejni 10-letnici podjetja so se pri Lunosu odločili, da se bodo zahvalili in obdarili obstoječe in tudi nove stranke.

Kako? "V Sloveniji imamo okoli 50 tisoč 'bolnih' stavb, ki so neprimerne za bivanje. Prepričan sem, da skoraj vsak pozna nekoga, ki v svojem bivalnem prostoru potrebuje boljše prezračevanje ali pa ima resne težave z vlago. Nagradna akcija sloni na deljenju uporabniških izkušenj s podjetjem Lunos. Lunos bo med tistimi zadovoljnimi strankami, ki bodo delile svojo uporabniško izkušnjo in priporočilo, podaril deset koles pony, prav vsakega, ki bo oddal priporočilo, pa bodo obdarili z Lunos majico 10 let. Podrobnejše informacije bodo sicer prejeli prek e-pošte," pove Milan Kuster, direktor podjetja Lunos.

Zgodbe in priporočila je mogoče objaviti na:

Jesen brez plesni – posebna akcija do 31. 10. 2020

V podjetju Lunos so za vas  prav tako pripravili prav posebno jesensko akcijo, kjer lahko prezračevalni sistem z rekuperacijo zraka – Lunos e2 – kupite kar 40 odstotkov ceneje (20 odstotkov popusta na elemente Lunos in dodatno 20 odstotkov subvencije s strani Eko sklada RS). Akcija velja do 31. oktobra 2020.

Rezervirajte si termin za brezplačen ogled.

Lunos | Foto:


Lunos, oktober
Trendi Plesen po vogalih in rosa na oknih: to rešitev so uporabili številni Slovenci
Lunos
Novice To slovensko podjetje letos praznuje 10. obletnico in obdaruje zadovoljne kupce
Lunos
Trendi "Po stenah se je nabiral kondenz," so dejali številni Slovenci, ki so se spopadali z vlago in plesnijo
Ne spreglejte