SiolNET. Trendi Dom
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Strto srce gre v zagrebški muzej (foto)

2

termometer

Muzej razpadlih zvez v Zagreb privablja številne turiste, njegova posebnost pa je zbirka različnih predmetov, ostankov razpadlih zvez, ki so jih donirali ljudje z vseh koncev sveta.

Na kulturno obarvan enodnevni izlet se lahko odpravite tudi do hrvaške prestolnice. Med številnimi muzeji v središču Zagreba je Muzej razpadlih zvez verjetno eden najbolj nenavadnih in unikatnih. Počivališče izgubljene ljubezni sestavljajo različni predmeti, ki so jih posamezniki darovali kot razstavne predmete, ob vsakem pa so tudi kratka zgodba o neuspeli ljubezni, njen čas trajanja in kraj.

Med predmeti najdemo marsikaj, od ljubezenskih pisem, plišastih igračk in ključev stanovanj, ki so jih za seboj pustile nesojene ljubezni, do nekoliko nenavadnejših primerkov. Eden takšnih je rdeča poročna obleka, ki jo je darovala nesojena nevesta, potem ko jo je le nekaj dni pred poroko presenetil nezvest zaročenec. Posebna zgodba se skriva tudi za sekiro. To je kupilo neko dekle iz Berlina, potem ko jo je partnerica zapustila zaradi druge in odšla z njo na potovanje. Ko se je po dveh tednih vrnila s potovanja po svoje obleke in pohištvo, so jo v stanovanju čakale le še trske. Berlinčanka z zlomljenim srcem je sekiro označila za nadvse terapevtsko.

Ideja za razstavo se je porodila hrvaškima umetnikoma Olinki Vištica in Draženu Grubišiću, potem ko sta se razšla. Predmete sta začela zbirati med prijatelji, zbirka pa se je z leti razširila s pomočjo darovalcev z vsega sveta, med njimi je tudi nekaj Slovencev. Razstava je potovala po svetu, nato pa sta jo vrnila v Zagreb. Hrvaško ministrstvo za kulturo ni izrazilo posebnega zanimanja za takšen muzej, zato sta Vištica in Grubišić na svoje stroške najela prostor in leta 2010 postala prva lastnika zasebnega muzeja v mestu. Muzej je bil deležen ogromno zanimanja in požel velik uspeh, prejel pa je tudi nagrado Kennetha Hudsona.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin