Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 9. 2014,
14.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

izolacija

Četrtek, 4. 9. 2014, 14.22

6 let, 6 mesecev

Ste naredili vse, da bi preprečili (pre)velike toplotne izgube?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Neuporabna in slabo izolirana podstrešja so pogosto pomemben dejavnik pri velikih toplotnih izgubah, zato poskrbite za dodatno izolacijo in prihranite pri stroških ogrevanja.

Imate neobdelano podstrešje, ki služi samo kot skladišče ali celo sameva, je popolnoma nedotaknjeno in golo? Pozor: izgube skozi take konstrukcije so lahko zelo velike! Poskrbite za ustrezno sanacijo podstrešja še pred zimo.

Kaj storiti?

Ogrevanje takšnega podstrešja je nesmiselno, zato izolacija ostrešja ne pride v poštev. V takšnih primerih izolacijo vgradimo v zadnjo konstrukcijo, ki meji na neogrevan prostor. To pomeni, da izoliramo zadnjo ploščo proti podstrešju, največkrat tla na podstrešju.

Izvedba izolacije tal na podstrešju velja za najbolj preprost in hkrati najbolj učinkovit izolacijski poseg na ovoju stavbe. Zadostna toplotna izolacija je ključna za velik prihranek energije celotnega objekta.

Kako izbrati pravi tip izolacije?

Najprej se je treba vprašati, kakšnemu namenu bo služilo naše podstrešje. Prvi kriterij pri izbiri izolacije je predvsem uporabnost podstrešja: bomo po njem hodili ali bo ostal prazen?

Poglejmo si nekaj primerov izolacije podstrešja: 1. Neuporabno in v celoti nepohodno podstrešje: po tleh položimo mehki izolativni filc. V primeru lesenega ostrešja pod izolacijo položimo še parno oviro (LDS 5 Silk), na beton pa ni treba položiti ničesar.

Predlagamo izdelek: stekleno volno Knauf Insulation Classic 040 ali Unifit 035 ali kameno volno Knauf Insulation DP-3.

2. V praksi se največkrat srečamo s kombinacijo – podstrešje se ne uporablja, vendar so tam dimnik, okno in mogoče še kakšna antena, zato mora biti del podstrešja pohoden. Smiselno in zelo ekonomično je, da naredimo le delno pohodna tla, drugje pa samo položimo izolacijo. To pomeni, da pohodni del obložimo s trdimi DF-ploščami iz kamene volne in pohodnim slojem, nepohodni del pa z mehko stekleno volno Classic 040 ali Unifit 035. V tem primeru vedno predhodno po celotni površini položimo parno oviro LDS 5 Silk.

3. Ko je podstrešje skladišče, so tla pohodna: na tla najprej položimo parno zaporo, na katero položimo še trde izolacijske plošče in prek njih suhomontažne pohodne plošče. Najbolj elegantna je uporaba plošč iz kamene volne Knauf Insulation DF in na primer Vidifloor ali OSB-plošč (v obeh primerih pod izolacijo položimo parno oviro LDS 5 Silk).

Ključna je izbira kakovostnih materialov

Preden se boste odločili za izolacijo podstrešja, premislite o pravi izbiri materialov: ne pozabite na kakovostne izolacijske proizvode, ki niso samo toplotni, ampak tudi zvočni in predvsem požarni izolatorji z zagotovljenim donosom. Več na http://www.knaufinsulation.si/izolacija-po-evnih-streh.

Ne spreglejte