Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2015,
10.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

stanovanje prenova dom Ljubljana interier

Petek, 3. 4. 2015, 10.31

8 let

S 30 tisočaki stanovanje v Ljubljani spremenili v popoln dom za mlad par (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Stanovanje blizu železniške postaje v Ljubljani je zasnovano za mlad kreativen par, ki veliko dela od doma. Z razmeroma majhnimi sredstvi sta s pomočjo arhitektov ustvarila dom po svoji meri.

V dobro ohranjenem stanovanju na robu stanovanjske soseske severno od ljubljanske železniške postaje si je dom ustvaril mlad par s kreativnima poklicema. Čeprav je stanovanje z 58 kvadratnimi metri razmeroma prostorno, paru prvotna razporeditev prostorov ni ustrezala.

Odprt tloris, ki ustreza mlademu paru Obsegalo je tri prostore: veliko dnevno sobo z jedilnico, kuhinjo in kopalnico. Ker stanovalca doma preživita veliko časa, saj od doma tudi delata, sta se s pomočjo arhitekturno-oblikovalskega studia Kreatif Design odločila za prenovo.

Osnovna ideja sodobne razporeditve stanovanja je bila, da ustvarijo velik bivalni prostor, v katerem bodo prepletene vse funkcije dnevnega prostora, kuhinje in jedilnice. Kot so zapisali v arhitekturnem studiu, so dolgo premlevali rešitev, da bi dnevno sobo pomaknili v kot stanovanja in s tem dosegli vzhodno in južno osvetlitev bivalnega prostora.

Ker bi morali za to preseliti celotne inštalacije, so se raje odločili, da dnevni prostor postavijo vzporedno s hodnikom in kopalnico.

Pomemben element – domača pisarna Spalnica zaseda vzhodni del stanovanja, v jugovzhodnem delu pa so uredili delovni kabinet, ki ga lahko v prihodnosti preuredijo v otroško sobo. Delovni prostor je za stanovalca še posebej pomemben, saj živita življenjski slog mladih kreativcev, ki večinoma delajo na projektih, ki terjajo več kot osemurni delavnik.

Minimalistična zasnova, ki stanovanju in stanovalcem pusti dihati Stanovanje je opremljeno izrazito sodobno in tudi minimalistično. Omejenim sredstvom navkljub – za prenovo in opremo so namenili okoli 30 tisoč evrov – so se snovalci odločili za sodobne kose, ki prostorov ne utesnjujejo. Dnevni prostor so tako osvobodili knjižnih omar, te prestavili na hodnik in s tem povečali bivalni prostor.

"Najbolj materialno bogata je kopalnica, kjer sta kakovost in dolga življenjska doba odločilnega pomena, saj so prenove kopalnic, ko lastniki bivajo v stanovanju, zelo zapletene," pravijo v studiu Kreatif Design.

Ne spreglejte