Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
10. 2. 2016,
16.10

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

razstava oblikovanje Društvo oblikovalcev Slovenije

Sreda, 10. 2. 2016, 16.10

6 let, 1 mesec

Podobe našega časa in okolja: od igralnice na Mali ulici do embalaže Gorenjke

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

V Cankarjevem domu danes zvečer odpirajo pregledno bienalno razstavo Društva oblikovalcev Slovenije.

Podobe časa, Podoba, ki jo imam najraje, Včeraj, danes in jutri je naslov pregledne razstave Društva oblikovalca Slovenije (DOS), ki bo v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma na ogled do 14. marca.

Razstava bo na "drugačen, bolj angažiran in neustaljen način predstavila javnosti aktualen in jasen vpogled v trenutno problematiko stroke in družbe širše". Namen postavitve je prikazati 'najboljše' dosežke in oblikovalske rešitve, ki posegajo na različne ravni življenja, časovno pa segajo v čas nastanka DOS, društva, ki je aktivno že več kot 60 let in vse do danes."

Rešitve našega prostora in časa Avtorje in avtorice bodo predstavili skozi njihove najuspešnejše zgodbe in dosežke, ki so zaznamovali njihovo delovanje. Pa ne le ustvarjalčevo, temveč tudi uporabnikovo, saj oblikovanje vpliva na vsakogar in posega na vse ravni našega vsakdana.

 

Tako bo mogoče na razstavi videti marsikatero podobo našega prostora in časa, pa tudi marsikatero podobo našega prostora, a iz drugega časa.

Predstavljene bodo namreč tudi najodmevnejše zgodbe preteklosti, s čimer bodo ustvarjalci spomnili na cvetoče obdobje nastanka "uspešnih, danes večinoma že izginulih ali (raz)prodanih slovenskih blagovnih znamk in podjetij, ki so pred ali v obdobju po osamosvojitvi krojile zgodbe uspeha", so med drugim zapisali ob razstavi.

Kdo so oblikovalci? Ob razstavi želijo njeni ustvarjalci odgovoriti tudi na številna vprašanja, kot so: kdo so oblikovalci, kako se odzivajo na trenutne politične in gospodarske razmere, ali je mogoče mirno in nemoteno ustvarjati ob vseh pretresih, ki se vrstijo, kakšno je stanje duha v Sloveniji in ali se sence negotovosti preslikavajo na naše odnose, bodisi z naročniki bodisi medsebojno.

Oblikovalci o poudarjeni individualizaciji S ciljem premisleka o pomenu oblikovanja v današnjem prostoru in času bodo razstavo spremljale tudi okrogle mize in predavanja, osredotočena predvsem na današnjo poudarjeno individualizacijo.

Še nekatere podobe s pregledne razstave Društva oblikovalcev Slovenije

 

Ne spreglejte