Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 9. 2014,
13.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ljubljanica Ljubljana

Četrtek, 25. 9. 2014, 13.28

6 let, 6 mesecev

Nova Ribja brv čez Ljubljanico: elegantna, skromna, skoraj nevidna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najnovejši most čez Ljubljanico v strogem središču Ljubljane se od sosednjih Šuštarskega mostu in Tromostovja zelo razlikuje, s svojo sodobno prosojnostjo pa dogajanje na reki približuje sprehajalcem.

Novo Ribjo brv si je arhitekt Peter Gabrijelčič iz arhitekturnega biroja Arhitektura DOO zamislil kot "minimalistično oblikovano, transparentno in elegantno brv čez reko, ki bi dovoljevala neoviran pogled vzdolž reke, obenem pa povezovala oba brega in ponujala široko razgledno točko na obe strani".

Vitka in minimalistična brv zamenjala začasno Zmagovalno idejo natečaja iz leta 2012, ki je ob razkritju sprožila kar nekaj deljenih mnenj stroke in javnosti, so pred kratkim odprli za sprehajalce. Prejšnja lesena brv je bila pravzaprav le začasna rešitev, ki je povezovala Kongresni trg prek Gerberjevega stopnišča in Hribarjevega nabrežja z Ribjim trgom na drugem bregu Ljubljanice. Začasna rešitev se je obdržala dve desetletji. Postavili so jo leta 1991, uporabili pa kar ostanke lesene konstrukcije, ki so jo uporabili pri obnovi Tromostovja.

Slediti Plečnikovemu zgledu ali sodobnim trendom? Manjši most so na tem kraju predvideli že številni arhitekti, od Maksa Fabianija do Jožeta Plečnika, predvsem drugi je okolici dal nezamenljiv pečat. Tudi zato se je pri snovanju nove brvi postavljalo vprašanje, ali naj ta sledi Plečnikovi dediščini ter značilnostim bližnjega stopnišča in sosednjih mostov ali naj nova brv ubere drugo, sodobnejšo pot.

Končni rezultat je vitka, diskretna struktura s steklenimi stenami, ki sprehajalcu, ki most preči ali ga opazuje iz daljave, omogoča skoraj neoviran razgled na Ljubljanico.

Rešitev, ki sledi spremembam v družbi in razvoju tehnologij Čez novo brv smo se sprehodili z arhitektko Ano Struna Bregar, eno od pobudnic dogodka Odprte hiše Slovenije, ki opozarja na zglede dobre zasebne in javne arhitekture. Najnovejši arhitekturni doprinos v mestnem središču Struna Bregarjeva opisuje kot rešitev, ki gre v korak s spremembami v družbi in razvojem tehnologije.

25 metrov dolga jeklena konstrukcija Jeklena konstrukcija mostu je dolga 25 metrov, most pa je zasnovan tako, da optično znižuje višino med brvjo in reko. Tanek pod je toplotno ogrevan, saj zaradi bližine vode na takšnih površinah obstaja velika možnost poledenitve pozimi. Proti drsenju so na tla namestili tudi poseben tlak s fugami, snovalci pa so morali kar nekaj pozornosti posvetiti eksperimentiranju z materialom.

LED-diode mostu dajejo poseben značaj Rob steklene ograje se konča s široko polico, ki omogoča udobno opazovanje reke in razglede proti Tromostovju ali v nasprotno smer proti Šuštarskemu mostu. Pod robom ograje so po vsej dolžini nameščene LED-diode, ki most diskretno osvetljujejo in mu dajejo poseben značaj tudi ponoči.

Ne spreglejte