Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
13.19

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Gimnazija Poljane obnova

Četrtek, 10. 12. 2015, 13.19

3 leta, 2 meseca

Ljubljanska gimnazija je z novo podobo zvezda dijaških selfiejev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Arhitekturni studio Svet vmes je z modernimi prijemi vstopni avli v Gimnaziji Poljane dal sodobnost, ob tem pa ohranil bogato zgodovino prostora.

Idejna zasnova prenove Gimnazije Poljane je bila poudariti bogato zgodovino objekta in ji dodati sodobnejše elemente. Ker je bila Gimnazija Poljane ustanovljena leta 1889, je bilo veliko stavbnih elementov zaščitenih, zato so bili pri prenovi vstopne avle izredno previdni, saj so želeli vse zaščitene elemente (kamnite stebre, stene in strop, ki je tudi poln štukatur in okrasnih ornamentov) še dodatno poudariti.

Sodoben vstop v staro šolo "Zdelo se nam je izredno pomembno, da se pri vhodu v šolo izkaže bogata zgodovina objekta, da je vstop v avlo reprezentančen, a hkrati sodoben in fleksibilen," razloži arhitektka iz arhitekturnega studia Svet vmes Ana Kreč.

Skozi leta je bila porušena vstopna simetrična os avle, to so arhitekti popravili z novim simetričnim betonskim podijem, ki s svojo razgibanostjo omogoča posedanje dijakov in opazovanje mimoidočih.

Minimalističen lestenec osvetljuje zgodovinsko vrednost "Steklena stena med vstopno avlo, povezovalnim hodnikom in osrednjim stopniščem omogoča večjo preglednost in osvetljenost prostora. Nov minimalistični lestenec v obliki kroga osvetljuje tako avlo kot tudi močno ornamentiran strop, ki je zdaj bolj izrazit."

V avlo so postavili devet steklenih kock s črnim okvirjem iz železa. "Ker je bila obstoječa avla prenatrpana s klasičnimi panoji za razstave, ki so bili večino šolskega leta prazni, hkrati pa so zastirali poglede v prostor, smo razmišljali o razstavnih infopanojih, ki so dematerializirani."

Razvili so "prostorski okvir", ki je na eni strani zastrt s kaljenim steklom, iz treh drugih strani pa je prazen, kar omogoča lepljenje ali obešanje različnih likovnih izdelkov in artefaktov.

Prostorski okvirji kot abstraktna umetnina "Osnovna ideja je bila, da mora prostor dobro funkcionirati tudi takrat, ko ni razstave. V tem primeru črni 'prostorski okvirji' spominjajo na abstraktno umetnino," pove arhitekta Ana Kosi.

Imajo tudi že prve odzive dijakov in profesorjev, ki so avlo izredno dobro sprejeli. Od poletja do danes so pripravili že več fotografskih in likovnih razstav. Avla je zato venomer drugačna in zanimiva.

Selfieji s sijem na glavi "Dijaki v novi, svetlejši in preglednejši avli radi posedajo in opazujejo mimoidoče, kar se prej ni dogajalo, pravijo zaposleni. Pod novim lestencem mnogo dijakov naredi selfie s sijem nad glavo, kar nas še dodatno nasmeji," so kot potrditev uspešnega sodelovanja izpostavili arhitekti.

Ker se s šolami ukvarjajo že od leta 2008 in je večina njihovega dela povezana z gradnjo ali preurejanjem teh, je seveda vprašanje, katera bo naslednja. "Jo še iščemo," namigne Jure Hrovat in nadaljuje, da imajo trenutno še kar nekaj dela na Gimnaziji Poljane.

"Z novim letom pa začenjamo idejni projekt prenove stalne razstave v Slovenskem šolskem muzeju."

Ne spreglejte